'Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ντέρμπι των «αιωνίων»

'Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ντέρμπι των «αιωνίων»

Το ελληνικό κλασικό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετράει αντίστροφα. Τα τελευταία νέα από τα στρατόπεδα των μονομάχων - Δείτε όλα τα γκολ (video) από τις ιστορικές αναμετρήσεις των δυο ομάδων  

'Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ντέρμπι των «αιωνίων»
Λίγες ώρες μένουν (σέντρα στις 19:30) για το μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με τους δύο «μονομάχους» να έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους, αναζητώντας -για διαφορετικούς, ο καθένας, λόγους, αλλά πάντα με κίνητρο το γόητρο- τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του ενόψει Ολυμπιακού, με τον νέο του προπονητή, τον Αντρέα Στραματσόνι να συμπεριλαμβάνει στην αποστολή τον Μίκαελ Εσιέν. Ο Ιταλός τεχνικός επιφύλασσε και εκπλήξεις στην επιλογή της αποστολής αφού  απέκλεισε μεταξύ άλλων και τους Πράνιτς, Κλωναρίδη, Καλτσά. Στην τελευταία προπόνηση πριν το ματς, ο 39χρονος προπονητής δούλεψε στις στημένες φάσεις αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για  την ενδεκάδα.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις των ρεπόρτερ που καλύπτουν το Παναθηναϊκό μία πιθανή 11άδα είναι:  Στιλ, Σάντσεθ, Ταυλαρίδης, Μαρινάκης και Νάνο φαντάζουν στην άμυνα. Στην μεσαία γραμμή οι Λαγός, Ζέκα, Νίνης, Αμπέντ έχουν προβάδισμα, με τους Ατζαγκούν και Λουντ να διεκδικούν θέση. Οι Μπεργκ και Καρέλης θα βρίσκονται στην κορυφή του 4-4-2 σε ευθεία.

Κλείσιμο
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Στραματσόνι δεν θα παρατάξει την ομάδα  με φουλ επιθετικούς προσανατολισμούς.

Ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός στις αντεπιθέσεις στοχεύοντας να εκμεταλλευτεί  την  παραχώρηση χώρου στον αντίπαλο ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους γηπεδούχους με  καλές, σωστές και γρήγορες επιστροφές.
 
Στη διάθεση του Αντρέα Στραματσόνι βρίσκονται οι: Κοτσόλης, Στιλ, Γιαννακόπουλος, Ταυλαρίδης, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Κουτρουμπής, Μαρινάκης, Σάντσεθ, Ζέκα, Λαγός, Αμπέντ, Νίνης, Εσιέν, Λουντ, Ατζαγκούν, Πέτριτς, Καρέλης και Μπεργκ.

Ολυμπιακός
 
Ο Δημήτρης Σιόβας βρίσκεται στην αποστολή, όπως και ο Φελίπε Πάρντο, ο οποίος, παρ’ όλο το πολύωρο ταξίδι, εμφανίστηκε στην τελευταία προπόνηση στου Ρέντη  φρέσκος.  Ο Σιόβας  θα παίξει στο ματς ακόμα και εάν χρειαστεί να κάνει ένεση.

Η πιθανή 11άδα είναι: Ρομπέρτο, Ομάρ δεξί μπακ, Μαζουάκου αριστερά και Σιόβας - Ντα Κόστα τα δύο στόπερ. Ο Κασάμι με τον Μιλιβόγιεβιτς στο κέντρο, δεξί εξτρέμ ο Σεμπά, αριστερά ο Ντουρμάζ, δεκάρι ο Φορτούνης και φορ ο Ιντέγιε. Οι  Πάρντο, Σαλίνο και Καμπιάσο διεκδικούν μία θέση στην 11άδα.
 
Ο Μάρκο Σίλβα περιμένει ότι ο Παναθηναϊκός θα κατέβει κλειστά για να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Όμως ούτε ο ερυθρόλευκος προπονητής σκοπεύει να ανοιχτεί μέσα στη Λεωφόρο. 

Ο Πορτογάλος θεωρεί κλειδί τον  Κασάμι και τον Μιλιβόγιεβιτς από τους οποίους έχει ζητήσει να ελέγξουν το κέντρο και να δώσουν ρυθμό στην ομάδα.  Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές που έχουν αντοχή, μαρκάρουν δυνατά ενώ μπορούν να φτιάξουν και παιχνίδι.

Αναλυτικά η αποστολή: Αυλωνίτης, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντουρμάζ, Ελαμπντελαουί, Φινμπόγκασον, Φορτούνης, Ερνάνι, Ιντέγιε, Καπίνο, Κασάμι, Μαζουάκου, Μιλιβόγιεβιτς, Πάρντο, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σεμπά και Σιόβας. Οι Τσόρι και Μποτία θα προσπαθήσουν  επιχειρήσουν να είναι έτοιμοι για τον αγώνα του Τσάμπιονς Λίνγκ κόντρα στη Μπάγερν, στο Μόναχο.
 
Η προϊστορία

Τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, ανέκαθεν είχαν την δική τους ξεχωριστή και άγρια, τις περισσότερες φορές, ομορφιά.

Υπάρχουν κάποια όμως που έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και η νίκη τους έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα τα άλλα, είτε λόγω του κλίματος που υπήρχε πριν, είτε λόγω των συνθηκών που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή του αγώνα.

Το Gazzetta.gr ξεχώρισε κάποια από αυτά με νικητές τόσο του γηπεδούχους όσο και τους φιλοξενούμενους.

1929-30: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-2



Για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για τον λόγο που επιλέχθηκε. Το σκορ μιλάει από μόνο του, καθώς αποτελεί ρεκόρ για τα αιώνια ντέρμπι και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ...

2002-03: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2



Η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν σε εκείνο το ντέρμπι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, από ισάριθμα αυτογκόλ του Ρενέ Χένρικσεν και του Σωτήρη Κυργιάκου. Βρήκε όμως τα ψυχικά αποθέματα και έκανε την ανατροπή με τους Ολισαντέμπε, Μπασινά και Κόλκα, παίρνοντας μία παλικαρίσια νίκη.


2004-05: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0



Οι «πράσινοι» υποδέχονται τον Ολυμπιακό και ο Αντώνης Νικοπολίδης επιστρέφει αυτή την φορά ως αντίπαλος της ομάδας που υπηρέτησε για 15 χρόνια. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και το καλοκαίρι, κόντρα στο παρελθόν του, μετακομίζει στους «ερυθρόλευκους».


2010-01: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1



Οι φιλοξενούμενοι καταφέρνουν να προηγηθούν στο πρώτο ημίχρονο με τον Κέβιν Μιραλάς, ωστόσο στην επανάληψη μίλησε η εκτελεστική δεινότητα του Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος έκανε την ανατροπή με τα δύο γκολ που πέτυχε, χαρίζοντας τη νίκη στους «πράσινους».


2014-15: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1



Σε τεταμένο κλίμα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο, με στόχο τη νίκη που θα του επιτρέψει να μειώσει την διαφορά από την κορυφή στους 3 βαθμούς. Το αυτογκόλ του Μαζουακού και το τέρμα του Πέτριτς δίνουν τη νίκη στους «πράσινους», που την χάνουν όμως στα... χαρτιά λόγω αφαίρεσης βαθμών.


Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φύγει νικητές 19 φορές, ενώ οι «πράσινοι» μετρούν μόλις μία νίκη παραπάνω (20), ενώ 29 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Τη δεκαετία 1930-1940 σε 23 ματς, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 12 φορές, άλλα τρία είχαν έρθει ισόπαλα και άλλα 8 βρήκαν νικητή τον Παναθηναϊκό.

Στις 12/4 του 1931, ο Ολυμπιακός του Κόβατς νικάει 2-3.

Σεζόν 1933-1934, ένα γκολ είναι αρκετό για να νικήσει ο Ολυμπιακός 0-1 και να πάρει ακόμη ένα ντέρμπι.

Στις 18/4 του 1937 έρχεται ακόμη μια νίκη με 0-1 για τους «ερυθρόλευκους».

7/5 του 1939: Η πρώτη... σβηστή νίκη του Ολυμπιακού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα με 0-3.

17/7/1955: Ο Αυστριακός Στάινερ σφυρίζει το ματς κι ο Ολυμπιακός με το Νεγρεπόντη στον πάγκο του νικάει 1-2.

7/6/1959: 1-2 το σκορ με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται νικητής.

Από το 1964 μέχρι το 1967, σε 9 ματς ο Ολυμπιακός έχει 5 νίκες και άλλα τέσσερα ματς έχουν αναδειχθεί ισόπαλα. Μέσα σ' αυτό το διάστημα, η ομάδα του Μπούκοβι πήρε δύο νίκες στο Απόστολος Νικολαΐδης, μία για τα προημιτελικά του Κυπέλλου (1-2) και άλλη μία για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

6/12/1972: Ακόμη μια νίκη για τον Ολυμπιακό στην εν λόγω έδρα. Το σκορ 0-1 με τον Αργυρούδη να είναι αυτός που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.



31/12/1978: Η 13η αγωνιστική δεν αποδεικνύεται καθόλου γρουσούζικη για την ομάδα του Βεσελίνοβιτς, που νικάει 2-3.



2/11/1980: 0-1 το σκορ χάρη στον Κουσουλάκη και νίκη για τον Ολυμπιακό του Γκόρσκι.



22/5/1983: Η 29η αγωνιστική βρίσκει νικητές τους «ερυθρόλευκους», με τον Γκόρσκι στον πάγκο. Στην επιστροφή του στον... τόπο του εγκλήματος συνέχισε να θριαμβεύει (0-1) με τον Εσταβίγιο σκόρερ.



2/11/2013: Ο Κώστας Μήτρογλου «οπλίζει» στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και δίνει στην ομάδα του Μίτσελ τη νίκη.



ΚΥΠΕΛΛΟ

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου στις 13/11 του 1932 με τον Έσερ στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός κάνει... περίπατο στη Λεωφόρο... διαλύοντας τον «αιώνιο» με 1-6!

16/6/1963: Ο Κράιτλαϊν είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης κι ο Ολυμπιακός του Χέλμη παίρνει άλλη μία θριαμβευτική νίκη (3-5). 



Στις 21/7 του 1968, ο τελικός του Κυπέλλου γίνεται στη Λεωφόρο και εκεί ο Ολυμπιακός κατακτά το τρόπαιο με νίκη 1-0 με τον Βασιλείου να σκοράρει στο 75'.



21/3/2001: Το δεύτερο ματς στη Λεωφόρο από την επιστροφή του Παναθηναϊκού στη φυσική του έδρα. Το ματς γίνεται για τα προημιτελικά του Κυπέλλου κι η ομάδα του Τάκη Λεμονή πετυχαίνει μια νίκη που μέχρι σήμερα μνημονεύεται από τον κόσμο της ομάδας. Λουτσιάνο, Γεωργάτος, Αλέκος και Ζιοβάνι οι σκόρερ... που έγιναν σύνθημα αργότερα.



Κοντονής: «Να αποτρέψουμε κάθε σύνδεση του αγώνα με πράξεις βίας»

Για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κανονισμών  και ειδικότερα στο ντέρμπι των «αιωνίων», το απόγευμα του Σαββάτου, έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, Σταύρος Κοντονής.
 
Αναλυτικά:

«Ο αγώνας του Σαββάτου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την επιστροφή στη βάση των αξιών και της συγκίνησης που μόνον το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει. 

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά κεντρική προτεραιότητά μας να διατηρήσουμε το «πνεύμα» του παιχνιδιού, να αποτρέψουμε κάθε σύνδεση του αγώνα με πράξεις βίας, να προστατεύσουμε το αγαπημένο άθλημα εκατομμυρίων Ελλήνων και τον αγώνα ανάμεσα σε δύο από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της χώρας. 

Υλοποιώντας κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα, καλούμε τους φίλους του ποδοσφαίρου να σεβαστούν την κοινωνική ειρήνη, την ιστορία των δύο ομάδων και την προσπάθεια εξυγίανσης του κλίματος στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. 

Τονίζουμε δε προς πάσα κατεύθυνση πως αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας η επιβολή της νομιμότητας και η απόλυτη εφαρμογή των υφισταμένων κανονισμών, προκειμένου τα πάντα να κρίνονται στους αγωνιστικούς χώρους και σε ατμόσφαιρα που παραπέμπει στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, που τόσο μνημονεύουμε. 

Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά, και θα παρέμβει άμεσα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ακόμα και την ελάχιστη καταστρατήγηση των κανονισμών. Η δικαιοσύνη και η ισονομία, όπως αυτές εμπεδώνονται από τις συντονισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις θα γίνονται άμεσα όταν διαπιστώνονται αδικίες και έκνομες ενέργειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης