Μητσοτάκης: Τέσσερις προτάσεις για την απεμπλοκή της κρίσης με τα σκουπίδια

Μητσοτάκης: Τέσσερις προτάσεις για την απεμπλοκή της κρίσης με τα σκουπίδια

Ζήτησε να σταματήσουν οι καταλήψεις, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να τηρηθεί η συνταγματική απαγόρευση των μονιμοποιήσεων και να αφεθούν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των απορριμμάτων συμπράττοντας και με ιδιώτες

Μητσοτάκης: Τέσσερις προτάσεις για την απεμπλοκή της κρίσης με τα σκουπίδια
Να σταματήσουν οι καταλήψεις που παρεμποδίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους μονίμους υπαλλήλους των Δήμων ώστε να αρχίσουν να καθαρίζουν οι πόλεις από τα σκουπίδια ζήτησε ο πρόεδρος της
Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κλείσιμο
παρεμβαίνοντας στην κρίση που έχει δημιουργηθεί και απαιτώντας την τήρηση των συνταγματικών ρυθμίσεων που δεν επιτρέπουν τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε πλέγμα τεσσάρων προτάσεων του κόμματός του για την απεμπλοκή του αδιεξόδου, αλλά και για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα με τη σύμπραξη του δημοσίου τομέα με ιδιώτες φορείς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε:

*Πρώτον, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση. Μάλιστα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβαν να καταθέσουν σχετική τροπολογία στη Βουλή σχετική τροπολογία.

*Δεύτερον, να ειπωθεί στους εργαζομένους η αλήθεια που είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

*Τρίτον, να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.

*Τέταρτον, να υπάρξει στροφή προς εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, που «μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία, έτσι ώστε να προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.
 

«Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό», σημείωσε. «Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πως θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια». Επεσήμανε ότι «ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό». Και, υπό αυτή την έννοια, «το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο», είπε. 

Ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση, καλώντας την «να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις». Ενώ επεσήμανε ότι και οι προτάσεις που τώρα κάνει «εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», πρόσθεσε. Ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και απευθυνόμενος προς τους απεργούς, κατέληξε: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας».

Δείτε βίντεο 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης