Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως από το ξεκίνημα των εχθροπραξιών έχουν χάσει την ζωή τους 39 στρατιώτες του αρμενικού στρατού

Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Τεθωρακισμένες μονάδες επίπεδου ταξιαρχίας, με εκατοντάδες άρματα μάχης μετακίνησε στα σύνορα με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safaκ».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις δύο τελευταίες ημέρες αζέρικα άρματα μάχης αποστέλλονται συνεχώς στα εδάφη όπου το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες συμπεριλαμβανομένων και αμάχων.

Το τουρκικό δημοσίευμα σημειώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια σε όλη την γραμμή των συνόρων στο Ναγκόρνο έχοντας παράλληλα απαγορέψει να πλησιάσει στην ευρύτερη περιοχή οποιοδήποτε ειδησεογραφικό πρακτορείο και δημοσιογράφος.

Κλείσιμο
Η «Yeni Safaκ» ανέφερε επίσης ότι από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 39 στρατιώτες του αρμενικού στρατού, γεγονός που δεν επιβεβαιώνει επίσημα το αρμενικό ΥΠΑΜ.

Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε επίσης να δώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του με τους Αρμένιους, λέγοντας μόνο ότι ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απαντούν σε καθημερινές πολεμικές επιθέσεις των Αρμενίων σαμποτέρ» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Αζέρικου υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης, Βαγκίφ Ντιγιαργκαλί.

«Ακριβώς πριν από μία ημέρα σε διάφορους τομείς της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο παραβιάστηκε 250 φορές από επιθέσεις Αρμενίων στρατιωτών και ομάδες σαμποτάζ», δήλωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των δολοφονημένων Αρμενίων σαμποτέρ, ενώ σημειώνει ότι ο αζέρικος στρατός απαντά με σφοδρότητα σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίζοντας τις επιθέσεις των Αρμενίων και κατά την υποχώρηση τους προκαλεί σημαντικές απώλειες.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει επίσημες δηλώσεις της αρμενικές πλευράς και του υπουργείου άμυνας.

Το πρώτο θερμό επεισόδιο στις 21 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων PanARMENIAN.Net στρατιώτες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου, σκοτώνοντας έναν Νορβηγό υπαξιωματικό του στρατού, τον λοχία, Αρμέν Χοβχανισιάν.
 
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του αρμενικού στρατού, οι επιθέσεις, των Αζέρων στρατιωτών από τα ΒΑ και τα ΝΑ εναντίον της γραμμής επαφής στην ίδια περιοχή, αποκρούσθηκαν, με πολλές απώλειες για την πλευρά των Αζέρων.
 
Το νορβηγικό ΥΠΑΜ εξέφρασε τα συλλυπητήριά στην οικογένεια Hovhannisyan τονίζοντας ότι σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ο πρόεδρος της περιοχής του Αρτσάχ, Μπάκο Σαχακγιάν εξέδωσε διάταγμα για να τιμήσει τον Νορβηγό Χοβχανισιάν με πολεμικό μετάλλιο για το θάρρος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, μετά θάνατον.
 
«Αυτή η πράξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε στην αρμενική Εθνική Συνέλευση ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρμενίας Έντουαρντ Σαρματζανόβ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης