Τσίπρας σε τραπεζίτες: Πείτε την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Πείτε την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς

Τι απάντησαν οι τραπεζίτες - «Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη» είπε ο πρωθυπουργός στους ισχυρότερους τραπεζίτες για τους πλειστηριασμούς

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Πείτε την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς
Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. 

Στη συζήτηση ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα, από τους πλειστηριασμούς
μέχρι την προσέλκυση καταθέσεων και τη διελκυστίνδα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα χρειάζονται οικονομική ενίσχυση.

Κλείσιμο


Όπως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους τραπεζίτες να συνεργαστούν στενά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

«Αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα την αδυναμία της επίτευξης του ρόλου των τραπεζών εξαιτίας του ότι μεγαλοοφειλέτες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι και μην πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες εμποδίζοντας ένα νεό ζευγάρι να στήσει τη ζωή του».



Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται στο βίντεο, κάλεσε τους τραπεζίτες «να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχτσήδες και να σταματήσει να υπάρξει διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η λαική κατοικία με την ευρεία έννοια γιατί και νομοθετικά προστατεύεται αλλά και γιατί όσα έχουμε συμφωνήσει και εσείς έχετε αποφασίσει δημιουργεί ένα πλέγμα που δεν δημιουργεί ανησυχία αλλά θα έπρεπε να προκαλεί την ελπίδα ότι το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι ο ρόλος των τραπεζών θα αποκατασταθεί με όρους δικαιοσύνης».



Αφού τους ζήτησε, δεν να συγκροτηθεί και παρατηρητήριο για την εξέλιξη αυτών των  υποθέσεων εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαιίου αίσθημα». «Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα ανταποκριθείτε ώστε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσον αφορά το τι θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει» έκλεισε την τοποθέτησή του on camera ο Αλέξης Τσίπρας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν αποχώρησαν οι φωτογράφοι και έκλεισαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες στους τραπεζίτες για το θέμα των πλειστηριασμών, παροτρύνσεις οι οποίες κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

- Προστατεύστε  τους αδύναμους με βάση το νομικό πλαίσιο. 
- Σταματήστε να προστατεύετε τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες. Βγάλτε από τα συρτάρια σας τις μεγάλες υποθέσεις και κάντε σωστή προτεραιοποίηση. Αυτό θα δώσει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και θα οικοδομήσει συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. 
- Βγείτε μπροστά και πείτε την αλήθεια. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη



Τι απάντησαν οι τραπεζίτες στον Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι :

Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες :

-εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις

-αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

-παρέχουν μία πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

- αντιμετωπίζουν τους πλειστηριασμούς ως ένα αναγκαίο μέσο και τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές. Πριν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η μετάβαση   σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει

- διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης