Βίντεο από Ουκρανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν

Βίντεο από Ουκρανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν

Τουλάχιστον 200.000 αντικυβερνητικοί  διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας - Έρευνα από την ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από ομάδα πολιτικών


Βίντεο από Ουκρανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν
Το άγαλμα του Λένιν έσπασαν με βαριοπούλες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο, στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, με αίτημα την παραίτηση του φιλορώσου προέδρου, Γιανούκοβιτς.

Δύο βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να δένουν ένα σκοινί γύρω από το λαιμό του αγάλματος ύψους 3,4 μέτρων και να το τραβούν μέχρι να πέσει στο έδαφος.

Κλείσιμο


Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντριι Τσεβτσένκο διαβεβαίωσε ότι η ευθύνη για το περιστατικό, ανήκει σε μια μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.

Νωρίτερα την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές ζητούσαν  στην ουκρανική πρωτεύουσα την αποπομπή του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.



Συγκεκριμένα, κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες 250.000 έως 300.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας «παραίτηση», μετά την άρνησή του προέδρου της χώρας να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα, εγκατέστησαν σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησαν οδοφράγματα.

Οι οργανωτές δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές έφθαναν το ένα εκατομμύριο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμούσαν 60.000.






Την ίδια ώρα, η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός Τιμοσένκο με επιστολή, που διάβασε η κόρη της Ευγενία, χαρακτήρισε την κυβέρνηση μια διεφθαρμένη δικτατορία που έχει βάψει τα χέρια της με αίμα.

Παράλληλα, ηΥπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας» από «ορισμένους πολιτικούς». Είχαν προηγηθεί τα συλλαλητήρια με τη συμμετοχή χιλιάδων που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε η Λάντα Σαφόνοβα, εκπρόσωπος της SBU.

Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στόχος της ήταν η κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της κυρίας Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο κ. Μπαρόζο «επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης