Πυρ ομαδόν για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας: Είναι φύλλο συκής ενόψει ΔΕΘ

Πυρ ομαδόν για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας: Είναι φύλλο συκής ενόψει ΔΕΘ

Βρούτση: Έρχεται νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων - Χριστοφιλοπούλου: Προπέτασμα καπνού ενόψει όσων έρχονται - Κατσώτης: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζομένους

Πυρ ομαδόν για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας: Είναι φύλλο συκής ενόψει ΔΕΘ
Την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που φέρνει νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, κατά τη συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο εισηγητής της ΝΔ
Κλείσιμο
Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «συρραφή αόριστων και προχειρογραμμένων διατάξεων με πολιτική σκοπιμότητα» για να εξηγήσει πως «η κυβέρνηση καθώς οδεύει προς την ΔΕΘ, επιδιώκει να βάλει πολιτικά επιχειρήματα στο καλάθι του Τσίπρα».

Ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά υπάρχουν εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης των 360 ευρώ αποτέλεσμα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «δόθηκαν συντάξεις 185 ευρώ και δώσατε εντολή να μην εκδοθούν άλλες αποφάσεις για να μην μετατραπεί σε φιάσκο η παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου».

«Εμείς δεν ψηφίσαμε τις ομαδικές απολύσεις με τρίμηνη προειδοποίηση. Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης θα φέρετε και το νέο συνδικαλιστικό νόμο» είπε ο κ. Βρούτσης για να επισημάνει ωστόσο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την ρύθμιση που προβλέπει πως η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του συνδικαλιστικού οργάνου.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι με το άρθρο 17 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων και η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «φύλλο συκής ενόψει ΔΕΘ για να δείξει ότι υπάρχουν υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής. Προπέτασμα καπνού ενόψει όσων έρχονται» και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει εάν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα φέρει «περαιτέρω περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» τονίζοντας ότι  «μάθαμε ότι θα έχετε συμπαραστάτες και την ΝΔ που λέει ότι θα στηρίξει τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό».

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «Δικό σας παιδί είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Κάνετε συμβιβασμούς και βάζετε πλάτη στους εργοδότες. Ετοιμάζεστε πέρα από ομαδικές απολύσεις που θεσπίσατε να δώσετε την ανατροπή του συνδικαλιστικού νόμου ενόψει 3ης αξιολόγησης. Οι διατάξεις αποτελούν προεκτάσεις του νόμου λαιμητόμου του νόμου Κατρούγκαλου. Συνεχίζετε το σφαγείο των αναπηρικών συντάξεων και το ψαλίδισμα επιδομάτων» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Έχετε αφαιρέσει πάνω από 16 δις ευρώ από τους συνταξιούχους και συνεχίζετε. Μιλάμε για μεγάλη σφαγή. Περίπου 50.000 συνταξιούχοι που αποφασίστηκε η συνταξιοδότησή τους μετά την κατάργηση της κατώτερης παίρνουν μόνο ένα οργανικό ποσό».

Τις προωθούμενες διατάξεις υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ενώ υποστήριξε ότι η κριτική προς την κυβέρνηση στηρίζεται σε fake news. «Η μικροψυχία, το ψέμα και ο υστερισμός έχουν γίνει 2η φύση για κάποιους. Ηταν περασμένος Φεβρουάριος όπου ο Σέρλοκ Χολμς της ΝΔ ανακάλυπτε σκάνδαλο για ταξίδι του πρωθυπουργού με την οικογένειά του στο Παρίσι μετά την σύνοδο της Λισαβόνας. Τότε ο Μακρόν δεν ήταν πρωθυπουργός μετά έγινε. Ποιες ήταν οι συνέπειες του ταξιδιού; Η Total έκλεισε συμφωνίες για υδρογονάνθρακες και μαθαίνουμε πρόσφατα ότι ένας τραπεζικός κολοσσός συνομιλεί με την ‘Αττικα». Στο τέλος ωστόσο επιχείρησε να κάνει αυτοκριτική λέγοντας ότι «ήταν λάθος που κάποιοι κατά το παρελθόν έλεγαν ΟΧΙ σε ΟΛΑ. Όμως ο συμψηφισμός υπερβολής και ανοησίας δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτή την χώρα. Απαιτείται σοβαρή αντιπολίτευση. Εμείς θα κάνουμε και λάθη. Μόνο οι δικτάτορες δεν κάνουν λάθη».

Τέλος, κριτική τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για την εξπρές διαδικασία συζήτησής του άσκησε και ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης