Χωρίς αποτέλεσμα η επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για το θέμα Σνόουντεν

Χωρίς αποτέλεσμα η επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για το θέμα Σνόουντεν

«Δεν σκοπεύω να βλάψω τις ΗΠΑ», είπε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο Σνόουντεν

Χωρίς αποτέλεσμα η επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για το θέμα Σνόουντεν
Την ώρα που το θρίλερ με τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, συνεχίζεται με τις φήμες για το ταξίδι του προς την ελευθερία να οργιάζουν, ο 30χρονος δε σταματά τις εκπλήξεις.

Ενώ όλοι περίμεναν πως θα ετοιμαζόταν να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο της Μόσχας όπου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό με τελικό προορισμό τη Βενεζουέλα, ο Σνόουντεν ζήτησε από την Ρωσία προσωρινό πολιτικό άσυλο καθώς το ταξίδι του στη Νότιο Αμερική δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τουλάχιστον, αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch που συναντήθηκε με τον 30χρονο Αμερικανό.

Κλείσιμο
Η Τατιάνα Λοκσίνα, όπως αναφέρει το Russia Today, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σνόουντεν ζητά να παραμείνει στην Ρωσία καθώς δε μπορεί ακόμα να πετάξει για τη Λατινική Αμερική».

Μάλιστα, η Λοκσίνα δήλωσε πως το «βαθύ λαρύγγι» ζήτησε από τους εκπροσώπους της ανθρωπιστικής οργάνωσης να μεσολαβήσουν ώστε ο Βλάντιμιρ Πούτιν να εγκρίνει το πολιτικό άσυλο.

Σε ερώτημα για το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν, η Λοκσίνα είπε: «Η δουλειά του ολοκληρώθηκε».

Όπως ήταν προγραμματισμένο η συνάντηση του Σνόουντεν με 13 ακτιβιστές και μέλη της Human Rights Watch, αλλά και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, της Διεθνούς Διαφάνειας και άλλων οργανώσεων έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο Terminal F του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό.

Οσο για τα σχέδιά του δήλωσε πως οι πράξεις του δεν έχουν σκοπό να βλάψουν τις ΗΠΑ, καθώς «θέλω οι ΗΠΑ να επιτύχουν».



Στο μεταξύ δεκάδες δημοσιογράφοι είχαν κατακλύσει τον χώρο περιμένοντας για κάποιο σχόλιο από τον Σνόουντεν.

Παρ' όλ' αυτά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επισήμως αίτημα για πολιτικό άσυλο, ωστόσο συμπλήρωσε πως «η Ρωσία θα εξετάσει το αίτημά του».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα αφότου ο Σνόουντεν ζήτησε προσωρινό πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα τονίζοντας πως μία θετική απάντηση της χώρας στον πρώην συνεργάτη της NSA θα του παρείχε μία «πλατφόρμα προπαγάνδας» για να βλάψει περαιτέρω τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ο Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Δεν αλλάζει η θέση μας απέναντι στον κ. Σνόουντεν, τις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του και το γεγονός ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις κατηγορίες», είπε χαρακτηριστικά ο Κάρνει.

Οι ηγέτες ΗΠΑ-Ρωσίας είχαν για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πουσκόφ, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα καθώς σε δήλωσή του ο Πουσκόφ αρκέστηκε να αναφέρει τα εξής: «Η τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε η Ουάσινγκτον έγινε. Πούτιν και Ομπάμα αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διμερούς συνεργασίας και ασφάλειας. Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν συζητήθηκε επίσης».

Την ίδια ώρα ο γνωστός ιστότοπος WikiLeaks ανήρτησε, το απόγευμα της Παρασκευής, αναλυτικά όλη τη δήλωση Σνόουντεν από τη συνάντηση του νούμερο ένα καταζητούμενου από τις αμερικανικές αρχές με τους ακτιβιστές και τους εκπροσώπους των Διεθνών Οργανώσεων.



Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Το όνομά μου είναι Εντ Σνόουντεν. Πριν έναν μήνα περίπου, είχα οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα άνετα. Επίσης, είχα τη δυνατότητα, χωρίς ένταλμα, να αναζητώ και να ψάχνω τις επικοινωνίες σας. Την επικοινωνία οποιουδήποτε ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι μία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων.Είναι, όμως, και σοβαρή παραβίαση του νόμου. Η 4η και 5η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας μου, το άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύουν τέτοια συστήματα μαζικού ελέγχου».

«Έκανα αυτό που έκρινα σωστό και έτσι άρχισε μια εκστρατεία για να διορθωθεί αυτή η αδικία. Δεν επιδιώκω να πλουτίσω. Δεν σκοπεύω να πουλήσω τα μυστικά των ΗΠΑ. Δε συνεργάστηκα με οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση ώστε να εγγυηθεί η ασφάλειά μου. Αντ 'αυτού, κοινοποίησα ό,τι γνώριζα ώστε να πραγματοποιηθεί μία δημόσια συζήτηση υπό το φως της ημέρας και ζήτησα για δικαιοσύνη. Το κόστος να πω στον κόσμο την αλήθεια για την παρακολούθηση ήταν μεγάλο, ωστόσο ήταν το σωστότερο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω και δεν το μετανιώνω».

«Έκτοτε η κυβέρνηση και η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ επιχείρησαν να με κάνουν παράδειγμα προς αποφυγήν, για οποιονδήποτε σκεπτόταν να κάνει ό,τι έκανα εγώ. Κυνηγήθηκα για την πολιτική έκφρασή μου. Οι ΗΠΑ απαίτησαν από το Χονγκ Κονγκ να με στείλουν πίσω προσπαθώντας να παραβλέψουν τη νομοθεσία. Απείλησαν με κυρώσεις τις χώρες που θα υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου και το σύστημα ασύλου που ορίζει ο ΟΗΕ. Ζήτησαν, μάλιστα, από τους στρατιωτικούς εταίρους να προσγειώσουν το αεροπλάνο προέδρου της Λατινικής Αμερικής αναζητώντας έναν πολιτικό πρόσφυγα. Αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής, αλλά και για τα βασικά δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος, το κάθε έθνος, ώστε ο καθένας να ζει ελεύθερος και να μπορεί να αναζητήσει και να λάβει άσυλο».


«Πολλές χώρες μου προσέφεραν υποστήριξη και άσυλο, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και το Εκουαδόρ που έχουν την εκτίμησή μου και τον σεβασμό μου για να είναι οι πρώτοι που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρνούμενοι να συμβιβαστούν μπροστά στον εκφοβισμό, κέρδισαν τον σεβασμό όλου του κόσμου. Πρόθεσή μου είναι να ταξιδέψω σε όλες αυτές τις χώρες ώστε να ευχαριστήσω προσωπικά τον λαό και τους ηγέτες τους».

«Ανακοινώνω σήμερα την επίσημη αποδοχή όλων των προσφορών υποστήριξης και ασύλου και όσων προσφορών μου γίνουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, με το άσυλο που μου παραχωρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο, το άσυλο είναι επίσημο και κανείς δε μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμά μου να το εκμεταλλευθώ.Όπως είδαμε, όμως, κάποιες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής έδειξαν διάθεση να δράσουν εκτός νόμου και επιμένουν στο ίδιο μοτίβο ακόμα και σήμερα. Αυτή η παράνομη απειλή καθιστά αδύνατο το ταξίδι μου στη Λατινική Αμερική ώστε να δεχθώ το άσυλο που μου παραχωρείται».



«Αυτή η στάση των ισχυρών κρατών να ενεργούν εκτός νόμου αντιπροσωπεύει απειλή για όλους μα, και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ως εκ τούτου, ζητώ τη βοήθειά σας για εγγύηση ασφαλούς διέλευσης από τις χώρες ώστε να διασφαλιστεί το ταξίδι μου στη Λατινική Αμερική, καθώς και ζητώ άσυλο από τη Ρωσία, μέχρις ότου οι χώρες αυτές να προσχωρήσουν στο δίκαιο και το νόμιμο ταξίδι μου να επιτραπεί. Θα καταθέσω το αίτημά μου στη Ρωσία σήμερα και ελπίζω να γίνει δεκτό».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης