Κάισα Έκις Έκμαν: «Υποστηρίζω τους Έλληνες γιατί έχουν δίκιο»

Κάισα Έκις Έκμαν: «Υποστηρίζω τους Έλληνες γιατί έχουν δίκιο»

Η 31χρονη δημοσιογράφος βρέθηκε το καλοκαίρι στην πλατεία Συντάγματος και σε άρθρο της περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Κάισα Έκις Έκμαν: «Υποστηρίζω τους Έλληνες γιατί έχουν δίκιο»
Στην καρδιά της «αγανάκτησης», στο Σύνταγμα, βρέθηκε το καλοκαίρι η Σουηδέζα δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάισα Εκις Εκμαν. Στο άρθρο που ακολούθησε την εμπειρία της στην Ελλάδα του μνημονίου κάνει λόγο για «πετσόκομμα» της χώρας μας, ενώ στρέφεται εναντίον των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία επιδίδονται σε συστηματική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας.


Κλείσιμο
Oταν εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Στην Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε. Επειδή δεν γινόταν να το βγάλει, άρχισαν να την πετσοκόβουν», περιγράφει γλαφυρά στο άρθρο της που παίρνει θέση υπέρ των Ελλήνων η Κάισα Εκις Εκμαν. Η 31χρονη Σουηδέζα δημοσιογράφος και συγγραφέας επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, τη χώρα του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, το καλοκαίρι. Βρέθηκε ανάμεσα στους Αγανακτισμένους στην πλατεία Συντάγματος, διαδήλωσε μαζί τους και μέσα από τη διεισδυτική της ματιά στα ελληνικά δεινά δημοσίευσε την εμπειρία της στη ναυαρχίδα του σουηδικού Τύπου, την εφημερίδα «Dagens Nyheter».



Το άρθρο της περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, μεταφέροντας στην πατρίδα της μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης. Μητέρα ενός 5χρονου παιδιού, η Κάισα Εκις Εκμαν εργάζεται ως αρθρογράφος στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας της. Παράλληλα ετοιμάζει ένα βιβλίο για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, το «αιμοβόρο» ΔΝΤ και τα παιχνίδια των τραπεζών. Τον Ιούλιο που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορεί να μην πρόλαβε να κάνει διακοπές στα νησιά, είχε όμως την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγανακτισμένους πολίτες για τις δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό τοπίο της χώρας.



Το «ΘΕΜΑ» συνάντησε τη Σουηδέζα δημοσιογράφο στην καρδιά της αγανάκτησης, στην πλατεία Συντάγματος, όπου η ίδια μίλησε για τους Έλληνες που γνώρισε. «Αν ζούσα στην Ελλάδα θα ήμουν σίγουρα αγανακτισμένη. Όλη αυτή η εξαιρετικά άσχημη προπαγάνδα που γίνεται συστηματικά από τα ΜΜΕ για τους Έλληνες με ενόχλησε πάρα πολύ. Έχω πολλούς φίλους εδώ, επισκέπτομαι την Ελλάδα και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολίτες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες με πολύ λιγότερα χρήματα. Και το χειρότερο είναι ότι τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για να πιστέψουν και οι ίδιοι πως δεν δουλεύουν αρκετά. Αυτή, ξέρετε, είναι η καλύτερη προπαγάνδα. Ακόμα και οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι εσείς οι Έλληνες δουλεύετε περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους». Η Κάισα Εκις Εκμαν συνάντησε τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα. Εκτός αυτού, έχει φίλους που ανήκουν στη γενιά των 700 ευρώ. Οι μισοί σκέφτονται να μεταναστεύσουν και οι άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Ακούει τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις ανασφάλειές τους για την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ»: «Αγαπώ την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Με στενοχωρεί και με απογοητεύει αυτή η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα έχει δουλειά.



Κάποιοι δουλεύουν δεκαετίες και ο μισθός τους μειώνεται κάθε μήνα. Δουλεύετε όπως δουλεύουν και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι. Μην κατηγορείτε τους εαυτούς σας. Μην πιστεύετε τους πολιτικούς. Είναι αναξιόπιστοι. Αλλά οι δικές σας κινήσεις επιβάλλεται να είναι συγκροτημένες, ομαδικές. Όχι μόνο στο Σύνταγμα.



Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο δυναστείες, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα αυτά. Πολλά έχουν “εξαφανιστεί” στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται μάλιστα ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες».



Σύμφωνα με την κυρία Εκμαν, στη Σουηδία ο μισθός για μια full time εργασία κυμαίνεται στα 1.800 ευρώ. Οι πολίτες πληρώνουν υψηλούς φόρους, αλλά απολαμβάνουν τις
υπηρεσίες του κράτους. «Εμείς στη Σουηδία ευτυχώς δεν έχουμε ευρώ. Δεν ψηφίζουμε ευρώ. Οπως έγραψα και στο άρθρο μου, το νόμισμα είναι σαν ένα ρούχο, ένα κοστούμι. Αν η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα, θα μπορούσε ίσως τώρα ευκολότερα να το προσαρμόσει στα μέτρα της, με μια υποτίμηση ή με τις τιμές των επιτοκίων. Με το ευρώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς το ενιαίο νόμισμα πρέπει να ραφτεί στα μέτρα όλων των χωρών της ευρωζώνης.



Οι άνθρωποι εδώ έχουν γίνει φτωχότεροι. Επειδή είμαι μητέρα ενός 5χρονου παιδιού, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σουηδικό κράτος με βοηθάει οικονομικά. Δεν με αποκλείει. Εδώ άκουσα ότι αρκετές άγαμες μητέρες αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα. Ο πρωθυπουργός σας ο Παπανδρέου έζησε στη Σουηδία και μιλάει σουηδικά. Είχε δώσει μάλιστα μια συνέντευξη στην οποία έλεγε πως οραματιζόταν να κάνει την Ελλάδα τη Σουηδία της Μεσογείου. Μάλλον κάπου έκανε λάθος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης