Η παρακεταμόλη δεν βοηθά στον πόνο της μέσης και της αρθρίτιδας

Η παρακεταμόλη δεν βοηθά στον πόνο της μέσης και της αρθρίτιδας

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα 13 κλινικών δοκιμών οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000 ανθρώπους

Η παρακεταμόλη δεν βοηθά στον πόνο της μέσης και της αρθρίτιδας
Η παρακεταμόλη είναι αναποτελεσματική στους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, παρ' όλο που συχνά οιγιατροί τη συστήνουν, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Η παρακεταμόλη είναι μια αναλγητικήκαι αντιπυρετική ουσία που περιέχεται σε φάρμακα με διάφορες εμπορικές ονομασίες (στην Ελλάδα στο «Ντεπόν», στο«Παναντόλ» κ.α.)
     
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Γκουστάβο Μασάδο, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν(μεταανάλυση) τα ευρήματα 13 κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000 ανθρώπους.
     
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φάρμακο δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, ούτεμειώνει τα προβλήματα κινητικότητας στις συγκεκριμένες παθήσεις.
     
Κλείσιμο
Αντίθετα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση παρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ καιαυξάνει την πιθανότητα σχετικών προβλημάτων. Οι ειδικοί τόνισαν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τονγιατρό τους, προτού αλλάξουν φάρμακο.
     
«Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τις μυοσκελετικέςπαθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέωνδεδομένων. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδαςσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», δήλωσε ο Γκουστάβο Μασάδο.
     
Οι ασθενείς, όπως είπε, έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μη φυσιολογικούς δείκτες στα τεστλειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη.
     
«Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οποιοειδή, που μπορεί να παρέχουνκαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», δήλωσε ο καθηγητής ΡότζερΝαγκς της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας.
     
Εκτός από τα φάρμακα, η σωματική άσκηση και η φυσιοθεραπεία βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση τωνμυοσκελετικών πόνων και είναι ασφαλέστερες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης