Πώς υποδέχτηκαν το 2014 σε ολόκληρο τον κόσμο

Πώς υποδέχτηκαν το 2014 σε ολόκληρο τον κόσμο

Πρώτοι καλωσόρισαν το 2014 οι Νεοζηλανδοί - Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1 εκατ. άνθρωποι πλημμύρισαν την Times Square - Λαμπερές εκδηλώσεις στην Αθήνα

Πώς υποδέχτηκαν το 2014 σε ολόκληρο τον κόσμο
Από το Σίδνεϊ έως το Ντουμπάι, ο κόσμος υποδέχθηκε το 2014 με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις και φαντασμαγορικές επιδείξεις πυροτεχνημάτων.

Πρώτη υποδέχθηκε το 2014 η Νέα Ζηλανδία, τη σκυτάλη πήρε το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ενώ οι τελευταίοι εορτασμοί, λόγω της διαφοράς ώρας, έγιναν στην αμερικανική ήπειρο.

Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα υποδέχθηκε και η
Αθήνα
Κλείσιμο
το 2014, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Θησείο. Ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα φωτίστηκε,  ο Δήμαρχος Αθηναίων ευχήθηκε καλή χρονιά στους πολίτες και την σκυτάλη πήραν οι καλλιτέχνες που καλωσόρισαν με μουσική το νέο έτος.

Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώτα Νέγκα, η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και οι σολίστ Μ. Ψύρρα, Λ. Μεσσήνη, Ελένη Πέτα και Βασίλη Λέκκα τραγούδησαν τα κάλαντα, ενώ ο Νίκος Πορτοκάλογλου παρέμεινε στη σκηνή μέχρι τη 1:00 τα ξημερώματα.



Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι πλημμύρισαν την Times Square προκειμένου να συμμετάσχουν στο υπαίθριο πάρτι με πρωταγωνίστρια την τραγουδίστριαΜάιλι Σάιρους. Την έλευση του 2014 σήμανε η πτώση της πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας των 5,5 κιλών.

Ωστόσο, στο Μπραστάουν, στα βουνά της Βόρειας Καρολίνα η μπάλα της Πρωτοχρονιάς δεν ήταν είναι κρυστάλλινη. Τα μεσάνυχτα οι συμμετέχοντες στους εορτασμούς θα έχουν την ευκαιρία να δουν την 20η Πρωτοχρονιάτικη «Πτώση του Οπόσουμ», του γνωστού θηλαστικού από την Αυστραλία, κατά την οποία ένα αιχμάλωτο οπόσουμ τοποθετείται σε κουτί από πλέξιγκλας προς τέρψη των θεατών.

«Αν στη Νέα Υόρκη αφήνουν να πέσει μια μπάλα… εμείς μπορούμε να αφήσουμε να πέσει το οπόσουμ», εξηγούν οι διοργανωτές της βραδιάς στον ιστότοπο τους.



Με μια φαντασμαγορική επίδειξη πυροτεχνημάτων, τη μεγαλύτερη του κόσμου, γιόρτασε την έλευση του νέου έτους και το Ντουμπάι.



Το Μπουρτζ Χαλίφα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, με ύψος 828 μέτρων, στην καρδιά του εμιράτου, φωτίστηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα, ενώ στους εορτασμούς συμμετείχε και το Μπουρτζ αλ Αράμπ, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία στον κόσμο.



Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς γιορτάζει η Αυστραλία το νέο έτος. Η υψηλότερη θερμοκρασία, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καταγράφτηκε στην κωμόπολη Μάιλς όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 48. 3 βαθμούς Κελσίου σημειώνοντας νέο ρεκόρ και πολλοί ήταν οι Αυστραλοί που υποδέχθηκαν το 2014 στις παραλίες!

Στο Σίδνεϊ, επτά τόνοι εκρηκτικών φώτισαν τον ουρανό της πόλης, σχηματίζοντας τεράστια πολύχρωμα μπουκέτα, εκ των οποίων ορισμένα εκτοξεύθηκαν από τη διάσημη όπερά του για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.



Λαμπρή ήταν η υποδοχή του νέου έτους και στη Μελβούρνη, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Η Ανταρκτική ήταν επίσης από τις πρώτες περιοχές που υποδέχτηκαν το 2014. Οι επιβάτες και το πλήρωμα του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στον πάγο γιόρτασαν την έλευση του νέου χρόνου τραγουδώντας έναν ύμνο που συνέθεσαν με την ευκαιρία αυτή.

Το Λονδίνο γιόρτασε την έλευση του νέους έτους «ψεκάζοντας» το συγκεντρωμένο πλήθος με μια… φρουτένια βροχή. Οι διοργανωτές έριξαν από τον ουρανό κομφετί με γεύση μπανάνα (τα οποία μπορεί κανείς να καταναλώσει) και βροχή με άρωμα φράουλα, ενώ τα πυροτεχνήματα πάνω από τον ποταμό Τάμεση φώτισαν το Μπιγκ Μπεν και άλλα μνημεία.



Η Γερμανία καλωσόρισε το 2014 σε μία από τις μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ρεβεγιόν γύρω από την εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο παρακολουθώντας μεγάλη συναυλία με αποκορύφωμα τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα να στολίζουν το ουρανό της πόλης.



Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν το Βερολίνο εν όψει των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας αστεία τεχνητά αυτιά και λαμπερά ψηλά καπέλα.

Πάντως, στην Αυστρία ένας 53χρονος έχασε τη ζωή του από απρόσμενη έκρηξη πυροτεχνήματος κατά τη διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών στην πόλη Ντόιτς-Βάγκραμ, που συνορεύει με την αυστριακή πρωτεύουσα.  Όταν το πυροτέχνημα δεν άναψε, ο άνδρας πλησίασε για να δει τι είχε πάει λάθος. Ωστόσο, καθώς έσκυψε πάνω από το πυροτέχνημα, αυτό εξερράγη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στο Κίεβο, 200.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στην πλατεία Μαϊντάν στο οχυρωμένο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταστροφή της ουκρανικής κυβέρνησης, προς όφελος της Ρωσίας, στο θέμα της προσέγγισης με την ΕΕ.



Στο Ρίο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο τουρίστες, γιόρτασαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα, με πυροτεχνήματα και υπαίθριες συναυλίες.



Στο Παρίσι, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας με 9.000 αστυνομικούς, χωροφύλακες, πυροσβέστες και στρατιώτες να είναι επί ποδός. Ωστόσο οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από τον θάνατο στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, ενός άνδρα από βεγγαλικό, σύμφωνα με τη χωροφυλακή και από τον θάνατο ενός 20χρονου όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στους κήπους του Τροκαντερό στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.



Στη Ρώμη, μεγάλη συναυλία με ιταλούς τραγουδιστές και ντι τζέι πραγματοποιήθηκε στο Σίρκο Μάσιμο, μετά την ομιλία του δημάρχου Ινιάτσιο Μαρίνο που υποσχέθηκε ότι το "2014 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης".



Στη Βενετία χιλιάδες γλεντζέδες, ντυμένοι στα λευκά, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαν Μάρκο για να γιορτάσουν με συναυλίες και πυροτεχνήματα την έλευση του 2014.



Στο Μαλί ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ευχήθηκε στους συμπατριώτες του "ειρήνη και μόνο ειρήνη" το 2014 σε όλη τη χώρα όπου ακόμη σοβεί οξεία πολιτικο-στρατιωτική κρίση.

Ωστόσο, η Πρωτοχρονιά ήταν αιματηρή στις Φιλιππίνες όπου ένα βρέφος σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν στην κούνια του από αδέσποτη σφαίρα και ένα άλλο είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του επίσης από αδέσποτη σφαίρα.

Επίσης, 330 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τους εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Σε βομβιστική επίθεση στη νότια πόλη Σουμισίπ, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν ενώ γιόρταζαν σε πάρτι την πρωτοχρονιά.



Στο Χονγκ Κονγκ οι ουρανοξύστες φωταγωγήθηκαν από πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύονταν από τις φορτηγίδες που είχαν λάβει θέση κατά μήκος ενός χλμ. ανοικτά του λιμανιού Βικτόρια, ανάμεσα στο νησί του Χονγκ Κονγκ και στο Κοουλούν.



Οι πιο αθόρυβοι εορτασμοί οργανώθηκαν στην Ιαπωνία. Μικρά πυροτεχνήματα ερρίφθησαν σε όλα τα σημεία της χώρας. Ωστόσο εκατομμύρια Ιάπωνες πήγαν στους ναούς για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με προσευχή και περισυλλογή.

Στο Κέιπ Τάουν, οι Νοτιοαφρικανοί αφιέρωσαν τη γιορτή για την έλευση του 2014 στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία, πυροτεχνήματα και τρισδιάστατη προβολή στην πρόσοψη του δημαρχείου αναδρομικής έκθεσης για τη ζωή του νομπελίστα Ειρήνης. "Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού το 2014 για την οικοδόμηση της Νότιας Αφρικής των ονείρων μας", δήλωσε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Τέλος, στη Σαουδική Αραβία η θρησκευτική αστυνομία απαγόρευσε κάθε εορτασμό στο υπερ-συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει την πιο αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ και ακολουθεί την Εγίρα, το μουσουλμανικό ημερολόγιο.

Δείτε φωτογραφίες


Αθήνα


Κουάλα Λουμπούρ Μαλαισία


Μπανγκόκ Ταϊλάνδη


Χονγκ Κονγκ


Τόκιο Ιαπωνία


Jeju Νότια Κορέα


Σίδνεϊ Αυστραλία


Νέα Ζηλανδία


Λονδίνο


Μέγα Σινικό Τείχος, Πεκίνο


Ντουμπάι


Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα


Βερολίνο


Κίεβο, Ουκρανία


Τζακάρτα, Ινδονησία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης