Λυκουρέντζος για υπόθεση Novartis: Δεν φοβάμαι μπροστά στην ψευδομαρτυρία

Λυκουρέντζος για υπόθεση Novartis: Δεν φοβάμαι μπροστά στην ψευδομαρτυρία

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα για την τιμολόγηση φαρμάκων, την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Δεν είχα σχέση με στελέχη της αγοράς φαρμάκων» τόνισε ο πρώην υπουργός

Λυκουρέντζος για υπόθεση Novartis: Δεν φοβάμαι μπροστά στην ψευδομαρτυρία
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis
«που να με σχετίζει με ενοχή» εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στην τοποθέτησή του στη Βουλή για τη συζήτηση σχετικά με τη
σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν με αφορούν οι όποιες νομικές εκτιμήσεις περί παραγραφής αδικημάτων. Ζητώ αποκάλυψη της αλήθειας θα φτάσω μέχρι τέλους όσος κόπος κι αν απαιτηθεί. Θα ζητήσω σύσταση ειδικής επιτροπής για να αποκαλυφθεί ειδικά για μένα η αλήθεια αλλιώς δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ».
Κλείσιμο

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα για την τιμολόγηση φαρμάκων, την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Δεν είχα σχέση με στελέχη της αγοράς φαρμάκων» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος δηλώνοντας αιφνιδιασμένος «με την αναφορά του ονόματός μου. Δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στη λάσπη».

«Αυτοί που σπίλωναν την πολιτική μας τώρα προσπαθούν να σπιλώσουν την τιμή μας» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Επανέλαβε, δε, ότι «έθεσα και θέτω στη διάθεση της δικαιοσύνης το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών  την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία το άνοιγμα του σπιτιού μου τα πάντα. Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν έχω κάνει τίποτα».

«Δεν υπάρχει τίμημα με το οποίο μπορεί να εξαγοραστεί η συνείδησή μου. Δεν φοβάμαι, δεν ανησυχώ μπροστά στην ψευδομαρτυρία. Δεν θα ανεχθώ με κάνενα τρόπο την σπίλωση του όνοματός μου. Δεν θα διαψεύσω όσους με ψήφισαν» κατέληξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λυκουρεντζου έχει ως εξής:  


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

με ανάμεικτα συναισθήματα ανέρχομαι στο Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Βεβαίως δεν φανταζόμουν οτι θα μπορούσα να επιστρέψω και να ομιλώ ως αναφερόμενος σε υπόθεση δικογραφίας. Για το λόγο αυτό διακατέχομαι και απο αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Θα μπορούσα μάλιστα να μην προσέλθω να ομιλήσω αφού στο κείμενο της πρότασης την οποία η Βουλή συζητά σήμερα: «Σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής,για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης», στο κεφάλαιο των αποδιδόμενων κατηγοριών με τίτλο : «Προκύπτουσες Ενδείξεις», 
ουδέν στοιχείο συμπεριλαμβάνεται,το οποιόν να με συσχετίζει με ενοχή.

Ο εκεί αναφερόμενος Α.Λ. είναι άλλης χρονικής περιόδου υπουργός και όχι το 2012-2013,την περίοδο της δικής μου θητείας. Χωρίς να σημαίνει η παρατήρηση μου,οτι τον ενοχοποιώ...

Επέλεξα να είμαι εδώ,για να απαντήσω με ευθύτητα και ειλικρίνεια.

Είμαι εδώ για να δηλώσω οτι δεν με συγκινούν οι όποιες νομικές εκτιμήσεις περι παραγραφής αδικημάτων η άλλων νομικών διαδικασιών.

Θα εξαντλήσω κάθε μέσον για την αποκάλυψη της αλήθειας, για την προστασία της Τιμής μου.

Σας δηλώνω απο τώρα ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Βουλής, θα αξιοποιήσω τη διάταξη του άρθρου 86,παράγραφος 5 του Συντάγματος και θα ζητήσω με αίτησή μου από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου,τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, για τον έλεγχο της κατηγορίας η οποία με αγορά προσωπικά.

Στην Ειδική Επιτροπή όπως ορίζει το Σύνταγμα, μπορούν να μετέχουν και Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί.

 Θα φθάσω μέχρι τέλους, όσος κόπος και χρόνος αν απαιτηθεί. Δεν πρόκειται ωστόσο να επιτρέψω να υποστώ ένα μακρόσυρτο διασυρμό.  

Διότι στην πολιτική μου διαδρομή και σε κάθε περίπτωση,υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και χρηστότητα,ηθική και πολιτική ακεραιότητα.

 Συνθλίβομαι από την αδικία και το απύθμενο θράσος όσων τολμούν αδίστακτα,να πλήξουν την ηθική μου υπόσταση για δικούς τους προφανείς σε εμένα λόγους.

Στέκομαι όρθιος και δηλώνω παρών. Οπλίζομαι με αποφασιστικότητα.  Σε αντίθετη περίπτωση,αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή, δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ. Θα εξαφανιζόμουν από προσώπου γής και ανθρώπων. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και όσοι εκ των Βουλευτών συνυπήρξαμε ως συνάδελφοι το γνωρίζουν άριστα!

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Διετέλεσα ένα χρόνο Υπουργός Υγείας, Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2013.

Όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε εμένα η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής ή η έκδοση των κατα καιρούς Δελτίων Φαρμάκων.

 Καταθέτω,για να συμπεριληφθεί στα τηρούμενα πρακτικά της σημερινής συνεδριάσεως το σχετικό Φ.Ε.Κ.

Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων,την έκδοση Δελτίου Τιμών φαρμάκων. Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, με οποιαδήποτε στέλεχος απο την αγορά του φαρμάκου.

Οι υπουργικές μου αποφάσεις είναι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προφανώς είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Κάθε απόφασή μου είμαι σε θέση να την υπερασπιστώ.

Ως Υπουργός Υγείας υπέγραφα τις αποφάσεις αρμοδιότητός μου,στην αίθουσα συσκέψεων και πάντοτε ενώπιον μεγάλου αριθμού διευθυντών,οι οποίοι ήταν οι εκάστοτε χειριστές των φακέλων.Ζητούσα εξηγήσεις και οι εισηγητές έπρεπε να με πείσουν με νομικά επιχειρήματα,για να θέσω την υπογραφή μου. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αρνήθηκα υπογραφή.  Οι υπάληλλοι του Υπουργείου Υγείας με τους οποίους συνεργαστήκαμε, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως ,είμαι σίγουρος οτι μπορούν να το διαβεβαιώσουν. 
 
Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία.Και έχω δικαίωμα να ομιλήσω για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων στην απόπειρα εμπλοκής του ονόματός μου.

Θέλησαν να δημιουργήσουν τη εντύπωση οτι όλοι είμαστε το ίδιο,βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς.Είναι προφανές Ποιός και ποίοι είχαν συμφέρον να πείσουν οτι όχι κάποιοι αλλά όλοι είναι διεφθαρμένοι στο Υπουργείο Υγείας. 
Πρόκειται για ευτελή ψευδομαρτυρία!

 Οι πολιτικές ηγεσίες των Κυβερνήσεων 2012-2015,υλοποίησαν τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων και μείωσαν θεαματικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη στις προμήθειες των Νοσοκομείων,στα οριζόμενα επίπεδα.

Εργάστηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών,με κανόνες με διαφάνεια,όχι με συναλλαγή. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

Αν υπήρξαν επίορκοι και αυτό θεμελιώνεται με αδιάσειστα στοιχεία, να είναι βαρύς ο πέλεκυς του νόμου. Ουδείς διαφωνεί. 
 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων, υπάρχει μόνον μια παράγραφος η οποία με αφορά και σπεύδω να την αντιμετωπίσω. Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρος οτι ως υπουργός προωθούσα τα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας,δεν είναι άξιος απαντήσεως. Ξεφεύγει κάθε πιθανότητος σοβαρότητος και αξιοπιστίας. Η διατύπωση απο μόνη της,δεν συνάδει με τα ισχύοντα στον χώρο της Υγείας. Αποδεικνύεται απο μόνη της ανυπόστατη και ψευδής.  

Αντιθέτως όχι μόνον δεν ευνοούσαμε,όχι μόνον δεν ενθαρρύναμε την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων αλλα παρακολουθούσαμε με αγωνία,κάθε κίνηση,κάθε εξέλιξη,για να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Διότι απέναντι στην Τρόικα δεν ήταν υπολογος ο αρμόδιος Αναπληρωτής,ο Υπουργός ήταν υπεύθυνος για την επίτευξη των στόχων,της δανειακής συμφωνίας. 
 
Το καλοκαίρι του 2012, Ιούλιος-Αύγουστος,για παράδειγμα,πληροφορήθηκα οτι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΥΚΑ,κατεγράφησαν έν μέσω θέρους περίπου ένδεκα εκατομμύρια συνταγές.Αμέσως καλέσαμε τον στρατηγό κ.Σφακιανάκη στο Υπουργείο Υγείας έλαβε γραπτή εξουσιοδότησή μου για την έκδοση εισαγγελικής εντολής με σκοπό να του διατεθούν τα στοιχεία απο την ΗΔΥΚΑ,να ξεκινήσει η έρευνα,να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της προκλητής ζήτησης.

Η πρωτοβουλία μας πήρε δημοσιότητα και προκάλεσε ποικιλώνυμες αντιδράσεις.Δεν έτυχε βέβαια ευνοϊκής υποδοχής. Δεν ήταν αρεστές τότε τέτοιες πρωτοβουλίες.Αντιμετωπίζονταν ως επίθεση στο δικαίωμα πρόσβασης στη δωρεάν υγεία των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι :

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής παρεμβαίνει στην πρωτοβουλία μας,με επιστολή του της 5ης Οκτωβρίου 2012,προς εμένα,με την οποία υπερασπίζεται τους συναδέλφους του φαρμακοποιούς αλλα σημειώνει: «Διάβασα σήμερα το εξής δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ: Εισαγγελική έρευνα και τη συμβολή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικου Εγκλήματος ζήτησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος,με αφορμή τον υψηλό αριθμό συνταγογραφήσεων το δίμηνο Ιούλιος Αύγουστος 2012. Απο τα στοιχεία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτει πως το δίμηνο γράφτηκαν περισσότερες απο ένδεκα εκατομμύρια συνταγές.Μάλιστα υπάρχει καταγγελία που αναφέρει οτι σε δυο ιατρικές συνταγές που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα απο δύο διαφορετικά μέρη της χώρας χρησιμοποιήθηκε ο ιλδιος ΑΜΚΑ».

Και συνεχίζει... «...Αν πράγματι αφορά τη συνταγογράφηση απο γιατρούς,το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει περαιτέρω έρευνας...». Σημειώνει την αλήθεια και ευτελίζει τον ισχυρισμό οτι ο συγκεκριμένος Υπουργός μπορεί να προωθεί προϊόντα εταιρείας...

 Ο κ.Κώστας Λουράντος δεν υπήρξε ποτέ φίλος μου αλλα ο κορυφαίος συνδικαλιστής των Φαρμακοποιών Αττικής,ο οποίος κάποια στιγμή σε ώρες σύγκρουσης με την Κυβέρνησή μας,δήλωσε οτι : «...Τα Φαρμακεία της χώρας θα γίνουν εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ...». Καταθέτω αντίγραφο και αυτής της non paper επιστολής του κ. Κώστα Λουράντου.


Στη συνέχεια,ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με επιστολή του της 18ης Απριλίου 2013,στο τέλος σχεδόν της θητείας μου,απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρεα Λυκουρέντζο και διαμαρτύεται: «...αναφορικά με την καθυστέρηση επί 2,5 σχεδόν έτη στην αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων,κατα παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/105,σύμφωνα με την οποία δελτία Τιμών με νέα φάρμακα εκδίδονται κάθε 90 ημέρες.

Ποίοι υπογράφουν; Κωνσταντίνος Φρουζής Πρόεδρος, Οι Αντιπρόεδροι Νίκος Κεφαλάς, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Ο Γενικός Διευθυντής Φώτης Μαγγαλούσης, δηλαδή η ηγεσία του ΣΦΕΕ,η ηγεσία των πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Καταθέτω αντίγραφο του εγγράφου του ΣΦΕΕ, να συμπεριληφθεί στα τηρούμενα πρακτικά της συνεδριάσεως.  

Είναι μια επιστολή η οποία αποκαλύπτει τη σθεναρή αντίστασή μας να εισέλθουν πανάκριβα φάρμακα στην αγορά,να εκτιναχθεί στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη,ενώ μας καταγγέλουν ως ανακόλουθους με τη Ευρωπαική πρακτική.   

Κάποιοι εξ αυτών μας έστελναν και το μήνυμα μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων οτι κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του νόμου λόγω της αναλγησίας μας απέναντι στις ανάγκες των ασθενών.

Άλλοι μας προειδοποιούσαν και μέσω ορισμένων τότε συναδέλφων βουλευτών.  
Σήμερα οι ίδιοι, είναι με την πλευρά εκείνων οι οποίοι μας σπιλώνουν οτι δήθεν προωθούσαμε εταιρικά συμφέροντα... Τότε σπίλωναν την πολιτική μας,τώρα σπιλώνουν την τιμή μας.

Με τον κ.Γιώργο Σούρλα Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εγώ ως Υπουργός,την 19η Ιουνίου 2013 οργανώσαμε Ημερίδα,στην οποία εξετάστηκαν οι αιτίες και οι πηγές της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας.Συζητήθηκαν προτάσεις για την πάταξη του νοσηρού φαινομένου.

 
Κατατέθηκαν στοιχεία και ανεδείχθησαν οι έκνομες πρακτικές τότε και όχι τώρα. Ακολούθησε ο ανασχηματισμός, έξι ημέρες μετά και δεν συνέχισα ως Υπουργός Υγείας.Δεν ήμουν πλέον σε θέση να αξιοποίησω τα συμπεράσματα της ημερίδας, να νομοθετήσω νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς,νέες διαδικασίες.

 Στο δεύτερο σκέλος της ενοχοποιητικής αναφοράς,ενδιαφερόμουν υποτίθεται για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας. Παντελώς αβάσιμο και ασφαλώς ψευδές ως επιχείρημα. Κατα τη γνώμη μου και να το επεδίωκε κάποιος,θα ήταν αδύνατον να το επιτύχει ούτως ή άλλως και για αυτό για δύο λόγους:  Πρώτον,διότι ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μεροληπτική μεταχείριση. Η λυσσαλέα μάχη μεταξύ των εταιρειών μόνον έναν ανόητο θα άφηνε αδιάφορο ώστε να προβεί σε κάποιας μορφής διακριτική αντιμετώπιση.

 Σε καμμία περίπτωση δεν θα το δέχονταν και δεν θα το ανέχονταν ο Πρόεδρος,τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες,οι οποίοι αποφάσιζαν και έθεταν την υπογραφή τους.Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ θέσπισε τους κανόνες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών,κανόνες ισονομίας και ισότιμης αντιμετώπισης προς όλους. Η ίδια ηγεσία με τους υπαλλήλους του Οργανισμού τους εφήρμοσε.


Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδιδε τα εντάλματα πληρωμών και όχι ο εκάστοτε Υπουργός.


Δεύτερον,διότι ήταν στη διάθεση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ,το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3,5 δις € και άρα δεν υπήρχαν χρήματα μόνον για κάποιους ευνοούμενους και προνομιούχους αλλα για όλους τους παρόχους.

 
Είναι αποκαλυπτικές της πιεστικής δέσμευσης να προχωρήσουν οι εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς κάθε κατέυθυνση,οι επιστολές του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ.Χρηστου Σταϊκούρα. Αναφέρω μια εξ αυτών του κ.Χρήστου Σταϊκούρα, με ημερομηνία 4η Απριλίου 2013. Την καταθέτω και αυτή στα πρακτικά...

 Μέχρι Μνημόνιο μεταξύ των δύο Υπουργείων υπεγράφη δύο φορές μάλιστα,για να καταστεί κατα το δυνατόν περισσότερο επίσημη δεσμευτική η υποχρέωση της εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου. Αντίγραφο καταθέτω στα πρακτικά.

Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ έκανε οτι ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί με ταχύτητα στην επίτευξη του στόχου της δανειακής σύμβασης.

Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικές οι εναγώνιες επιστολές του τότε Προέδρου κ. Ελευθερίου Παπαγεωργόπουλου, της 27ης Μαίου 2013,της 29ης Μαΐου 2013,της 10ης Ιουνίου 2013, με τις οποίες αποκαλύπτει τις δυσχέρειες τις οποίες αντιμετωπίζει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 Σε καμμία επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δεν αναφέρει άνωθεν παρεμβάσεις. 

Ιδιαίτερη σημασία για εμένα και τη στάση μου απέναντι στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και τους υπαλλήλους του,έχει η επιστολή τη οποία μου απευθύνει ο κατ´ εξοχήν αρμόδιος κρατικός λειτουργός για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και ο μόνος γνωρίζων τη συμπεριφορά των Υπουργών,αμέσως μετά την αποχώρηση μου απο το Υπουργείον Υγείας. 

 Γράφει μεταξύ άλλων επαινετικών σχολίων: «Ο ρόλος που διαδραματίσατε υπήρξε καθοριστικός για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας ενώ η προσφορά και το έργο σας θα αναγνωρίζεται σε βάθος χρόνου απο την κοινωνία,γιατι ο ΕΟΠΥΥ είναι και θα παραμένει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας όλων ημών και των παιδιών μας.

 Η εντιμότητα και η γενναιότητα που επιδείξατε είναι χαρακτηριστικά σπανίου ήθους εν ανεπαρκεία στη σημερινή πολιτική ζωή. Με σεβασμό και αγάπη, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος».

Θα ήταν ποτέ δυνατόν να γράψει αυτή την εξόχως τιμητική επιστολή σε εμένα ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος αν κατα τη διάρκεια της συνεργασίας μας είχα ασκήσει εγώ σε αυτόν πίεση για την εξυπητρέτηση συμφερόντων;

 Εντιμότητα, γενναιότητα, ήθος έν ανεπαρκεία δεν πάνε μαζί με διαφθορά. Είτε το ένα ισχύει είτε τα άλλο. Νομίζω οτι θα συμφωνεί μαζί μου σε αυτό,κάθε ακριβοδίκαιος κριτής. Καταθέτω αντίγραφο της επιστολής να συμπεριληφθεί στα τηρούμενα πρακτικά της συνεδριάσεως.

Έρχομαι στο τρίτο σημείο της ψευδομαρτυρικής κατάθεσης οτι επικοινωνούσα κατόπιν ανταλλαγής μηνυμάτων sms και συχνών επαφών,με τον φερόμενο ως χρηματίζοντα τα πολιτικά πρόσωπα.Έσπευσα στην αίθουσας των κοινοβουλευτικών συντακτών,οταν περιήλθε σε γνώση μου,μετά την ανάγνωση της περιβόητης παραγράφου της δικογραφίας αυτή η «εξήγηση» και ζήτησα αμέσως να προβώ σε δήλωση,στην οποία επιμένω.

Έθεσα και θέτω στη διάθεση της δικαιοσύνης την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου,το άνοιγμα των τραπεζικών μου λογαριασμού,ενός προσωπικού και δύο οικογενειακών μας,τις ηλεκτρονικές αλληλογραφίας emails,το άνοιγμα του σπιτιού μου,άνοιγμα των πάντων...

Επί της αποδιδομένης μομφής,κατηγορίας σε βάρος μου απο την κακόβουλη ψευδομαρτυρία,δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Θέτω εαυτόν στη διάθεση της Βουλής,των Θεσμών της δικαιοσύνης. Ζητώ τη συνδρομή της νομικής και θεσμικής θωράκισης της δικαιοσύνης στην προάσπιση της τιμής μου. 
 

Θα συμπληρώσω την ομιλία μου με την ανάπτυξη ορισμένων περιστατικών ενδεικτικών του τρόπου άσκησης των καθηκόντων μου και δηλωτικών των αρχών με τις οποίες πολιτεύομαι. Δύο εβδομάδες,μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου,την 18η Ιουλίου 2012, κάλεσα στο Υπουργείο τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ.Ιωάννη Διώτη. Ζήτησα να διερευνηθούν πλήρως οι υποθέσεις επί των οποίων ήδη είχαν επιληφθεί οι υπηρεσίες και τα στελέχη του ΣΔΟΕ και αφορούσαν οργανισμούς ή φορείς οι οποίοι υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα ζήτησα ενημέρωση και για υποθέσεις οι οποίες εξετάστηκαν στο παρελθόν και ήδη είχαν αποσταλεί στη δικαιοσύνη και αφορούσαν πάσης φύσεως δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας.

 Ήθελα ξεκάθαρες καταστάσεις με το ξεκίνημα μου. Ήθελα φωτεινό περιβάλλον, παντού. Καταθέτω το σχετικό δελτίο τύπου της συναντήσεως μου,με τον κ. Ιωάννη Διώτη. Στο πρόσφατο παρελθόν ανεφέρθη και πάλι τό όνομα μου στη δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν. Για ποιό λόγο;

Γιατι επί ένα χρόνο δεν δέχθηκα τον κ.Πρόεδρο του Κ.Ι.Ε.Ν. στο γραφείο μου ως Υπουργός. Και βεβαίως δεν τον δέχθηκα και ουδείς λόγος υπήρχε να τον δεχθώ. Τα θέματα του Κοινωφελούς Ιδρύματος τα αντιμετώπισα εδω στην Βουλή,στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια. Πάντοτε με θάρρος ανεδείκνυα τα προβλήματα και δεν επέδειξα διάθεση ωραιοποίησης ή συγκάλυψης των κακώς κειμένων. Οι ισχυροί φίλοι του προστατευομένου κ.Προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν φρόντιζαν επίσης να με προειδοποιούν. Ουδέποτε συμβιβάστικα,ουδέποτε υποχώρησα.

 Αρνήθηκα να συμπράξω στην πώληση του Ερρίκος Ντυνάν και διακήρυττα εδώ στη Βουλή σε κάθε ευκαιρία,οτι μόνον με ΣΔΙΤ θα προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου. Η εξεταστική επιτροπή δεν με κάλεσε ούτε ως μάρτυρα ενώ εξέτασε την υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν, όπως την εξέτασε.

Την 4η Φεβρουαρίου 2013, διέταξα έρευνα για τη διαχείρηση της επιχορήγησης του Ε.Ε.Σ.απο τον τακτικό προϋπολογισμό για την πενταετία 2007-2012

Τον Υπουργό κ.Πολάκη δεν τον γνωρίζω- δεν έτυχε να πούμε ποτέ Καλημέρα-και δεν θα συμφωνούσα σε πολλά μαζί του. Πρό εβδομάδων πληροφορήθηκα οτι ακύρωσε την αποζημίωση της εξέτασης oncotype Dx. Υποθέτω οτι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή για τους λόγους για τους οποίους και εγώ έκανα το ίδιο,πριν απο αυτόν. 

Αρνήθηκα να χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ 3.800 € για κάθε εξέταση χωρίς τεκμηρίωση της αποδοτικότητας της και χωρίς κοστολόγηση απο το ΚΕΣΥ όλων των αντίστοιχων εξετάσεων ώστε να εκδηλωθεί ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών οι οποίες προσέφεραν την ίδια επιστημονική μεθοδολογία.

Την 6η Αυγούστου 2012,μείωσα την τιμή της εξέτασης του cyber knife απο 11.500€ στις 6.000 €,όταν πληροφορήθηκα την καταστρατήγη απόφασης του ΚΕΣΥ.Αντιστέκονταν στην απόφασή μου,ακόμη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Με στήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.Έθιξα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έστειλαν μήνυμα να αλλάξω απόφαση. Αρνήθηκα.

 Ακολούθησαν προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών με μείωση δαπάνης άνω του 40%,διαχείρηση δαπανών και περιορισμός της σπατάλης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων στον τομέα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης,με σύμμαχο την κ.Σκοπούλη,στην οποία οφείλω πολλά στη συνεργασία μας,για την προστασία του δημοσίου χρήματος.

 Επιδείξαμε αποφασιστική στάση απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα και όχι μόνον των εταιρειών αλλα διαφόρων άλλων τροκτικών... Είμαι λίγα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Υπουργός, ποια στάση κρατάει ο Υπουργός στι επιθέσεις τις οποίες δέχεται...

Σε κομβικές κρίσεις αποκαλύπτει το αξιακό του σύστημα,με βάση το οποίο λαμβάνει αποφάσεις καθορίζει τη στάση του. 

Σύστησα επιτροπή στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος HEALTH IN ACTION υπό τον εντιμότατο καθηγητή κ.Κλαμαρή Νικόλαο, για την πάταξη της διαφθοράς στον Τομέα της Υγείας. Η επιτροπή εργάστηκε σκληρά και ολοκλήρωσε το έργο της αφού είχα φύγει απο το Υπουργείο. Καταθέτω το πόρισμά της στα πρακτικά....

 Ο κορυφαίος χειρουργός καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν Προεδρος της επιτροπής Βιοηθικής, δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες συνεργάστηκαν μαζί μου για τη διαφάνεια στις Μεταμοσχεύσεις,την τεχνητώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,να ξεριζώσουμε τα νοσηρά φαινόμενα  αδιαφάνειας, κερδοσκοπίας,αναξιοκρατίας,χρηματισμού,απο τον χώρο της Υγείας.

 Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Ξεκίνησα τη ζωή ως τέκνο μιας ταπεινής οικογένειας της Τρίπολης. Μάθαμε να ζούμε έντιμα. Δεν με συγκινεί ο πλούτος. 
Δεν άλλαξα τη ζωή μου,μετά την εκλογή μου ως Βουλευτής Αρκαδίας ως Υφυπουργός,ως Υπουργός. 
 
Δεν το κάνει για μεταφέρει πλούτο στον Άγιο Πέτρο και τη μεταθανάτιο ζωή.  
Και μια τελευταία αναφορά στην πολιτική μου συγκρότηση.  Ηρθα στην Αθήνα το Φθινόπωρο του μακρυνού 1975.Στην εποχή της μεταπολίτευσης όπου κυριαρχούσαν στη νεολαία τα ρεύματα της Αριστεράς. Έμεινα πιστός στην ιδεολογική παράδοση της οικογένειας. Εντάχθηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.


Με κανένα τίμημα δεν ανταλλάσσω την ακλόνητη πίστη μου,να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την πολιτική ζωή της Ελλάδας, χωρίς σκιές, χωρίς στίγματα, ολοδιάφανη,η οποία να προκαλεί την υπερηφάνεια των νέων ανθρώπων και όχι την περιφρόνηση. Δεν υπάρχει τίμημα με το οποίο μπορεί να εξαγοραστεί η συνείδηση μου.

Αυτό καλύτερα όλων το γνωρίζουν η οικογένεια μου,οι συνεργάτες μου,οι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, οι επιστήμονες ιατροί και νοσηλευτές,η υγειονομική κοινότητα,το γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αγοράς φαρμάκων και προμηθευτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν τολμούσαν να με πλησιάσουν. Ήμουν και είμαι άκαμπτος στις αρχές μου, 
ανένδοτος στις επιλογές μου και απροσπέλαστος στη Θέση μου.

 Δεν φοβάμαι,δεν ανησυχώ μπροστά στην ψευδομαρτυρία. Σύντομα θα ξεσκεπαστεί. Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, στην ακριβοδίκαιη και τεκμηριωμένη απονομή δικαιοσύνης. Δεν θα ανεχθώ όπως επαρκώς εξήγησα, με κανένα τρόπο,τη σπίλωση του ονόματός μου  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης