Η Νότια Αφρική αποχαιρέτησε τον Μαντέλα - Παρόντες όλοι οι ξένοι ηγέτες

Η Νότια Αφρική αποχαιρέτησε τον Μαντέλα - Παρόντες όλοι οι ξένοι ηγέτες

Φωτογραφίες και βίντεο από το στάδιο Σόκερ Σίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ - Ηγέτες, πλήθος κόσμου και διάσημοι αποχαιρέτησαν τον ηγέτη της Ν. Αφρικής - Xιλιάδες τα μηνύματα για τον άνθρωπο που αψήφισε το Απαρτχάιντ και μπόρεσε να συγχωρέσει




Η Νότια Αφρική αποχαιρέτησε τον Μαντέλα - Παρόντες όλοι οι ξένοι ηγέτες
Το βλέμμα του πλανήτη ήταν στραμμένο εκεί... Η ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα «κέντρισε» σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτύπωσε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 στην Ιστορία. Περί τους εκατό ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών από όλον τον κόσμο και φυσικά το πλήθος των ανώνυμων ενώθηκαν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.

«Αθάνατος» φώναζε το πλήθος, την ίδια ώρα που τραγουδούσε δυνατά και χόρευε μέσα στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ, κρατώντας ομπρέλες λόγω της βροχής και  σημαίες της Νότιας Αφρικής.

Για τους Νοτιοαφρικάνους, η βροχή την ημέρα της κηδείας κάποιου είναι ευλογία...

Κλείσιμο
Η επιμνημόσυνη δέηση, ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι με τον Εθνικό Ύμνο της Ν. Αφρικής.

Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με κάθε μέσο. Αντιπροσωπείες από σχεδόν 100 χώρες βρέθηκαν σήμερα στο στάδιο του Γιοχάνσμπουργκ, καθώς επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με την σύζυγό του, ο Ραούλ Κάστρο και εκατοντάδες ηγέτες παρευρέθησαν στην τελετή. Η ιστορική στιγμή της χειραψίας του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο είναι ένα γεγονός που «πιάστηκε» στον φωτογραφικό φακό και θα μείνει στην Ιστορία ως ντοκουμέντο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

«Γίγαντα της ιστορίας» χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στην επιμνημόσυνη τελετή στο στάδιο του Σοβέντο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, υπό βροχή και παρουσία πλήθους πολιτών και 90 αρχηγών κρατών.

«Ο αγώνας του ήταν ο αγώνας σας, ο θρίαμβός του, ο θρίαμβός σας…η ελευθερία και η δημοκρατία είναι η κληρονομιά του. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος ελευθερωτής του 20ου αιώνα και ένας άνθρωπος που έζησε μια ζωή όμοια με κανενός άλλου. Ο Μαντέλα δίδαξε, μεταξύ άλλων, τη δύναμη των ιδεών». 

«Ο Θεός να ευλογεί την Αφρική» αναφώνησε νωρίτερα το πλήθος, καθώς άρχιζε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα και η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρουσέφ, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, έβγαλαν λόγο , μεταξύ άλλων ηγετών, αποχαιρετώντας για τελευταία φορά τον ιδρυτή της χώρας του Ουρανίου Τόξου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί μέσα στο στάδιο γιουχάισαν τον πρόεδρο Ζούμα κατά την άφιξή του σε αυτή την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα και για δεύτερη φορά, όταν ακούστηκε το όνομά του από τον επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόσα. Οι Νοτιοαφρικανοί αυτοί ζητούσαν την αντικατάστασή του, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Δίπλα δίπλα σχεδόν παρακολούθησαν την τελετή η χήρα του Νέλσον Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ και η πρώην σύζυγός του Γουίνι. Αγκαλιάστηκαν και παρηγορήθηκαν πριν ξεκινήσει η τελετή, ενώ αποθεώθηκαν και οι δυο από τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο.

Στο βήμα πήραν θέση, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας.Πριν από όλους όμως, μίλησε ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του.

Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι ακόμη κι ο πρόεδρος της Λιβύης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπέι ήταν εκεί... 

Σε γενικές γραμμές όλοι αναφέρθηκαν στην υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, εκεί όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

Η τελετή έκλεισε με τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, καλό φίλο του Νέλσον Μαντέλα να καλεί τον κόσμο να υποσχεθεί πως θα ακολουθεί το παράδειγμα του Μαντίμπα.

Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.





Πλήθος διασήμων στην τελετή

Το «παρών» στην τελετή έδωσε και πλήθος διασήμων. Ανάμεσά τους ο τραγουδιστής Μπόνο, το διάσημο μοντέλο η Νοτιοαφρικανή Σαρλίζ Θερόν, η Ναόμι Κάμπελ αλλά και η Αμερικανίδα παρουσιάστρια, Όπρα Γουίνφρι.

(Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, έφτασαν λίγα λεπτά πριν τις 12)


(Η Σαρλίζ Θερόν και ο τραγουδιστής Μπόνο)





(Ο Μπιλ Κλίντον με την κόρη του)


(H Nαόμι Κάμπελ)


(O Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο)





(Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ κατά την άφιξή τους στη Ν. Αφρική)



























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης