Βενιζέλος: Με την πολιτική του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση «εκτελεί εν ψυχρώ» την οικονομία

Βενιζέλος: Με την πολιτική του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση «εκτελεί εν ψυχρώ» την οικονομία

Το υπερπλεονασμα προέρχεται από υπερφορολόγηση και υπερ επιβάρυνση εισφορών, από δραματική περικοπή του ΠΔΕ και λόγω αυτής της περικοπής δεν γίνονται και αντιπλημμυρικά έργα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος

Βενιζέλος: Με την πολιτική του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση «εκτελεί εν ψυχρώ» την οικονομία
Την πλήρη αποδόμηση του κυβερνητικού success story επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καταγράφοντας παράλληλα με λεπτομέρειες τον μηχανισμό λειτουργίας, της οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«
Η σύλληψη της πολιτικής του υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία απολύτως συγκρίσιμη με την βλάβη του τραγικού πρώτου 6μηνου 2015» είπε ο κ. Βενιζέλος για να εξηγήσει «Ποια είναι η σύλληψη; Η ταξική πολιτική που αναφέρθηκε ο Τσακαλώτος; Μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Η σύλληψη υπερπλεονάσματος είναι η απόλυτη κυνική εν ψυχρώ εκτέλεση της οικονομίας, της προοπτικής ανάπτυξης, ανάκαμψης, αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους προς όφελος ενός αφηγήματος πως δήθεν παίρνουμε από τους μικρομεσαίους, από τα κατάλοιπα της μεσαίες τάξης και τα μοιράζουμε στα χαμηλότερα στρώματα
».

«
Κλείσιμο
Το υπερπλεονασμα προέρχεται από υπερφορολόγηση και υπερ επιβάρυνση εισφορών, από δραματική περικοπή του ΠΔΕ και λόγω αυτής της περικοπής δεν γίνονται και αντιπλημμυρικά έργα. Το υπερπλεόνασμα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχουμε τελικά μια κάμψη της ίδιας της δυνατότητας της εθνικής οικονομίας να προχωρήσει προς το μέλλον αλλά έχουμε και μια παραίτηση από το εθνικό επιχείρημά μας ότι οι υψηλοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθεσμη βάση είναι βλαπτικοί. Δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε» τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Αυτό όμως γίνεται επίτηδες για να μπορέσει η κυβέρνηση το 2017 να πει "αποκόμισα 730 εκατ. ευρώ να μοιράσω με την μορφή κοινωνικού μερίσματος με την μορφή μικροεπιδομάτων. Να τα μοιράσω σε στρώματα που και τα ίδια έχουν επιβαρυνθεί με έμμεσους φόρους"»

«Έχουμε αναδιανομή της μιζέριας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος για να υπενθυμίσει «είχα μιλήσει για την στασιμοχρεοκοπία. Για αναιμική ανάπτυξη, χωρίς ρευστότητα και κεφάλαια και οριζόντιες επενδύσεις. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχει κάνει την επιλογή να κινηθεί υφεσιακά αντιαναπτυξιακά να εγκλωβίσει την χώρα ώστε να μην κάνει εθνική αποταμίευση. Χωρίς εθνική αποταμίευση δεν έχεις τον όγκο των επενδύσεων που θα οδηγήσουν την χώρα στην κανονικότητα. Αυτό που γίνεται είναι συνειδητή υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας όχι μόνο εως το τέλος του 2018 ή στο τέλος του 2022 αλλά και για την μακρά περίοδο εως το 2060 έτος που με υπογραφή Τσίπρα υποχρεωνόμαστε να διατηρούμε υψηλά πλεονάσματα».

«Άρα τι συμβαίνει με το υπερπλεόνασμα; Γιατί έγινε η δήθεν ταξική επιλογή της υφεσιακής επίπτωσης και στασιμοχρεοκοπίας;» συνέχισε ο ίδιος για να εξηγήσει «Το αφήγημα της δήθεν διανομής της μιζέριας θεωρεί η κυβέρνηση ότι αποδίδει καρπούς ενώ μας καταδικάζει. Θα πάρουν το εφάπαξ βοήθημα αλλά επίκειται η νέα περικοπή των συντάξεών τους. Πάμε για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει το απόθεμα. Η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα για την θεωρεία του υπερπελονάσματος λέγοντας δηλαδή ότι είναι καλύτεροι μαθητές από ότι απαιτεί ο κανονισμός του σχολείου».

Εξήγησε πως «Το 2016 είχαμε υποχρέωση για πλεόνασμα 0,5% ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πετύχαμε 3,7% ΑΕΠ. Δηλαδή αντλήθηκαν από την οικονομία 6 δις ευρώ παραπάνω που αφαιρέθηκαν από τις δυνατότητες ανάπτυξης. Αν είχαν μείνει στην οικονομία θα είχαν αποδώσει σε περισσότερη ανάπτυξη, ρευστότητα και επενδύσεις. Πόσα μοιράστηκαν; 600 εκατ. ευρώ. Για να μπορέσει η κυβέρνηση να μοιράσει 600 εκατ. ευρώ κοινωνικού φιλοδωρήματος αφαίμαξε από την εθνική οικονομία 6 δις ευρώ που κανείς δεν το ζήτησε να το κάνει. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Ο στόχος 1,75% ΑΕΠ πλεόνασμα. Πες ότι το υπερπλεόνασμα είναι τα 730 εκατ ευρω (δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα ποσά προς ΔΕΗ να μην καταρρεύσει που καταρρέει ούτε προς συνταξιούχους λόγω δικαστικών αποφάσεων) . Εάν αυτό συνεχιστεί το 2018 μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%; Για να παει που; Για να πετύχουμε το 3,5% το 2018 πρέπει να έχουμε 2,4% ανάπτυξη τουλάχιστον. Το 2016 πετύχαμε τάχα υπερπλεόνασμα με ύφεση. Το 2017 καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης αισθητά μειωμένος από το στόχο. Για να πετύχουμε 1,5% ανάπτυξη θξα πρέπει το 2ο εξάμηνο του 2017 να τρέξει ανάπτυξη άνω του 3,5%. Το 2018 κρίσιμος χρόνος για μετά το πρόγραμμα πως είναι δυνατόν να μιλάμε για λογική υπερπλεονάσματος όταν δεν έχουμε δυνατότητα αφαίμαξης υπερεσόδων;
Στοχεύετε σε κοινωνικούς αντιπάλους για να εκμαυλίσατε τις κατώτερες τάξεις».


Ο κ. Βενιζέλος είπε πως «η προκυκλική σύλληψη είναι εις βάρος του μέλλοντος είναι ακατανόητη. Το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία για μια δήθεν γενναιόδωρη πράξη είναι δυσανάλογο μεγάλο. Αν ήταν να μοιραστεί αυτό το υπεπλεόνασμα ας κατακτούσαμε αυτό το υπερπλεόνασμα. Δηλαδή 600 εκατ το 2016 και 730 εκατ. ευρώ το 2017.  Είναι μυωπική αυτοκρονική λογική που οδηγεί σε αναπαραγωγή πελατειακών αντιλήψεων με την σκέψη ότι η φορολογική και ασφαλιστική υπερεπιβάρυνση αφορά τους πολιτικούς αντιπάλους που δεν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αρα κάνετε εν ψυχρώ πολιτική που στοχεύει σε κοινωνικές ομάδες που είναι κατά τεκμήριο αντίπαλες για να έχετε πολιτική εκμαυλισμού σε άλλες τάξεις»

«Λέει ο Τσίπρας ότι και εμείς μοιράσαμε χωρίς να έχουμε πετύχει υπερπλεόνασμα. Μα εμείς δεν θέλαμε να έχουμε υπερπλεόνασμα. Θέλαμε αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης. Η θεωρεία σας είναι καταστροφική» συνέχισε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «Λεει ο κ. Τσακαλώτος πως δεν κλείσαμε την 5η αξιολόγηση για να μη αναλάβουμε το βάρος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Μα εμείς την ζητήσαμε και την ψηφίσαμε ομόφωνα στο γιουρογκρουπ τον Νοέμριο 2014. Την χρειάζεται και τωρα η χώρα για να μην βγει στις αγορές , ξυπόλητη στα αγκάθια».
Υπενθύμισε ότι έδωσε στην δημοσιότητα το email Χαρδούβελη «λέγοντας τότε  ότι θα είναι παιδική χαρά μπροστά στα μνημόνια που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα».

«Ποια καθαρή έξοδος, με τι επιτόκια και ποια  βιωσιμότητα του χρέους;»  ανέφερε για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί εξόδου στις αγορές δανεισμού «Υπάρχει και η υβριδική προληπτική πιστωτική γραμμή που κατά βάθος αναφέρεται ο κ. Τσακαλώτος ως εθνικό αποθεματικό. Συμβαίνει αυτό γιατί μας βάζουν από τώρα να καταβάλουμε το κόστος των αγορών μετά το 2018. Μας βάζουν με υπογραφή Τσίπρα να πληρώνουμε εμείς από την φορολογία τις παρεμβάσεις στο χρέος. Τις αλλαγές στις παραμέτρους και την μεταβολή επιτοκίων σε σταθερά. Με τις παρεμβάσεις το 2012 το κόστος πλήρωναν οι εταίροι. Τώρα τις παρεμβάσεις τις πληρώνει η χώρα. Απόλυτη απουσία σχεδιασμού και διαπραγμάτευσης στο διαπραγματευτικό».

Τέλος επισήμανε πως η θετική ψήφος «αφορά την μεταχείριση των ευπαθών ομάδων και όχι της αποδοχής των θεωριών της κυβέρνησης που τρώει τις σάρκες της χώρας και υπονομεύει το μέλλον της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης