Φωκάς Ευαγγελινός: Ο μάγος της Eurovision

Φωκάς Ευαγγελινός: Ο μάγος της Eurovision

Η Ρωσία, τα αουτσάιντερ που έγιναν φαβορί και τα πολιτικά παιχνίδια. Ο σκηνοθέτης της ρωσικής εμφάνισης Φωκάς Ευαγγελινός μιλά για την τρίτη θέση που κατέκτησε το τραγούδι τους και κρίνει επιτροπές και κοινό

Φωκάς Ευαγγελινός: Ο μάγος της Eurovision
Το τραγούδι με τίτλο «You are the only one» που συνέθεσε ο Δημήτρης Κοντόπουλος, τραγούδησε ο Σεργκέι Λαζάρεφ και σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός στη φετινή Eurovision για λογαριασμό της Ρωσίας, παρότι ήταν μέχρι τελευταία στιγμή το μεγάλο φαβορί, κατέκτησε τελικά την τρίτη θέση. Ο διάσημος χορογράφος μαζί με τον συνθέτη Δημήτρη Κοντόπουλο θεωρούνται η dream team του μουσικού διαγωνισμού της Ευρώπης, αφού έχουν συμμετάσχει πέντε φορές και όλα τους τα τραγούδια κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στις πρώτες θέσεις.

-Πώς σας φάνηκαν τα αποτελέσματα της Eurovision; Θα σου απαντήσω με μια αστεία ιστορία. Oταν φύγαμε από το στάδιο μετά τον τελικό, μπήκαμε σε ένα ταξί και ο οδηγός μάς ρώτησε ποιος κέρδισε. Ενας κοινός μας φίλος απάντησε με χιούμορ «η Ρωσία την τηλεψηφοφορία, η Αυστραλία τις επιτροπές και η Ουκρανία τη Eurovision», αφήνοντάς τον άναυδο. 

- Εσείς, προσωπικά, είστε ευχαριστημένος με τη θέση που πήρατε;  Αν έλεγα όχι, θα ήμουν αχάριστος. Η τρίτη θέση στη Eurovision είναι σαφώς μια μεγάλη επιτυχία. Επίσης, το ότι κερδίσαμε στο televoting, με όλες τις χώρες να μας ψηφίζουν, είναι αναμφισβήτητα μια δικαίωση.
Κλείσιμο

- Οι πολιτικές αντιπαλότητες παίζουν κατά τη γνώμη σας ρόλο σε έναν τέτοιο διαγωνισμό; Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι στον κόσμο δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο οι πολιτικές αντιπαλότητες. Ολες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν τη Ρωσία. Η Γερμανία έδωσε 12, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία 8, η Αγγλία 7, άρα τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν αυτά. Από εκεί και πέρα, σαφώς και υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν βλέπεις 21 επιτροπές να μηδενίζουν τη Ρωσία, ψηφίζοντας τόσο αντίθετα από το κοινό. Εκεί λες ότι κάτι δεν πάει καλά. 

- Δεν θα έπρεπε να πάψει αυτό; Σαφώς και θα έπρεπε, αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τον φετινό διαγωνισμό κάτι θα αλλάξει. Είναι εμφανές ότι όλα αυτά ήχησαν περίεργα στα αυτιά και τη συνείδηση του απλού κόσμου.

- Ποια στιγμή της φετινής διαδρομής σας στη Eurovision δεν θα ξεχάσετε;  Oταν συνειδητοποίησα ότι η ιδέα μου μπορούσε να υλοποιηθεί. Υπήρχε έμπνευση από την πρώτη στιγμή που άκουσα το τραγούδι. Επειδή δεν είναι ένα κοινότοπο dance κομμάτι, αλλά έχει μια εξέλιξη στη μελωδία του, ήξερα από την αρχή ότι ήθελα να παρουσιάσω μια διαδρομή. Αυτό που δεν ήξερα είναι αν στην πράξη θα μπορούσε ο ίδιος ο Λαζάρεφ να κάνει όλα αυτά που του ζητάω και την ίδια στιγμή να τραγουδάει -και μάλιστα άψογα- ένα κομμάτι με υψηλές φωνητικές απαιτήσεις. Η στιγμή λοιπόν που πήγα στη Μόσχα και τον είδα στην πρώτη πρόβα να τα καταφέρνει ήταν η πιο έντονη. Τότε πίστεψα ότι θα πάει καλά. 

- Τελικά μαζί με τον Δημήτρη Κοντόπουλο αποτελείτε το χρυσό ντουέτο της Eurovision; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε εμείς για τον εαυτό μας. Με τον Δημήτρη έχουμε χημεία και αλληλοεκτίμηση. Εχουμε έναν τρόπο που δουλεύουμε, ο οποίος έχει αποδειχθεί πετυχημένος. Θα σου πω όμως και κάτι άλλο, επειδή ακούγονται διάφορα. Κάθε χρόνο έχουμε 4-5 προτάσεις και υπάρχουν χρονιές, όπως πέρυσι, που είπαμε «όχι» σε άλλες τόσες. Το κίνητρό μας, λοιπόν, δεν είναι τα χρήματα, αλλά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. 





Η Ουκρανή νικήτρια του διαγωνισμού, Τζαμάλα



Ο Σεργκέι Λαζάρεφ με τον Δημήτρη Κοντόπουλο

- Αληθεύει ότι σε περίπτωση πρωτιάς σάς περίμενε ο Πούτιν; Δυστυχώς, είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ.
 
- Εντέλει οι Ρώσοι έχουν κοινά σημεία με τους Ελληνες; Ναι, σαφώς και υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία, με κυριότερο τη θρησκεία. Οι Ρώσοι, όπως και εμείς, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι με πολύ έντονο το αίσθημα της πίστης. 

- Θα σκηνοθετούσατε ξανά ελληνική συμμετοχή στη Eurovision; Εχω βοηθήσει πολλές φορές την ελληνική συμμετοχή, και μάλιστα αφιλοκερδώς. Αν βρισκόταν ο σωστός καλλιτέχνης, θα το έκανα και πάλι με μεγάλη χαρά. 

- Τι πιστεύετε ότι έκανε τους Ευρωπαίους να σας ψηφίσουν; Νομίζω αυτό που κάνει τους τηλεθεατές να ψηφίσουν μια συμμετοχή είναι ο συνδυασμός ενός καλού τραγουδιού, ενός καλού τραγουδιστή και μιας καλής σκηνικής παρουσίας. Και όταν λέω «καλής» δεν εννοώ ακριβής. Γιατί είδαμε και χώρες που ξόδεψαν τα πενταπλάσια χρήματα από αυτά που έδωσε η Ρωσία και κόπηκαν στον ημιτελικό. 

- Η σκηνική παρουσία ποιας άλλης χώρας σάς εντυπωσίασε; Μου άρεσε η σκηνική παρουσία της Αρμενίας, και ειδικά ο τρόπος που την αντιμετώπισε ο σκηνοθέτης της διοργάνωσης. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να είναι στην πεντάδα. 

- Συμφέρει οικονομικά η συνεργασία με άλλη χώρα για τη Eurovision; Καταρχάς, θα σου πω ότι γι’ αυτά τα τρία λεπτά που είδατε δουλεύουμε επτά μήνες. Νομίζω, λοιπόν, ότι κανείς δεν θέλει να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται. Από εκεί και πέρα, τα λεφτά δεν είναι το κίνητρο γιατί, όπως σου είπα και πριν, αρνούμαστε κάθε χρόνο πολλές προτάσεις. 

- Πώς θα ξεκουραστείτε τώρα; Δυστυχώς, με περιμένει πολλή δουλειά, επομένως δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση.

- Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν τη Eurovision ξεπερασμένη διοργάνωση; Οτι την επέλεξε ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ για να παρουσιάσει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το νέο του τραγούδι.

- Γιατί οι Ρώσοι, εντέλει, επέλεξαν εσάς; Το να σε επιλέξει η ρωσική τηλεόραση, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, είναι σαφώς τιμητικό. Πιστεύω ότι το έκανε επειδή έχει εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, στην αισθητική μας και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που παρουσιάζουμε. 

- Πώς σας φάνηκε το τραγούδι της Ουκρανίας; Τόσο η φωνή όσο και η ερμηνεία μού άρεσαν πολύ.

- Πώς εμπνευστήκατε τη σκηνοθεσία του φετινού ρωσικού τραγουδιού; Το τραγούδι και οι δυνατότητες του Σεργκέι Λαζάρεφ με οδήγησαν στο να ανακαλύψω αυτό το ιδιαίτερο εύρημα που είχε τον ίδιο στο επίκεντρο. Επειδή όμως πρόκειται για ομαδική δουλειά, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Γιάννη Μουρίκη για τα σκηνικά και Αγγελο Παπαδόπουλο για το video art. 

- Τι γεύση σάς άφησε η φετινή συμμετοχή; Είδαν τη δουλειά μου 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Ε, δεν είναι και λίγο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης