ΝΔ: «Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση η παγίδα που πήγε να στήσει με την ταυτότητα φύλου

ΝΔ: «Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση η παγίδα που πήγε να στήσει με την ταυτότητα φύλου

Σφοδρή επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποστήριξε ότι στις κύριες επιδιώξεις της κυβέρνησης ήταν «να προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος, για να αποδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της» - Στηλίτευσε τη στάση Καμμένου υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι»

ΝΔ: «Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση η παγίδα που πήγε να στήσει με την ταυτότητα φύλου
Θετικό απολογισμό της παρουσίας που είχε η αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, κάνουν στην Πειραιώς. 

Στα ηγετικά κλιμάκια της
Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι «κατέληξε σε μπούμερανγκ η κυβερνητική απόπειρα να προκληθεί διχασμός στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ. Και, εν τέλει, «η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία
Κλείσιμο
», για δύο λόγους:

-Πρώτον, επειδή οι απόψεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο «έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», κάτι που καταδείχθηκε και από τη σχετική δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, και
-Δεύτερον, από την επιβεβαίωση των επισημάνσεων τις οποίες είχε νωρίτερα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για τον «ετερόκλητο κυβερνητικό σχηματισμό».

«Το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους», σημειώνουν υψηλόβαθμες γαλάζιες πηγές, την ίδια ώρα που ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν δυσφορία για τη στάση τόσο του Ποταμιού που έδωσε θετική ψήφο, όσο, πολύ περισσότερο, για τη συμπεριφορά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκίνησε με «ναι», πήγε στο «όχι» και κατέληξε στο «παρών», «δίνοντας άλλοθι στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν ανέξοδα».

Ρωγμές στην πλειοψηφία, συμπαγής η γαλάζια Κ.Ο.
Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η κατάληξη την οποία είχε η ψηφοφορία «δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός». 

Σε ό,τι αφορά τη δική τους στάση θεωρούν ότι «η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση», καθώς:
*Αναγνώρισε εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, υποβάλλοντας τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ 
*Έθεσε ορισμένες εύλογες προϋποθέσεις, όπως είναι η αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα -και όχι από 15χρονα- και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Κατά τους γαλάζιους επιτελείς, οι προϋποθέσεις αυτές «έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Και με την υιοθέτησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση αποτράπηκε, όπως υποστηρίζουν, «η παγίδα που επεχείρησε να (τους) στήσει το Μαξίμου». Δεν είναι άλλωστε λίγα τα γαλάζια στελέχη που θεωρούν ότι η κυβερνητική επιμονή να νομοθετήσει ακραίες ρυθμίσεις στόχευε στο να δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής στη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Και γι΄ αυτό δηλώνουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι «έπεσε στο κενό» η κυβερνητική επιχείρηση αφού «οι βουλευτές της ΝΔ εκφράστηκαν με ενιαία στάση σε ένα εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο ζήτημα».  

Έμμεσες αναφορές στις κυβερνητικές σκοπιμότητες έκανε στην ομιλία του και ο κ. Μητσοτάκης, καταλογίζοντας υποκρισία στους εμπνευστές του νομοθετήματος. Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση αντί να συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα, τους αρμόδιους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, αντί να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη, αντί να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι εν ου παικτοίς, ενώ θα όφειλε να κάνει πολύ προσεκτικά και καλά προετοιμασμένα βήματα».


«Δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πρόχειρο και ανεύθυνο» νομοσχέδιο, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι στις κύριες επιδιώξεις της ήταν «να προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος, για να αποδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της».

Στρέφοντας τα πυρά του προς τον απόντα από την συνεδρίαση της Βουλής αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, που ταξίδεψε στη Βραζιλία, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη συμπεριφορά του λέγοντας: «Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Αυτός ο οποίος πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι "θα ρίξω την Κυβέρνηση, αν χρειάζεται", τώρα βάζει την ουρά στα σκέλια. Δεν τολμάει καν να είναι σε αυτήν την αίθουσα. Και φυσικά ο ίδιος, για να κρατήσει την καρέκλα την οποία του έχετε υποσχεθεί, ψηφίζει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού σχηματισμού, που δυστυχώς μας κυβερνάει δυόμιση χρόνια τώρα».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι». Και συμπλήρωσε: «Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός, θα έχει ημερομηνία λήξης. Για τον μεν κ. Καμμένο, προφανώς, θα καταδικαστεί στην πολιτική αφάνεια, διότι δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αντιληφθεί τις απανωτές του πιρουέτες. Δεν έχουν καμία άλλη ερμηνεία, παρά μόνο την ανάγκη να κρατηθεί στην καρέκλα. Επομένως, τον κ. Καμμένο στη Βουλή δεν τον βλέπω να μπαίνει. Εκτός και αν του προσφέρετε διέξοδο και του δώσετε μια θέση στο δικό σας ψηφοδέλτιο Επικρατείας».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης