«Πόλεμος» στη Λεωφόρο: Πώς φτάσαμε από τις φωτοβολίδες στην αναβολή

«Πόλεμος» στη Λεωφόρο: Πώς φτάσαμε από τις φωτοβολίδες στην αναβολή

Οι χούλιγκαν έκαναν πεδίο μάχης το γήπεδο και τους δρόμους γύρω από αυτό - Πέταξαν φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον - 16 συλλήψεις και τρεις αστυνομικοί τραυματίες - Δεν υπάρχει προηγούμενο μη διεξαγωγής του ντέρμπι

«Πόλεμος» στη Λεωφόρο: Πώς φτάσαμε από τις φωτοβολίδες στην αναβολή
Είχαν περάσει ήδη 40' από την ώρα που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, όταν ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς ενημέρωσε ότι πήρε απόφαση να αναβληθεί οριστικά ο αγώνας, καθώς δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή του. Παρόλο που οι οπαδοί των γηπεδούχων φαίνονταν να έχουν ηρεμήσει μετά από τις φωτοβολίδες που εκτοξεύτηκαν προς τους παίκτες του Ολυμπιακού, κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη για τις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μετά τη λήξη αυτού. Η απόφαση αυτή του διαιτητή στάθηκε η αφορμή για να μετατραπούν εξέδρες και αγωνιστικός χώρος σε πεδίο μάχης.

Το... φιτίλι άναψε από πολύ νωρίς, περίπου 2 ώρες, πριν την ώρα έναρξης με τα επεισόδια έξω από την θύρα 13 ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που έκαναν «προθέρμανση» πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε μέσα στο γήπεδο. Η πρώτη βόλτα των παικτών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο έγινε λίγο μετά τις 18.00 όταν και συνέβη το περιστατικό με τη φωτοβολίδα.  Όταν βγήκε για αναγνωριστική... βόλτα η αποστολή, ανάμεσα στις φωτοβολίδες που έπεσαν, η μία βρήκε χαμηλά στο πόδι τον Φινμπόγκασον και άμεσα όλοι οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν... σφαίρα προς την φυσούνα. Μάλιστα ξεκαθάρισαν μέσω του αντιπροέδρου Σάββα Θεοδωρίδη ότι δεν πρόκειται να αγωνιστούν. 

Κλείσιμο
Θεοδωρίδης: «Ο αγώνας δεν πρόκειται να γίνει. Το λέω δυνατά για τα ακούσουν όλοι»

Από την στιγμή που έπεσε η φωτοβολίδα που χτύπησε τον Φινμπόγκασον ο Σάββας Θεοδωρίδης μαζί με τον Γιάννη Βρέντζο πήραν τους παίκτες και αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο. 

Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του στην κάμερα της Nova: «Εμείς σε ζούγκλα δεν παίζουμε». 

Αμέσως μετά ο Σάββας Θεοδωρίδης κατευθύνθηκε στη φυσούνα φωνάζοντας «Ο αγώνας δεν πρόκειται να γίνει . Το λέω δυνατά για τα ακούσουν όλοι. Εμείς δεν παίζουμε». 



Φωτοβολίδα στη Λεωφόρο


Η αποχώρηση του Ολυμπιακού 

 Από εκείνη την στιγμή, στις 7 παρά 10 άρχισε το γαϊτανάκι του «γίνεται-δεν γίνεται» ο αγώνας και όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς τον διαιτητή Παππά. Αφού εκτονώθηκε και η κατάσταση με την ένταση πάνω από την φυσούνα, η ώρα κυλούσε πιο ήρεμα κι όλα έδειχναν ότι το ματς θα άρχιζε. 


Μάχες οπαδών - ΜΑΤ στην Λεωφόρο

Ο ρέφερι βγήκε για λίγο από την φυσούνα, όταν τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, χωρίς πάντως να πει τίποτα. Η εικόνα του προσώπου του έδειχνε ότι... πάμε για σέντρα. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι αρκετή ώρα μετά η αποστολή του Παναθηναϊκού βγήκε εν μέσω αποθέωσης για ζέσταμα, ενώ στα μεγάφωνα συνεχώς τονίζονταν πως «το ματς θα αρχίσει αλλά με την πρώτη φωτοβολίδα θα υπάρξει οριστική διακοπή».


Ξύλο στη Λεωφόρο

Ο Παππάς βγήκε στον αγωνιστικό χώρο στις 19.50 για να επιθεωρήσει την κατάσταση και είπε ότι θα πάρει την τελική του απόφαση σε δέκα λεπτά. Τελικά, στις 20:10 ενημέρωσε τους υπευθύνους ότι το παιχνίδι δεν επρόκειτο να διεξαχθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη.


Ντου οπαδών στην Λεωφόρο

Οπαδοί του τριφυλλιού στο άκουσμα της είδησης εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αρχικά ένας στη συνέχεια πολλοί περισσότεροι, και κατευθύνθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησαν συμπλοκές και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των οπαδών και των αστυνομικών. Κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είχαν και πυροσβεστήρες στα χέρια, ενώ άλλοι είχαν σφυριά και λοστούς. 


Ντου οπαδών στην Λεωφόρο


Βίντεο με τα επεισόδια έξω από την Λεωφόρο 



Ακολούθησαν εικόνες "πολέμου" μεταξύ των δύο πλευρών προς την πλευρά του πετάλου που βρίσκονται οι οργανωμένοι στη Θύρα 13. Τα επεισόδια στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στις άλλες θύρες με τις μάχες μεταξύ των οπαδών και της αστυνομίας να εξελίσσονται σε πολλά σημεία του γηπέδου. 


Βίντεο με επεισόδια στην Λεωφόρο

Τα ΜΑΤ υποχρεώθηκαν να ανέβουν και στις κερκίδες του γηπέδου με τα επεισόδια να γίνονται και στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις κερκίδες.


Αποχώρηση Στραματσόνι από Λεωφόρο

Σταδιακά, λίγο πριν τις 21.30, το πέταλο ξεκίνησε να αδειάζει, με την ένταση να μειώνεται, μέχρι ο περισσότερος κόσμος να αποχωρήσει απ' το γήπεδο, με τα επεισόδια να συνεχίζονται έξω απ' αυτό.

Στη σύλληψη 16 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία μετά από τα επεισόδια. 

Επίσης, επισημαίνεται ότι αστυνομικός που τραυματίστηκε από καρέκλα στο κεφάλι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ενώ άλλοι δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα. 


Ξύλο την ώρα της προθέρμανσης

Η ανακοίνωση της αστυνομίας: 

«Κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν από τους χώρους εντός και εκτός του γηπέδου ‘Απόστολος Νικολαΐδης άνω των 50 ατόμων, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16. Επίσης τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί».

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Κοντονής παρακολουθούσε την εξέλιξη της υγείας του τραυματισμένου αστυνομικού και ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Ο ΓΓΑ  Ιούλιος Συναδινός τον επισκέφτηκε στο 401 όπου και νοσηλεύεται.


Παππάς: «Έγραψα ό,τι είδατε όλοι»

Περίπου 2.5 ώρες μετά την απόφαση για αναβολή ο διαιτητής Παππάς αποχώρησε από την Λεωφόρο χωρίς να κάνει κάποια επίσημη δήλωση και το μόνο που είπε όταν του τόνισαν πως από τον Παναθηναϊκό τον θεωρούν υπεύθυνο για την αναβολή ήταν «έγραψα ό,τι είδατε όλοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παππάς έχει γράψει για 5 φωτοβολίδες που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο, για οπαδούς να συμπλέκονται με τα ΜΑΤ πάνω από την φυσούνα (πληροφορία που μετέφερε ο 4ος Κουκουλάκης) ενώ επίσης έγραψε πως ο αστυνομικός διευθυντής δεν εγγυάται την ασφάλεια του αγώνα, ενώ ο ίδιος διαπίστωσε μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

Τέλος, όσο αφορά την φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον έγραψε πως εξετάστηκε από τον γιατρό του αγώνα και έχει έναν ερεθισμό στον δεξί μηρό.


Στιλ: «Δεν είχαμε καν την ευκαιρία μας» 

Στην ευκαιρία που δεν είχαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού να μειώσουν την διαφορά από τον Ολυμπιακό το Σάββατο, στάθηκε μέσω twitter o Λουκ Στιλ.

«Δεν είχαμε καν την μεγάλη μας ευκαιρία και αυτό πονάει πραγματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πρώτη φορά μη διεξαγωγή του ντέρμπι

Πρωτόγνωρο στην ιστορία των δύο ομάδων ήταν το γεγονός της μη διεξαγωγής του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, λόγω επεισοδίων, με τους παίκτες να βρίσκονται στο γήπεδο. Υπήρξαν χρονιές στις οποίες τα ματς μεταξύ των «αιωνίων» άργησαν να ξεκινήσουν λόγω επεισοδίων ή ξεκίνησαν και διακόπηκαν προσωρινά ή άρχισαν και δεν ολοκληρώθηκαν.

Δεν υπήρξε όμως ματς, στο οποίο να μην πραγματοποιηθεί, έστω το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα. Το ντέρμπι της 11ης Μαΐου 2003 στη Ριζούπολη άρχισε με καθυστέρηση λόγω επεισοδίων και το κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι» με 3-0.

Το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2 στις 11 Μαρτίου 1973 διακόπηκε στο 81’ λόγω επεισοδίων με σκορ 3-2 υπέρ των Πειραιωτών. Οι «ερυθρόλευκοι» το κέρδισαν 2-0 στα χαρτιά.

Στις 9 Οκτωβρίου 1977 το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2 διακόπηκε στο 86’, αλλά ίσχυσε το σκορ για τη νίκη των πράσινων».

Στις 25 Φεβρουαρίου 1990 το Ολυμπιακός Παναθηναϊκός διακόπηκε στο 61’ με το σκορ στο 1-2. Συνεχίστηκε μετά από 50λεπτη καθυστέρηση, με τους «πράσινους» να κερδίζουν τελικά με 3-4.

Στις 18 Μαρτίου 2012 το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός διακόπηκε στο 83’ με το σκορ στο 0-1 για τους φιλοξενούμενους. Οι Πειραιώτες πήραν το ματς 0-3 στα χαρτιά, αφού οι «πράσινοι» μηδενίστηκαν και τους αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης