Αίγυπτος: Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και χθες τη νύχτα

Αίγυπτος: Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και χθες τη νύχτα

-Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να μιλά για 200 νεκρούς και το στρατό να τη διαψεύδει
-Εκκληση στους διαδηλωτές να σταματήσουν τις πορείες διαμαρτυρίας απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ



Μπαράζ αυτοκτονιών και θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη
Αίγυπτος: Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και χθες τη νύχτα
Με τους νεκρούς να φτάνουν τους 120 σύμφωνα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η κατάσταση στην Αίγυπτο θυμίζει ηφαίστειο λίγο πριν την έκρηξη.

Στο Κάιρο οι πορείες διαμαρτυρίας συνεχίζονται, με τους υποστηρικτές του Μόρσι να κατευθύνονται προς το Πανεπιστήμιο της πόλης ώστε να συναντηθούν με άλλη ομάδα οπαδών του ανατραπέντος προέδρου που ήδη βρίσκεται στο σημείο.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ έντονη. Μοιάζει σαν οι ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να διαλύσουν τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι», αναφέρει ανταποκριτής του δικτύου Αλ Ζαζίρα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Φατάχ Αλ Σίσι έκανε σαφές ότι θα πολεμήσει την τρομοκρατία, ωστόσο όπως διερωτάται ο ανταποκριτής του Αλ Ζαζίρα «το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τρομοκράτες και με ποιον τρόπο ο στρατός πρόκειται να τους καταπολεμήσει;»


Κλείσιμο



Εκκληση στους διαδηλωτές να σταματήσουν τις πορείες διαμαρτυρίας απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα κινηθούν «σε νόμιμο πλαίσιο» ώστε να διαλυθούν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «το συντομότερο δυνατό», αλλά αρνήθηκε πως ο στρατός έκανε χρήση όπλων για να καταστείλει τους διαδηλωτές, ενώ τόνισε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι προκάλεσαν ηθελημένα ένταση στην πόλη Νασρ ώστε «να κερδίσουν την συμπάθεια του κόσμου».

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC έκανε λόγο για σκηνές που αποδίδονται «στο άσχημο πρόσωπο της στρατιωτικής χούντας που έσπειραν τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους».

Οι τραυματίες συρρέουν κατά δεκάδες στα νοσοκομεία της Αιγύπτου με πολλούς εκ των οποίων να φέρουν σοβαρά τραύματα από σφαίρες.






Η Μόνα αλ-Καζάαζ συμπλήρωσε πως με αυτό τον τρόπο «μας κλέβουν τη δημοκρατία που αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να την εφαρμόσουμε. Μας κλέβουν την ελευθερία της έκφρασης και επαναφέρουν τον στρατό για να ελέγξει τη χώρα».


Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να επέμβει ώστε να σταματήσει η σφαγή του αιγυπτιακού λαού.

«Ήταν κόλαση. Ήταν κόλαση. Μέσα σε έξι ώρες παραλάβαμε πάνω από 100 νεκρούς και πάνω από 1500 τραυματίες. Οι περισσότεροι έφεραν τραύματα από σφαίρες. Οι νεκροί έφεραν τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών. Είναι απίστευτο», είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο γιατρός Εσάμ Ιμπραήμ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι περισσότεροι τραυματίες έφτασαν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Από το κρανίο τους έβγαινε τμήμα του εγκεφάλου τους. Δεν έχετε ξαναδεί τέτοιο θέαμα. Ούτε που το φαντάζεστε».

Εμφανώς ταραγμένος ο γιατρός επισήμανε: «Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην πλατεία Ταχρίρ, όμως αυτό που συνέβη αυτές τις ημέρες δε μπορεί να το φανταστεί κανείς. Η αστυνομία σκοτώνει σαν να σκότωσε ζώα. Νομίζω πως μπροστά σε ένα ζώο θα ένιωθε οίκτο».







Την «υπερβολική χρήση βίας» καταδίκασε ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter έγραψε: «Καταδικάζω την υπερβολική χρήση βίας και τους θανάτους και εργάζομαι σκληρά σε κάθε κατεύθυνση ώστε να σταματήσει η αντιπαράθεση με ειρηνικό τρόπο. Ο Θεός ας προστατεύσει την Αίγυπτο και να δείξει έλεος στα θύματα».

Την ίδια στιγμή ο Μεγάλος Ιμάμης του Αλ Άζχαρ καταδίκασε τους θανάτους των υποστηρικτών του Μόρσι. Ο Αχμέντ αλ-Ταγέμπ σε ανακοίνωσή του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο σεΐχης του Αλ Άζχαρ εκφράζει τη θλίψη του και καταδικάζει τους θανάτους των μαρτύρων που έπεσαν θύματα στα σημερινά γεγονότα».

Μάλιστα, έδωσε την εντολή για επείγουσα δικαστική έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων για τους θανάτους τόσων ανθρώπων. Ανάλογη έρευνα διέταξε και ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο μεταξύ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κυρίως στην Αλεξάνδρεια και τη Νασρ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για 120 νεκρούς, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει το μεσημέρι του Σαββάτου ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 92 και οι τραυματίες σε 649.

Γιατρός σε υπαίθριο νοσοκομείο κάνει λόγο, σύμφωνα με το BBC, ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000.

«Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος.

Επίκεντρο των επεισοδίων αυτή την ώρα είναι η περιοχή γύρω από το τζαμί του Ραμπάτ αλ Ανταγουίγια με τον ανταποκριτή του BBC να κάνει λόγο για ποτάμια με αίμα στους δρόμους

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Νασρ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. «Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», ανέφεραν στο AlJazeera αυτόπτες μάρτυρες. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου επέρριψε στους ισλαμιστές την ευθύνη για τα επεισόδια και διέψευσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους.



«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου μεταδόθηκε, επίσης, η πληροφορία ότι ο Μόρσι, η σύλληψη του οποίου αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε το φυτίλι για τον νέο γύρο των αιματηρών επεισοδίων, αναμένεται να μεταφερθεί στην ίδια φυλακή με αυτή που κρατείται ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που όπως αναφέρει παρουσιάζει υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να στήνουν οδοφράγματα, να βανδαλίζουν και να καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία.




Την ίδια ώρα εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011.

Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερκών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι οι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».




Από την πλευρά της όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το τελεσίγραφο συμμετοχής στον οδικό χάρτη του στρατού για τη διενέργεια εκλογών και καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι επτά από τους νεκρούς καταγράφηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Αλεξάνδρεια  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης