«Τρίζει» η καρέκλα του Σαλί Μπερίσα μετά από οκτώ χρόνια

«Τρίζει» η καρέκλα του Σαλί Μπερίσα μετά από οκτώ χρόνια

Είναι ηγετική φιγούρα στην πολιτική ζωή της Αλβανίας από το 1991, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς

«Τρίζει» η καρέκλα του Σαλί Μπερίσα μετά από οκτώ χρόνια
«Τρίζει» η καρέκλα του επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργού της Αλβανίας και υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα,  καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο πρώην δήμαρχος Τιράνων και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, προηγείται με 40% έναντι του αντιπάλου του (35%). 

Κι ενώ εκφράζονται σοβαροί φόβοι από την Ευρώπη για την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα κατατεθούν σοβαρές ενστάσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σήμερα μεταβαίνει στην γείτονα αντιπροσωπεία είκοσι βουλευτών από διάφορες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ως παρατηρητές της Συνέλευσης του Οργανισμού, μαζί με βουλευτές του ΟΑΣΕ και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι εκλογές αποτελούν «κρίσιμο τεστ» για τους δημοκρατικούς θεσμούς της γεοτνικής χώρας και για την ενταξιακή της πρόοδο. Η Αλβανία έχει υποβάλει αίτημα ένταξής της στην Ε.Ε. πριν από τέσσερα χρόνια, όμως δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χωλαίνουσα οικονομία της χώρας . Η αλβανική οικονομία έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τον ευρω-κρίση, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν στη χώρα το ένα εκατομμύριο Αλβανών οι οποίοι εργάζονται στη χώρα μας και την Ιταλία . 

Εκφράζονται επίσης φόβοι για ταραχές μετά το κλείσιμο της κάλπης. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις τελευταίες εκλογές του 2009, η αντιπολίτευση ξέσπασε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους, όπου τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Σαλί Μπερίσα είναι ηγετική φιγούρα στην πολιτική ζωή της Αλβανίας από το 1991, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Σε περίπωση ήττας του στις εκλογές της Κυριακής ,  θα έρθει το τέλος της πολιτικής του καριέρας λόγω ηλικίας (είναι 68 ετών). Από την πλευρά του. ο 48χρονος Ράμα έχει με το μέρος του έναν συνασπισμό που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του και ένα μικρότερο αριστερό κόμμα που στο παρελθόν στήριζε τον Μπερίσα. Το κόμμα του Ράμα επέλεξε να διαφημίσει το πρόγραμμά του με σποτάκια στην ελληνική τηλεόραση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους .  
Κλείσιμο
Τα δύο κόμματα, Σοσιαλιστικό- Δημοκρατικό- έχουν δύο κοινά σημεία :1. Στρατηγικός στόχος τους είναι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και 2. Ακολουθούν φιλοδυτική πολιτική. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης