Μια μέρα μετά τα Ίμια, 40 παραβιάσεις από οπλισμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο

Μια μέρα μετά τα Ίμια, 40 παραβιάσεις από οπλισμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο

Μαχητικά F-16 και κατασκοπευτικά CN-235 πέταξαν πάνω από περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου

Μια μέρα μετά τα Ίμια, 40 παραβιάσεις από οπλισμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο
Μια μόλις ημέρα μετά τα γεγονότα στα Ιμια με τουρκικά πολεμικά πλοία να παρεμποδίζουν τον Πάνο Καμμένο να πλησιάσει και να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους με 40 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα αεροσκάφη που καταγράφηκαν τη Δευτέρα.

Συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα F-16 και πέταξαν σε σχηματισμό, σήμαναν συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, με τους Έλληνες πιλότους να υποχρεώνουν σε αναδίπλωση τους Τούρκους, δίχως να σημειωθεί εμπλοκή.

Εκτός από τα δύο μαχητικά F-16, τα οποία παραβίασαν 12 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, άλλα τέσσερα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, τύπου CN-235, παραβίασαν 28 φορές τον εναέριο χώρο σε περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Κλείσιμο
Εκτός από τις παραβιάσεις, καταγράφηκαν και 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

ΓΕΝ: Λένε ψέμματα οι Τούρκοι


Στο μεταξύ 24 ώρες  μετά το επεισόδιο στα Ίμια, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018, μεταξύ τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων και της ελληνικής κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στην οποία επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος ευρισκόμενος πάνω στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» προσέγγισε την περιοχή όπου το 1996, τη νύχτα της ελληνοτουρκικής κρίσης που παρ'ολίγον να οδηγήσει σε πόλεμο, κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού παρασύροντας στο θάνατο τους αξιωματικούς Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό,και έριξε στεφάνι στη μνήμη των τριών ηρώων. 


Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία έδειχναν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ένα ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού ναυτικού και ένα τουρκικό ελικόπτερο να βρίσκονται εγγύτερα στις βραχονησίδες Ίμια απ' ότι η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» με τον Πάνο Καμμένο. 


Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της ελληνικής κανονιοφόρου με τον Πάνο Καμμένο στα Ίμια αλλά τονίζει ότι όσα «αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς απ' όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι είναι αναληθές.
«Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το μεσημέρι της Δευτέρας, περίπου μία ημέρα μετά τον πλου του ελληνικού πολεμικού πλοίου με τον Πάνο Καμμένο στα Ίμια, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση που οδήγησε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου.


Διαβάστε την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. 

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.


Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης