Dean Karnazes: Ο άνθρωπος που μπορεί να τρέχει για πάντα

Dean Karnazes: Ο άνθρωπος που μπορεί να τρέχει για πάντα

Dean Karnazes: Ο άνθρωπος που μπορεί να τρέχει για πάντα
Κλείσιμο

Του αρέσει να εξωθεί τον εαυτό του στα άκρα. Έτρεξε για τρία συνεχόμενα βράδια χωρίς να κοιμηθεί, ήρθε αντιμέτωπος με πολικές θερμοκρασίες στο Νότιο Πόλο αρνούμενος μάλιστα να φορέσει ειδικά παπούτσια ενώ δεν δίστασε να τρέξει και στην «Κοιλάδα του Θανάτου» σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου.

Ο Ντιν Καρνάζης είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό του, θέτοντας κάθε φορά νέους στόχους τους οποίους πάντα φέρνει εις πέρας. Ο ελληνοαμερικανός αθλητής βρέθηκε και φέτος στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Navarino Challenge» η οποία θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Costa Navarino από τις 9 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2016

«Το Νavarino Challenge είναι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί είναι ο τρόπος μου να προσφέρω στην Ελλάδα. Έχω δύο ρόλους, ο πρώτος είναι να βοηθήσω το τουρισμό και την ελληνική οικονομία με το να έρθουν περισσότεροι τουρίστες. Ο δεύτερος ρόλος είναι να ενθαρρύνω τους Έλληνες να γίνουν περισσότερο δραστήριοι», λέει στο protothema.gr ο υπερμαραθωνοδρόμος που έχει καταφέρει να κάνει όλη την υφήλιο να μιλάει για την αντοχή του.

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Τα γενέθλια που του άλλαξαν τη ζωή!

Η ιστορία του δεν είναι συνηθισμένη καθώς ο ίδιος αν και από μικρός είχε δείξει αγάπη για τον αθλητισμό, στα 15 του χρόνια ξαφνικά σταματάει να ασχολείται με τα σπορ εξαιτίας διαφωνίας που είχε με τον προπονητή του. Από τότε η ζωή του άλλαξε. Σπούδασε, ξεκίνησε να δουλεύει, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Μέσα του όμως κάτι τον βασάνιζε και ένα βράδυ ενώ γιορτάζει τα 30α του γενέθλια παίρνει την μεγάλη απόφαση.

Ο Ντιν φεύγει από την πίσω πόρτα του κλαμπ τρέχοντας και σταματάει 7 ώρες αργότερα και 48 χιλιόμετρα μακρύτερα. «Μέσα σε µία νύχτα µεταµορφώθηκα από µεθυσµένος χαζός γιάπης σε αναγεννηµένο αθλητή», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Υπερµαραθωνοδρόµο», την µπεστ σέλερ αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2006

«Όταν ήμουν μικρός αγαπούσα πολύ το τρέξιμο, έτρεχα σε αγώνες μέχρι το λύκειο. Μετά σταμάτησα να τρέχω και πήγα στο κολέγιο. Είχα μία ωραία δουλειά αλλά δεν μου άρεσε η ζωή μου, είχα βαρεθεί. Τη νύχτα των τριακοστών γενεθλίων μου, μία νύχτα που πίναμε σε ένα κλαμπ, αποφάσισα να φύγω και να τρέξω. Έτσι άρχισα να τρέχω και πάλι», εξηγεί στο protothema.gr.

Από εκείνο το βράδυ του 1992 μέχρι και σήμερα ο Ντιν Καρνάζης τρέχει ασταμάτητα, δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια του.

«Έχω ένα πάθος, να δοκιμάζω τα όρια του ανθρώπινου σώματος για να δω πόσο μακριά μπορεί να πάει, για να δω τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και ο δικός μου τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τρέχω μεγάλες αποστάσεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως στο Νότιο Πόλο ή να διασχίσω την "Κοιλάδα του Θανάτου" το καλοκαίρι, είναι ο τρόπος μου για να βλέπω τι είμαι ικανός να κάνω» προσθέτει.

Όταν έτρεξε τρία 24ωρα χωρίς να κοιμηθεί

«Έχω ένα πάθος, να δοκιμάζω τα όρια του ανθρώπινου σώματος»

Σύμφωνα με τον ίδιο η πιο σκληρή εμπειρία ήταν όταν αποφάσισε να τρέξει για τρία 24ωρα χωρίς να κοιμηθεί. «Μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές που έχω κάνει ποτέ ήταν πάνω 500 χιλιόμετρα χωρίς ξεκούραση και δίχως να κοιμηθώ για τρία βράδια. Ήταν πολύ κουραστικό και απαιτούνταν πολλά από μένα για να τα καταφέρω. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη διαδρομή μου» λέει  και συμπληρώνει: «μου φαίνεται απίθανο το πώς κατάφερα να διανύσω μία τόσο μεγάλη διαδρομή αλλά θα σας πω ότι δεν έκανα όλη την απόσταση με τα πόδια μου, έτρεξα πολλά χιλιόμετρα με το μυαλό μου. Έτσι θα μπορούσα να πω πως ήταν περισσότερο η πειθαρχία του πνεύματος που μου επέτρεψε να το επιτύχω και όχι τόσο η φυσική μου ικανότητα».

Ερωτηθείς ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή όλα αυτά τα χρόνια που τρέχει ανά τον κόσμο ο ίδιος λέει: «Παρόλο που έχω τρέξει σε όλο τον κόσμο σε πολύ εξωτικά και όμορφα μέρη, είναι αυτή που έτρεξα με την κόρη μου Αλεξάνδρεια, μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων στα δέκατα γενέθλιά της»

Έτσι γίνεται κανείς υπερπρωταθλητής

Από τη μία νιώθει την απόλυτη ελευθερία με τη ζωή που έχει επιλέξει να κάνει από την άλλη όμως έχει στερηθεί πράγματα στην καθημερινότητά του: «Για μένα ένας αθλητής πρέπει να κάνει θυσίες, κάθε αθλητής το γνωρίζει αυτό. Έχω πολύ περιορισμένη κοινωνική ζωή, δεν πηγαίνω σινεμά, δεν βλέπω τηλεόραση, προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει συνεχώς να κινούμαι και να προπονούμαι και για το λόγο αυτό θυσιάζω την κοινωνική μου ζωή και πράγματα που απολαμβάνω, αλλά δεν μου λείπουν».

Μέσα σε µία νύχτα µεταµορφώθηκα από µεθυσµένος χαζός γιάπης σε αναγεννηµένο αθλητή

Θα αναρωτιόταν λοιπόν κανείς πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου που γυρνάει όλο τον κόσμο τρέχοντας. «Κοιμάμαι μόνο 4-5 ώρες κάθε βράδυ. Έτσι, σηκώνομαι πολύ νωρίς, γύρω στις 4 το πρωί και μου αρέσει να τρέχω έναν μαραθώνιο πριν το πρωινό γεύμα. Μετά φτιάχνω πρωινό με την οικογένεια μου και όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο κάνω τις δουλειές γραφείου μου. Επίσης πηγαίνω γυμναστήριο όπου κάνω συνδυαστική προπόνηση για να ενδυναμώσω το πάνω μέρος του σώματος μου και τον κορμό. Αργότερα το απόγευμα τρέχω μία μικρότερη διαδρομή αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό ονομάζεται speed training»

Η ζωή του είναι γεμάτη από αθλητικά επιτεύγματα, εκδοτικές επιτυχίες αλλά και από φιλανθρωπικές ενέργειες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωή άλλων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στους «100 ανθρώπους που επηρεάζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη».

{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}

Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα να καταφέρω, ώστε να αφήσω μια κληρονομιά, είναι να ενθαρρύνω τα παιδιά να είναι δραστήρια

Τέλος, όσον αφορά τα φιλανθρωπικά project που διοργανώνει κατά καιρούς, ο ίδιος εξηγεί: Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα να καταφέρω, ώστε να αφήσω μια κληρονομιά, είναι να ενθαρρύνω τα παιδιά να είναι δραστήρια. Για αυτό το λόγο έχω μία φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει στο να τα καθιστά πιο δραστήρια. Αυτό που μου προξενεί ιδιαίτερη χαρά είναι να τρέχω μαζί με τα μικρά παιδιά και να βλέπω πόσο πολύ αγαπούν το τρέξιμο. Αυτή η γενιά είναι τόσο σημαντική για τον κόσμο καθώς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές προκλήσεις με το περιβάλλον αλλά και την αδράνεια και την παχυσαρκία, που αποτελούν τεράστια προβλήματα. Για μένα το να καταφέρω να κάνω τα παιδιά να είναι δραστήρια σε εξωτερικό χώρο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης