Σεισμός-«τέρας» 8,2 Ρίχτερ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή

Σεισμός-«τέρας» 8,2 Ρίχτερ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή

Μαζική απόδραση από φυλακές έπειτα από το σεισμό  - Έκλεισαν αεροδρόμια - Συναγερμός και στη Χαβάη

Σεισμός-«τέρας» 8,2 Ρίχτερ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη βόρεια Χιλή, η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, ύστερα από τον σεισμό-τέρας των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Μέχρι στιγμής από τον πολύ ισχυρό σεισμό έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές. Εντεκα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού.

Κλείσιμο


Το επίκεντρο εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε.

Εξ αιτίας του μεγέθους του σεισμού εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ το κέντρο ειδοποίησης στον Ειρηνικό κατέγραψε κύματα ύψους 2 μέτρων στο λιμάνι της Πισάγκουα. Το εθνικό γραφείο εκτάκτων αναγκών της Χιλής εξέδωσε ανακοίνωση για «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτογραμμής της χώρας.

Την ίδια ώρα, η εθνική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ήρε το συναγερμό για τσουνάμι που είχε σημάνει για τις παράκτιες περιοχές της χώρας μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Ο συναγερμός για τσουνάμι ήρθη σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο, ανακοινώνοντας νέο απολογισμό με έξι νεκρούς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Και η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά στον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.









Δέκα λεπτά, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο.

























Σύμφωνα με χιλιανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters έχουν ήδη καταγραφεί ορισμένες κατολισθήσεις σε δρόμους και λεωφόρους.

Άλλες κυβερνητικές πηγές της Χιλής δήλωσαν, επίσης στο Reuters, ότι δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές.





Ζημιές έχει υποστεί και το αεροδρόμιο της πόλης Ικουίκουε, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς εκεί. Διακοπή πτήσεων υπάρχει και για το αεροδρόμιο της Αρίτσα.









Από την πλευρά τους οι αρχές του Περού προχώρησαν σε εκκένωση της παραθαλάσσιας επαρχίας Ίκα.

Να θυμίσουμε ότι το 2010 είχε γίνει ένας ισχυρότατος σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην περιοχή που κόστισε τη ζωή σε 500 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης