Ροχανί: Διάλογος με το Ιράν μόνο επί ίσοις όροις

Ροχανί: Διάλογος με το Ιράν μόνο επί ίσοις όροις

«Ζητούμε αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό» - Λευκός Οίκος: «Πρόθυμος εταίρος» οι ΗΠΑ, αλλά...

5 χρόνια YouΤube με 2 δισ. προβολές την ημέρα!
Ροχανί: Διάλογος με το Ιράν μόνο επί ίσοις όροις

Ο πρόεδρος του Ιράν,  Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του την Kυριακή, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, απηύθυνε κάλεσμα προς τη Δύση, ζητώντας να εγκαταλείψει το δρόμο των κυρώσεων και να αντιμετωπίσει την Τεχεράνη με σεβασμό, μέσω του διαλόγου.

«Μοναδικός δρόμος να έχει κανείς επαφές με το Ιράν είναι μέσω διαπραγματεύσεων με ίσους όρους, αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο Ροχανί.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι εάν κάποιος επιθυμεί την κατάλληλη απάντηση, δεν θα πρέπει να μιλά στο Ιράν μέσω της γλώσσας των κυρώσεων, αλλά μέσω διαλόγου και σεβασμού», πρόσθεσε και σημείωσε πως το περσικό κράτος δεν προτίθεται να «υποκύψει σε κυρώσεις ή να απειληθεί με πόλεμο».

Ο νέος Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, πως  πρόθεσή του είναι να χτίσει μία κυβέρνηση «σοφίας και ελπίδας» που θα «έχει τη μετριοπάθεια ως βάση» της διακυβέρνησης και θα αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού. Ακόμη, υποσχέθηκε καταπολέμηση της διαφθοράς και των διακρίσεων και την προώθηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, έπειτα από το κάλεσμα Ροχανί ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο νέος Ιρανός πρόεδρος θα βρει έναν «πρόθυμο εταίρο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση όμως πως η νέα κυβέρνηση θα «επιλέξει να συμμετάσχει ουσιαστικά και σοβαρά στην υλοποίηση των διεθνών της υποχρεώσεων και θα αναζητήσει μία ειρηνική λύση» στο ακανθώδες ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος.

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης