Τουρκία-ΕΕ: Υπεγράφη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών

Τουρκία-ΕΕ: Υπεγράφη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών

Ιστορική συμφωνία

Τουρκία-ΕΕ: Υπεγράφη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών
 Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση υπέγραψαν σήμερα συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, η οποία θα επιτρέψει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Η "ιστορική" αυτή συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.
Κλείσιμο

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων σε τρισήμισυ χρόνια.

Στην τελετή ο Νταβούτογλου και η Μάλστρομ υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόπους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

"Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή", δήλωσε ο Ερντογάν διαβεβαιώνοντας ότι "η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής".

Βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης