Βαλένθια-Παναθηναϊκός 67-63: Τζάμπα ήττα για το τριφύλλι

Βαλένθια-Παναθηναϊκός 67-63: Τζάμπα ήττα για το τριφύλλι

Ο Παναθηναϊκός έχασε μια τεράστια ευκαιρία να εδραιωθεί στις δύο πρώτες θέσεις της EuroLeague, αφού έκανε... δώρο τη νίκη στην Βαλένθια με η οποία προέρχονταν από 10 συνεχόμενες ήττες στην διοργάνωση!

Βαλένθια-Παναθηναϊκός 67-63: Τζάμπα ήττα για το τριφύλλι
Να πραγματοποιεί μέτριο παιχνίδι. Να ελέγχει το ματς. Να δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει. Να έχει προβάδισμα και με 10 πόντους διαφορά στο 27'. Όμως στο τέλος να... χάνει. Αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός που παρουσιάστηκε στη Βαλένθια ή αν προτιμάτε ο Παναθηναϊκός που ντύθηκε... Άγιος Βασίλης και έκανε ένα ωραιότατο δώρο στην ισπανική ομάδα!

Ύστερα από 10 σερί ήττες και με τελευταία νίκη στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η Βαλένθια εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των «πράσινων», τα λάθη στο τέλος και την έλλειψη δημιουργίας με αποτέλεσμα να φτάσει στη νίκη με 67-63, να ανέβει στο 4-11 και να ρίξει τον Παναθηναϊκό από την δυάδα της κατάταξης!

Αυτή τη φορά η έλλειψη του Νικ Καλάθη φάνηκε και μάλιστα με το παραπάνω, αφού ήταν εμφανέστατη η έλλειψη δημιουργίας με αποτέλεσμα να μείνει ο Παναθηναϊκός στις 10 τελικές πάσες και να μη μην έχει καμία ουσιαστική συνεργασία στο παιχνίδι του. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα σφαλτσοσφυρίγματα που δημιουργούσαν επιπλέον εκνευρισμό, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φύγει αλώβητος από την ισπανική πόλη.

Κλείσιμο
Μάλιστα είχε την ευκαιρία να... αποτρέψει το κακό, αλλά ένα καλάθι του Ντούμπλιεβιτς ύστερα από χαμένο αμυντικό ριμπάουντ στα 36'' (65-63) έμελλε να γράψει και τους τίτλους τέλους του αγώνα. Στη συνέχεια ο Ντένμον αστόχησε σε τρίποντο, ο Ρίβερς δεν μπόρεσε να ευστοχήσει σε λέι απ ύστερα από κλέψιμο και η Βαλένθια κατάφερε να πανηγυρίσει την 4η νίκη ύστερα από δύο μήνες!

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να προηγηθούν και με 10 πόντους στα μέσα της τρίτης περιόδου (36-46) αλλά μέσα σε χρόνο dt κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να το πετάξουν στα σκουπίδια! Η Βαλένθια απάντησε άμεσα με ένα δικό της 10-0 και έφερε το ματς στα ίσια (46-46) λίγο πριν από το τέλος της γ' περιόδου (48-48). Ήταν το διάστημα που έκανε κάποια πράγματα εξαιρετικά και κάποια άλλα... με τον πλέον λανθασμένο τρόπο! Ειδικά στο «ζωγραφιστό» όπου ο Ντούμπλιεβιτς πραγματοποίησε εξαιρετικό δεκάλεπτο, όντας εκείνος που βοήθησε την ομάδα του να επιστρέψει στο ματς!

Τα πάντα είχαν ξεκινήσει ιδανικά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήθελε να επιβάλει από την αρχή του αγώνα τον ρυθμό του με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 7-0 χάρη στο επιθετικό κρεσέντο του Ματ Λοτζέσκι και το αμυντικό ρεσιτάλ του Κρις Σίνγκλετον! Ο Αμερικανός είχε φιλοδωρήσει με τέσσερις τάπες τους παίκτες της Βαλένθια σε διάστημα μικρότερο των επτά λεπτών και ήταν εκείνος που κρατούσε τους «πράσινους» παρά το γεγονός ότι δεν είχε βοηθήσει στην επίθεση.

Άλλωστε έλειπε η δημιουργία στις τάξεις της ομάδας και τα περισσότερα καλάθια ήταν απόρροια προσωπικών ενεργειών και όχι σωστής κυκλοφορίας. Οι τέσσερις ασίστ του πρώτου ημιχρόνου αποτυπώνουν στο έπακρο την έλλειψη δημιουργίας από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τα περίμενε όλα, είτε από δεύτερες προσπάθειες, είτε από το ατομικό ταλέντο των Λοτζέσκι και Ρίβερς, οι οποίοι είχαν κλείσει το πρώτο μισό του αγώνα από 11 και 7 πόντους αντίστοιχα.

Η διαφορά είχε φτάσει και τους 11 πόντους για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με 23-12 αλλά η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική. Ο Πλάις βρήκε τις λύσεις στην «πράσινη» ρακέτα σημειώνοντας 11 πόντους με 5/8 δίποντα, ενώ ο Γκριν εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της «πράσινης» άμυνας και σε τρεις περιπτώσεις «εκτέλεσε» ... πέναλτι έξω από τα 6.75 μέτρα με αποτέλεσμα να κλείσει το ημίχρονο με 13 πόντους και 4/5 τρίποντα! Κάπως έτσι το 23-12 του 12' και το 28-19 του 14' για λογαριασμό του Παναθηναϊκού εξανεμίστηκε εν ριπή οφθαλμού και η Βαλένθια έφερε το ματς στα ίσια (28-28 στο 17') μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου (32-32).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤI: Δεν πανικοβλήθηκε σε καμία από τις δύο φορές που ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με περισσότερους από 10 πόντους (σε α' και β' ημίχρονο) και μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς. Επίσης βρήκε τα μεγάλα σουτ που έψαχνε στην τελευταία περίοδο, ενώ είχε και καλό ποσοστό στα δίποντα (17/33).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Έρικ Γκριν ήξερε τον... τρόπο και με 21 πόντους (2/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 5/5 βολές), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 32 λεπτά συμμετοχής ήταν ο παίκτης του αγώνα. Ο Τιμπόρ Πλάις ήταν πολύ καλός στο α' ημίχρονο με 13 πόντους και 6/9 δίποντα και 5 ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Τζέιμς Γκιστ δεν βρέθηκε στη μέρα του σε αυτό το ματς, έμεινε στους 3 πόντους με 0/2 σουτ και 3/4 βολές, δεν μάζεψε κανένα ριμπάουντ και υπέπεσε σε ένα λάθος.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η άμεση «απάντηση» της Βαλένθια στο +10 του Παναθηναϊκού (36-46) στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το ικανοποιητικό προβάδισμα και δέχθηκαν ένα σερί 10-0 με αποτέλεσμα να μπει ξανά η Βαλένθια στο παιχνίδι της νίκης.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και σημείωσε και τους 11 πόντους του (4/6διπ., 1/1τρ.) ήταν εκείνος που «καθάρισε» για τη Βαλένθια με αποκορύφωμα το καλάθι στα 36''. Σημαντικές και... αθόρυβες λύσεις και από τον Ντούρνεκαμπ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά... τέσσερις τάπες μοίρασε ο Κρις Σίνγκλετον στην πρώτη περίοδο του αγώνα, οι οποίες ήταν η μία καλύτερη από την άλλη! Είτε με chasedown block, είτε με τάπα στα ίσια, είτε και με τάπα πάνω σε προσπάθεια για alley-oop κάρφωμα!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η Βαλένθια τα 15 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός το 43% στα δίποντα και το νεκρό διάστημα στο σερί της ισπανικής ομάδας.  

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 32-32, 48-48, 67-63
Πηγή:www.gazzetta.gr

Τα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής
Πέμπτη 28/12
Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης 77-79
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ολυμπιακός 74-68
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ουνικάχα Μάλαγα 78-89
Βαλένθια-Παναθηναϊκός 67-63

Παρασκευή 29/12
19:00, Χίμκι-Μπαρτσελόνα
19:30, Αναντολού Εφές-Μπάμπεργκ
21:30, Μπασκόνια-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
21:45, Αρμάνι Μιλάνο-Ερυθρός Αστέρας

Η βαθμολογία
1.ΤΣΣΚΑ Μόσχας 11 νίκες, 3 ήττες
2.Ολυμπιακός 11 νίκες, 4 ήττες
3.Παναθηναϊκός 10 νίκες, 5 ήττες
4.Ζαλγκίρις 10 νίκες, 5 ήττες
5.Φενερμπαχτσέ 9 νίκες, 6 ήττες
6.Ρεάλ Μαδρίτης 9 νίκες, 6 ήττες 
7.Μακάμπι 8 νίκες, 7 ήττες
8.Χίμκι 8 νίκες, 6 ήττες
9.Μπασκόνια 7 νίκες, 7 ήττες
10.Μάλαγα 7 νίκες, 8 ήττες
11.Μπάμπεργκ 6 νίκες, 8 ήττες
12.Ερυθρός Αστέρας 5 νίκες, 9 ήττες
13.Μπαρτσελόνα 4 νίκες, 10 ήττες
14.Αρμάνι Μιλάνο 4 νίκες, 10 ήττες
15.Βαλένθια 4 νίκες, 11 ήττες
16.Αναντολού Εφές 3 νίκες, 11 ήττες
*Με έντονα γράμματα οι ομάδες που έχουν ένα παιχνίδι περισσότερο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης