Ζαν-Φρανσουά Κοπέ: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη συμφωνία Σένγκεν»

Ζαν-Φρανσουά Κοπέ: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη συμφωνία Σένγκεν»

Δήλωση-βόμβα από τον ηγέτη της γαλλικής δεξιάς: «Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τιμωρηθούν» - Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η τραγωδία – Πρώτο θέμα στο επόμενο Συμβούλιο της Ε.Ε – Περισσότερη αλληλεγγύη ζητούν οι χώρες του Νότου

Ζαν-Φρανσουά Κοπέ: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη συμφωνία Σένγκεν»
Την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν υπογράμμισε ο ηγέτης του γαλλικού δεξιού κόμματος (UMP) Ζαν – Φρανσούα Κοπέ, έπειτα από την τραγωδία στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι που προσπαθούσαν να μεταβούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια στιγμή οι επιζήσαντες της φοβερής τραγωδίας είναι αντιμέτωποι με αυτεπάγγελτες διώξεις και πρόστιμα (διαβάστε σχετικά εδώ ) 

Ο  Ζαν – Φρανσουά Κοπέ ζήτησε να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής ώστε να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε πως χώρες όπως η Ελλάδα που δεν μπορούν να προφυλάξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να αποκλείονται από τη συμφωνία Σένγκεν που αφορά στην  κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία.

«Κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς γνωρίζουν πως οι μετανάστες δεν επιθυμούν να παραμείνουν εκεί αλλά να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να τιμωρήσουμε ακόμα και να αποκλείσουμε αυτές τις χώρες που δεν μπορούν ή αδυνατούν να τηρήσουν τις συμφωνίες τους και να φυλάξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοπέ. 
Κλείσιμο

Η τραγωδία της Λαμπεντούζα εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Έπειτα από τις δηλώσεις του Ζαν- Φρανσουά Κοπέ που ζήτησε την αποπομπή από τη συμφωνία Σένγκεν των χωρών που αδυνατούν να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν - Μαρκ Ερό ζήτησε άμεσες δράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποφευχθούν παρόμοια δράματα στο μέλλον χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προκάτοχος του Ζαν- Φρανσουά Κοπέ στο δεξιό κόμμα (UMP) και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει την έξοδο της Γαλλίας από τη συμφωνία Σένγκεν σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή των κανόνων.

Από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ρέιντερς υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση όπου ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων θα είναι ένα μόνο μέρος αυτής. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα τόνισε πως το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των υπουργών Εξωτερικών) που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Μαζί με άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα η Κύπρος και η Μάλτα ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης