Το πρώτο τρόπαιο της ΑΕΚ μετά από 5 χρόνια σε έναν τελικό-παρωδία

Το πρώτο τρόπαιο της ΑΕΚ μετά από 5 χρόνια σε έναν τελικό-παρωδία

Στο άδειο ΟΑΚΑ οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά ήταν περισσότερο προσηλωμένοι και νίκησαν 2-1 - Εκνευρισμός στον Ολυμπιακό για Κοντονή και το μπάχαλο που επικράτησε μέχρι να παίξουν οι δύο ομάδες

Το πρώτο τρόπαιο της ΑΕΚ μετά από 5 χρόνια σε έναν τελικό-παρωδία
Ήταν 30 Απριλίου του 2011 όταν η ΑΕΚ κατακτούσε τον τελευταίο τίτλο της, νικώντας με 3-0 στον τελικό Κυπέλλου τον Ατρόμητο με 3-0. Φανταστείτε ότι τότε έπαιζαν ακόμη οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος. Χρειάστηκαν από τότε να περάσουν 5 χρόνια και μια ολόκληρη... Οδύσσεια στις μικρότερες κατηγορίες για να μπορέσει να νιώσει ξανά η Ένωση τη χαρά της κατάκτησης ενός τροπαίου. Έστω και σε έναν τελικό-παρωδία. Έστω και σε ένα ούτως ή άλλως ψυχρό ΟΑΚΑ που οι άδειες εξέδρες το έκαναν να μοιάζει αχανές. 

Αυτό ήταν και το πρόβλημα που επικαλέστηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού για την ήττα και την άσχημη εμφάνιση. Το άδειο γήπεδο, οι περίεργες συνθήκες ενός αγώνα που έπρεπε να είναι γιορτή, αλλά κυρίως: Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν για τελευταία φορά στις 17 Απριλίου και απείχαν έναν ολόκληρο μήνα από επίσημους αγώνες. Ήταν φανερό ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν εκνευρισμένοι σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχείς αναβολές του αγώνα και τις κόντρες σε πολιτικό επίπεδο που τους ανάγκασαν να αναβάλουν κι εκείνοι με την σειρά τους τις απαραίτητες διακοπές τους. Μην ξεχνάμε ότι φέτος οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ερυθρόλευκων ξεκινούν νωρίτερα και το πρώτο ραντεβού για τη νέα σεζόν θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 2ο Ιουνίου...

Κλείσιμο
Δείτε το 0-1 του Μάνταλου


Το 0-2 του Τζεμπούρ



Το 1-2 του Τσόρι



Από τη μια λοιπόν υπήρχε μια ομάδα με ρυθμό (λόγω προπονήσεων σε υψηλό τέμπο καθώς είναι σε εξέλιξη τα πλέι οφ) και παίκτες διψασμένους να δείξουν ότι έχουν τη θέση τους στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ενώ από την άλλη εμφανίστηκε μια ομάδα κουρασμένη, εκνευρισμένη με πολλούς από τους παίκτες να έχουν το μυαλό τους στις διακοπές, στις οικογένειές τους, αλλά και στο EURO που είναι προ των πυλών. 

Η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια το Κύπελλο, αλλά το φετινό φιάσκο θα πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο για τις επόμενες χρονιές για το πώς ΔΕΝ πρέπει να διοργανώνεται ένας τελικός...

Το παιχνίδι 


Η ΑΕΚ ούσα πιο συγκεντρωμένη και πιο διαβασμένη από τον Ολυμπιακό, έδωσε χώρο στον αντίπαλο, περίμενε υπομονετικά κλείνοντας τους διαδρόμους προς την εστία της και περίμενε. Περίμενε τη μία φάση που θα την έφερνε μποροστά στο σκορ και πιο κοντά στον στόχο της. Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε να αγωνιστεί μήνα, παρουσιάστηκε πιο έτοιμος στην αρχή. Η ομάδα του Σίλβα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει την κατοχή της μπάλας στα πόδια της και να ορίσει η ίδια την τύχη της αφού η ΑΕΚ βολευόταν με το ρόλο της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την μπάλα.

Στα τελευταία μέτρα όμως οι πρωταθλητές αντιμετώπισαν ζητήματα. Είτε γιατί το μαρκάρισμα των παικτών της ΑΕΚ ήταν αποτελεσματικό είτε γιατί η τελική πάσα δεν ήταν η ενδεδειγμένη, οι "ερυθρόλευκοι" δεν απειλούσαν αν και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις. Προφανώς το σουτ του Φορτούνη στο 29' δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή.





Δειλά-δειλά στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, η Ενωση εντόπισε κάποια κενά στην αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού κυρίως στα δεξιά. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η φάση του γκολ της Ενωσης. Ο Βάργκας, για πρώτη φορά στο ματς, έκανε μέτρα με την μπάλα, σέντραρε, τα στόπερ του Ολυμπιακού κόλλησαν, ο Ρομπέρτο έκανε άστοχη έξοδο και ο Μάνταλος με κεφαλιά έκανε το 0-1! Ολα αυτά στο 39'.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ανεβάζοντας την ένταση του τέμπο και άμεσα επιχείρησε να απαντήσει αλλά ο Ανέστης απάντησε στην προβολή του Κασάμι (μετά από φάουλ του Φορτούνη) και βοήθησε την ομάδα του να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι "ερυθρόλευκοι" επιχείρησαν να δείξουν ότι ήταν αποφασισμένοι για την ισοφάριση και μάλιστα γρήγορα. Στην προσπάθειά τους όμως αυτή πήραν μεγάλα ρίσκα πολύ νωρίς μέσα στο ματς με συνέπεια να το πληρώσουν.

Οι δύο καλές τελικές στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν πράγματι απειλητικές αλλά το τρανζίσιον πήγε περίπατο. Η ΑΕΚ έβγαλε υποδειγματική αντεπίθεση στη φάση του 52' και μετά από ασίστ του Βάργκας (δεύτερη στο ματς) ο Τζεμπούρ εκτέλεσε την παλιά του ομάδα για το 2-0.

Τα νέα αυτά δεδομένα ανάγκασαν τον Σίλβα να αντιδράσει γρήγορα από τον πάγκο για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Θυσίασε έναν χαφ (Κασάμι) για να ρίξει τον Ιντέγε στη μάχη ενώ έκανε αλλαγή τον Ερνάνι με τον Πάρντο. Με τον Πουλίδο να παραμένει στο γήπεδο υποτίθεται ότι το σχήμα των πρωταθλητών γινόταν πολύ πιο επιθετικό.

Στην πράξη, η ΑΕΚ αμύνθηκε πολύ αποτελεσματικά. Φρόνισε και ο Μανωλάς γι' αυτό βάζοντας στο παιχνίδι τον Μπακάκη στη θέση του Βάργκας που πρόσφερε πολλά με τις δύο του ασίστ. Η Ενωση θωρακίστηκε στη δεξιά πτέρυγά της, ο Ολυμπιακός όσο και αν προσπαθούσε δεν μπορούσε να βρει χώρους για να απειλήσει άμεσα.

Το σουτ του Μαζουακού στο 80' στο δοκάρι όμως και πολύ περισσότερο η μείωση του σκορ από τον Τσόρι στο 85' (όταν η ΑΕΚ άφησε πολύ χώρο μπροστά από την περιοχή της) έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο ματς. Αλλά μέχρι εκεί. Η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση, δεν έδωσε δικαιώματα και πανηγύρισε το Κύπελλο. Το άξιζε με βάση την απόδοση και την αποφασιστικότητά της.

MVP του τελικού o Mάνταλος

Σε μια ΑΕΚ που δεν υστέρησε κανείς, ο Μάνταλος ήταν από τους κορυφαίους των κορυφαίων! Όχι μόνο για το 1-0 που πέτυχε κι άνοιξε τον δρόμο για την νίκη, αλλά γενικότερα για την εμφάνιση του. Έτσι ήταν αυτός που πήρε το... αγαλματάκι του πολυτιμότερου στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου!


Έβαλε τα κλάματα στον πάγκο ο Ερνάνι

Ο Ερνάνι δεν άντεξε μετά την εικόνα που είχε στο ματς και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν πήγαινε καλά και έβαλε τα κλάματα στον πάγκο! Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων του τελικού με την ΑΕΚ και έγινε αλλαγή από τον Μάρκο Σίλβα. Βλέποντας το αγωνιστικό πρόσωπο που είχε αλλά και το ότι το ματς δεν πήγαινε υπέρ της ομάδας του Ολυμπιακού πηγαίνοντας στον πάγκο έβαλε τα κλάματα.


Σίλβα: «Δεν είχαμε τη δυναμική που έπρεπε»

Στην αγωνιστική απραξία του Ολυμπιακού για ένα μήνα, στον ρόλο που έπαιξε αυτή και στις αποφάσεις της Πολιτείας για το ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρθηκε ο Μάρκο Σίλβα στη συνέντευξη Τύπου. Ο τεχνικός των Πειραιωτών τόνισε πως η ομάδα του δεν είχε τη δυναμική που έπρεπε, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε μετανιώνει για την επιλογή της αρχικής 11άδας και μίλησε για τις άδειες κερκίδες.

Αναλυτικά, τα όσα είπε:
Για την απραξία και τι ρόλο έπαιξε: «Κατ' αρχήν πριν απαντήσω στην ερώτησή σας να πω για τους φιλάθλους μας πως καταλαβαίνω την απογοήτευσή τους. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στα αποδυτήρια. Καταλαβαίνουμε την απογοήτευσή τους και σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογό μας δεν άξιζε κάτι τέτοιο στον τελικό. Όποιος αναγνωρίζει και βλέπει ποδόσφαιρο καταλαβαίνει σήμερα πως δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση για να παίξουμε σ' έναν αγώνα. Όποιος παίρνει τις αποφάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θεωρεί πως είναι φυσιολογικό να τελειώνει μία ομάδα την σεζόν 17 Απριλίου και να παίζει τελικό 18 Μαΐου τότε δεν αντιλαμβάνεται πως κάνει κακό. Σε σχέση με το ερώτημά σας, εμείς τον τελευταίο μήνα έχουμε δώσει μηδέν επίσημα ματς, ενώ ο αντίπαλος είχε παιχνίδια και στα πλέι οφ και ρυθμό και έπαιξε τον ρόλο του. Δεν γνωρίζω το ποιος είναι υπεύθυνος και δεν είναι δουλειά μου. Εμείς δεν ήμασταν στο επίπεδο που έπρεπε για τον τελικό. Ο αντίπαλος ήταν σε πιο καλή κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη που απαντάω έτσι. Σήμερα δεν είχαμε την δυναμική που έπρεπε. Δεν έχουμε δείξει καθόλου καλή εικόνα σήμερα. Δεχθήκαμε δύο γκολ, σκοράραμε μόνο ένα και γενικά δεν μπορέσαμε να βάλουμε πιο πολλά γκολ».

Για τις δικές του ευθύνες: «Φυσικά και δεν θα κρυφτώ. Όταν κερδίζουμε, υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι. Όταν χάνουμε, ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ. Έχουμε κακή εικόνα σήμερα και ο πρώτος που έχει ευθύνη γι' αυτό είμαι εγώ».


Μανωλάς: «Είδατε καμιά γιορτή; Να κάτσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια λύση»

Μπερδεμένα ήταν τα συναισθήματα του Στέιου Μανωλά κατά τη συνέντευξη Τύπου, καθώς από τη μια πλευρά είχε μόλις οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά παό την άλλη προβληματιζόταν από τις άδειες εξέδρες και όλα όσα είχαν προηγηθεί μέχρι να φτάσουν οι δύο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίξουν το βράδυ της Τρίτης.

Ο τεχνικός της ΑΕΚ είπε για:
 
Την τοποθέτηση του Μάρκο Σίλβα για το πόσο άργησε η διεξαγωγή του τελικού: «Τι να πω εγώ; Και εμείς προετοιμαζόμαστε για τον τελικό με προπονητή που τον έφεραν 11 τη νύχτα μετά την αποχώρηση του κυρίου Πογιέτ. Κλήθηκα να πάω την ομάδα στον Ατρόμητο. Η δουλειά του επαγγελματία είναι ότι ζούμε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. Πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα. Δεν το δέχομαι αυτό. Ο Ολυμπιακός ήρθε εδώ έχοντας πάρει το πρωτάθλημα. Να προετοιμαζόμαστε για το Σάββατο και να αλλάζει και μετά να πηγαίνουμε Τούμπα. Δεν μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιες δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα».
 
Το πόσο ανατρέπεται ο όρος φαβορί στο γήπεδο: «Πάρα πολύ. Πρόσφατα άκουσα από τον Σιμεόνε πως τα μπάτζετ παίζουν μέχρι να μπεις στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Και για Ατλέτικο και για Λέστερ που πήρε τίτλο στην Αγγλία. Βλέπετε τι γίνεται και που έχει πάει η Ατλέτικο. Είπα στα παιδιά πως 'οι αθλητές έχουν ικανότητες αλλά η θέληση πρέπει να είναι πιο μεγάλη από αυτές. Όταν πας σε μία μεγάλη ομάδα πρέπει να είσαι έτοιμος. Αλλιώς πας πρώτος στο χωριό'. Η νίκη στις μεγάλες ομάδες δεν είναι απλώς αυτοσκοπός. Είναι ψυχαναγκασμός».
 
Το τι θα συμβεί με το μέλλον του και τις άδειες κερκίδες: «Θα μάθετε σύντομα. Να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια. Είναι κρίμα διότι ο αείμνηστος Φάντροκ - ο δάσκαλος και μέντοράς μου - μου είχε πει ότι κάθε μεγάλο ματς είναι μία γιορτή. Είδατε εσείς μία γιορτή; Αξίζουμε κάτι τέτοιο ως Έλληνες; Είναι πολύ στενάχωρο να πανηγυρίζουμε σε άδειο γήπεδο. Με ΠΑΟΚ χωρίς κόσμο και με Ατρόμητο το ίδιο. Σαν να έχω πάει σε θέατρο με πέντε άτομα. Δεν το αξίζουμε. Να καθίσουμε όλοι μαζί να τα λύσουμε όλα αυτά. Και για εμάς και για εσάς τους δημοσιογράφους δεν είναι καλό».

Ο τεράστιος Τσόρι έδειξε πώς είναι οι μεγάλοι παίκτες

Καλές οι απονομές, οι πανηγυρισμοί, οι χαρές, οι λύπες, όλα τα συναισθήματα, αλλά άλλη ήταν η φωτογραφία του μεγάλου τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Ο μεγάλος τελικός έχει τελειώσει, η ΑΕΚ έχει κατακτήσει πανάξια το Κύπελλο και οι παίκτες της πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού. Από την άλλη οι Πειραιώτες όπως ήταν φυσικό ήταν το λιγότερο στεναχωρημένοι, όπως άλλωστε κάθε ηττημένος σε τέτοια αναμέτρηση.

Την στιγμή όμως που πήγαν να παραλάβουν τα μετάλλια τους, υπήρξε το πλάνο του τελικού. Ο Τσόρι Ντομίνγκες βλέποντας μπροστά του την κορούλα του Μπουονανότε, πήγε κοντά της και της φίλησε το χέρι, δείχνοντας πόσο μεγάλος παίκτης είναι όχι μέσα, αλλά έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης