Σοκ: Ακάλυπτος στον ιό της ηπατίτιδας ένας στους δύο γιατρούς

Σοκ: Ακάλυπτος στον ιό της ηπατίτιδας ένας στους δύο γιατρούς

Τέσσερις στους δέκα δεν είναι καλυμμένοι για τη γρίπη - Λιγότεροι από 20 στους 100 έχουν εμβολιαστεί για ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα

Σοκ: Ακάλυπτος στον ιό της ηπατίτιδας ένας στους δύο γιατρούς
Ρισκάρουν οι επαγγελματίες Υγείας στη χώρα μας με την υγεία τους και κυρίως με την υγεία των ασθενών: παρότι αναγνωρίζουν τον συνεχή κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, επιλέγουν να είναι ακάλυπτοι εμβολιαστικά και να «παίζουν» με τις πιθανότητες του να μην κολλήσουν - από ή σε ασθενή- κάποια νόσο. 

Τα στοιχεία έρευνας για τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες υγείας που διεξήχθη στο πλαίσιο του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «HproImmune - Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe» (www.hproimmune.eu) η οποία παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Ινστιτούτου Prolepsis, είναι ανησυχητικά για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών. Οι επαγγελματίες Υγείας στη χώρα μας δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια για δυο μείζονες μεταδοτικές ασθένειες, την ηπατίτιδα αλλά και τη γρίπη. 

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, ένας στους δύο δεν έχει κανει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β (ποσοστό 48,5%) και τέσσερις στους δέκα δεν έχουν κάλυψη έναντι της εποχικής γρίπης (ποσοστό 57,5%). 
Εξίσου υψηλό ποσοστό, 60%, δεν έχει κάνει την τελευταία δεκαετία το αντιτετανικό εμβόλιο. Λιγότεροι από το 20% έχουν εμβολιαστεί για την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Σύμφωνα με την κα Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου “PROLEPSIS” «Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον χώρο της υγείας πριν αναλάβουν κλινικό έργο αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και πολιτική απόφαση. Είναι απαραίτητο να εγκαινιαστεί άμεσα ο διάλογος μεταξύ όλων των όλων εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται καθημερινά τόσο οι λειτουργοί υγείας όσο και οι ασθενείς. Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητο να γίνονται δωρεάν και να παρέχεται κατά τη διαδικασία κάθε δυνατή διευκόλυνση στους επαγγελματίες υγείας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης