Φονική κακοκαιρία «σαρώνει» τη δυτική Ευρώπη

Φονική κακοκαιρία «σαρώνει» τη δυτική Ευρώπη

13 νεκροί σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Γαλλία - Αγνοείται ένας 14χρονος στο Σάσεξ - Χωρίς ρεύμα περισσότερες από 530.000 κατοικίες - Προβλήματα στις συγκοινωνίες - Ακυρώθηκαν περισσότερες από 130 πτήσεις

Στα δίχτυα ψαρά ένα «τιγρόψαρο» φονιάς!
Φονική κακοκαιρία «σαρώνει» τη δυτική Ευρώπη
Δεκατρείς νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες ώρες.

Συνολικά πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη
Βρετανία, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα ως και 170 χλμ/ώρα, ανάμεσά τους μια 17χρονη κοπέλα που σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε στο τροχόσπιτό της, την ώρα που αυτή κοιμόταν και ένας 50χρονος το αυτοκίνητό του οποίου καταπλακώθηκε στην περιοχή του Κεντ.


Κλείσιμο
Η 17χρονη Μπέθανι Φρίμαν έχασε τη ζωή της όταν δέντρο έπεσε στο τροχόσπιτό της την ώρα που αυτή κοιμόταν
Επίσης, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην περιοχή Χάουνσλοου, όταν δέντρο που έπεσε στο σπίτι του, προκάλεσε έκρηξη, ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα από την έκρηξη σκοτώθηκε ακόμα μια γυναίκα.  

Από το απόγευμα της Κυριακής, δε, αγνοείται η τύχη ενός 14χρονου στο Σάσεξ, ο οποίος παρασύρθηκε από την τρικυμιώδη θάλλασα την ώρα που έκανε σερφ με έναν φίλο του.

Η καταιγίδα «Κρίστιαν» εγκατέλειψε τη Βρετανία αργά το πρωί και κατευθύνθηκε προς την Ολλανδία, τη Δανία και τη βόρεια Γερμανία.

Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από δέντρο, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Ακόμη, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία τη Δευτέρα, ενώ άλλοι δύο την Κυριακή και ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα στη Δανία και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη από την πτώση ενός τούβλου που ξεκόλησε από πολυκατοικία.

Τέλος, στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Βρετάνη μια 50χρονη παρασύρθηκε από τα κύματα σήμερα το πρωί.

Η σφοδρή καταιγίδα με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών με αποτέλεσμα περισσότερα από 535.000 σπίτια να βρεθούν χωρίς ρεύμα.

Συγκεκριμένα, περίπου 460.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Βρετανία και 75.000 στη Γαλλία. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), 166.000 βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο βρετανικός πυρηνικός σταθμός του Ντάντζνες Β Πάουερ (νότια Αγγλία) διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.



Επιπλέον η καταιγίδα κράτησε δεμένα στα λιμάνια τα οχηματαγωγά που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ του Καλέ (βόρεια Γαλλία) και του Ντόβερ (νότια Βρετανία), ενώ κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάγχης.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν και σχεδόν 500 επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι μέσα σε 35 αεροπλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης επειδή οι σφοδροί άνεμοι δεν επέτρεπαν να αναπτυχθούν οι αερογέφυρες (φυσούνες) για να επιτραπεί η αποβίβαση.

Πολλές σημαντικές γέφυρες έκλεισαν στη Δανία και τη Σουηδία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ανάμεσά τους και η μήκους 7,8 χλμ. γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο χώρες.

Τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς την πρωτεύουσα από τη νότια και τη δυτική Αγγλία ματαιώθηκαν σήμερα το πρωί αλλά η κυκλοφορία τους επαναλήφθηκε στη συνέχεια με προβλήματα.

Ακόμη στη Βρετανία, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχασαν μερικά κεραμίδια και δύο παράθυρα υπέστησαν ζημιές, ωστόσο, η βασίλισσα απουσίαζε τη ώρα που πέρασε η καταιγίδα.



Την ίδια ώρα τις 130 φτάνουν οι πτήσεις που ακυρώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο του Χίθροου.

Σημειώνεται ότι οι άνεμοι έφτασαν κατά τόπους τα 170χλμ./ώρα, στα υψηλότερα, δηλαδή, επίπεδα των τελευταίων ετών.













Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, συγκάλεσε έκακτη σύσκεψη για το απόγευμα της Δευτέρας με αντικείμενο την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης