PROTOTHEMA

Πολιτική

Εσβησε στο διαμέρισμα της Ρηγίλλης, όπου έζησε μία ζωή

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το τέλος ενός πολιτικού που σφράγισε μισό αιώνα

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το τέλος ενός πολιτικού που σφράγισε μισό αιώνα

Η κατηφόρα μετά την απώλεια της Μαρίκας, οι δύσκολοι μήνες, η τελευταία επίσκεψη στο γραφείο

Στην οικογένεια Μητσοτάκη, επικρατεί από τα ξημερώματα μια κατάσταση βουβής αναταραχής.


Τα τηλέφωνα χτυπούν διαρκώς από τους αμέτρητους φίλους, αλλά η απάντηση που δίνουν όλοι είναι σχεδόν η ίδια: «Το ξέραμε και προετοιμαζόμασταν. Αλλά όσο κι αν προετοιμαζόμασταν, μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους».

Ο Κώστας Μητσοτάκης έφυγε ήσυχα, τα μεσάνυχτα και διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι θα ζήσει για να καμαρώσει τον μονάκριβο γιο του πρωθυπουργό. Τα προβλήματα υγείας που συσσωρεύονταν τα δύο τελευταία χρόνια τον λύγισαν κι έσβηνε μέρα με την ημέρα, στο διαμέρισμά του στη Ρηγίλλης, όπου έζησε μια ζωή και πέρασαν από αυτό οι μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ζωής.

Πρόλαβε όμως να δικαιωθεί για τα όσα έλεγε και όσα προσπάθησε να κάνει όταν έγινε πρωθυπουργός, προκαλώντας συχνά έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα και την κοινή γνώμη, για την ωμή γλώσσα που χρησιμοποιούσε.

Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για τη μείωση του δημόσιου τομέα και για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.Έφυγε σε ηλικία 99 χρονών, ως ο μακροβιότερος πολιτικός με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική θητεία, εκλεγόμενος συνεχώς βουλευτής από το 1946 ως το 2004.

Οι στενοί φίλοι της οικογένειας γνώριζαν ότι τον τελευταίο καιρό ο Μητσοτάκης δεν ήταν καλά.
Στενοχωριόταν που δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος με τις δικές του δυνάμεις, όπως έκανε έναν αιώνα τώρα. Στενοχωριόταν που δεν μπορεί να διαβάσει εφημερίδες, όπως έκανε κάθε πρωί τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Κάθε πρωί, πήγαινε στο σπίτι του η πιστή του γραμματέας Σάκη Κυπραίου και του τις διάβαζε εκείνη. Μία μία, αργά σαν παραμύθι και για να προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να σχολιάζει αυτά που άκουγε. Τα περισσότερα όμως τα ήξερε, διότι άνοιγε από τα χαράματα το ραδιόφωνό του, που ήταν η παρηγοριά του τα πρωινά, μαζί με το πρώτο καφεδάκι.

Τους δύο τελευταίους μήνες, είχαν κοπεί και οι επισκέψεις στο σπίτι του. Ήταν πολύ περήφανος και δεν ήθελε να τον βλέπουν ανήμπορο οι φίλοι του, που επί χρόνια περνούσαν για μια καλημέρα και για να του πουν τα τελευταία πολιτικά κουτσομπολιά. Αλλά ζητούσε κάθε μέρα από τον πιστό του Μανούσο, να τον κρατά ενήμερο για τα πάντα. Και περίμενε την επίσκεψη του Κυριάκου και της Ντόρας που κάθε πρωί περνούσαν να τον καλημερίσουν πριν πάνε στο γραφείο. Το κέφι του έφτιαχνε, όταν ξαφνικά άκουγε τις φωνές της Αλεξίας και τα πειράγματα του Κώστα. Διότι για τον Μητσοτάκη, πάνω από όλα ήταν πάντα η οικογένεια.Ο Κώστας Μητσοτάκης έφυγε Μάιο. Όπως Μάιο είχε φύγει πριν από πέντε χρόνια και το ταίρι του, η Μαρίκα. Έφυγε ξημερώματα, όπως κι εκείνη και το μόνο που παρηγορεί τους δικούς του σήμερα, είναι ότι πάει να τη συναντήσει ξανά.

Με τη Μαρίκα


Η επιδείνωση της υγείας του άρχισε από τότε που έχασε την Μαρίκα. Δεν το συζητούσε ποτέ, αλλά οι δικοί του άνθρωποι το καταλάβαιναν μέρα με την ημέρα. Αυτός ο άνθρωπος που τα άντεχε όλα, που δεν έτρεχε αίμα στις φλέβες του, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά όσοι τον γνώριζαν, άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του μετά τον Μάιο του 2012 και να δείχνει πως δεν έχει πια την διάθεση να τα παλέψει όλα, όπως τα πάλευε μέχρι τότε.

Από το πρωί, ένα πένθιμο βουητό επικρατεί στον πρώτο όροφο της Αραβαντινού, που ο Μητσοτάκης πήγαινε όποτε μπορούσε, ακόμη και τώρα που δεν τον βαστούσαν τα πόδια του. Το ίδιο βουητό επικρατεί και στη Ρηγίλλης, στο σπίτι του και στους ανθρώπους που τον φρόντιζαν καθημερινά. Από το 2004 που αποχώρησε από την πολιτική, σε αυτά τα εκατό μέτρα μοίραζε την ζωή του. Με εξαίρεση τα καλοκαίρια που μετακόμιζε στην Γλυφάδα, ο Κώστα Μητσοτάκης πηγαινοερχόταν κάθε μέρα μεταξύ Ρηγίλλης και Αραβαντινού.

Χρόνια τώρα το δρομολόγιο του Μητσοτάκη ήταν το ίδιο: Ξεκινούσε το πρωί με τα πόδια για να πάει στο γραφείο του, εκατό μέτρα πιο μακριά. Τον περίμενε ένας ελληνικός καφές με ένα κρητικό παξιμάδι. Μερικές μέρες άναβε κι ένα τσιγάρο. Το πρώτο τηλεφώνημα της ημέρας ήταν πάντα στο Κυριάκο. Το δεύτερο στη Ντόρα. Και μετά ξεκινούσαν τα ραντεβού. Πολιτικοί, μεγαλοδικηγόροι, δεσποτάδες, δημοσιογράφοι, όλοι περνούσαν για μια καλημέρα.

Σταδιακά το πρόγραμμά του άλλαξε. Από τότε που κατάλαβε ότι δεν τον κρατούν πια τα πόδια του, τα πρωινά τηλεφωνήματα τα έκανε από το σπίτι. Το ίδιο και τα ραντεβού του, τα οποία περιορίστηκαν.

Πριν από ένα μήνα έκανε σε όλους μια έκπληξη: «Μανούσο ετοιμάσου. Θα πάμε στο γραφείο» είπε, κι όταν μπήκε απροειδοποίητα στην Αραβαντινού έγινε πανηγύρι...

Ήταν η τελευταία φορά που ο Μητσοτάκης πήγε στο γραφείο του. Στο γραφείο με τα λιτά έπιπλα με θέα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που αν οι τοίχοι είχαν αυτιά, θα μπορούσαν να γράψουν αρκετά κεφάλαια από την νεότερη ιστορία της χώρας...Φωτογραφίες συγγενών και φίλων σήμερα στην Αραβαντινού, εκεί όπου στεγάζεται επί χρόνια το πολιτικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Η Αλεξία Μπακογιάννη Η Κατερίνα Μητσοτάκη Ο Γιάννης Πευκιανάκης Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας αστυνομικός Μανούσος Γρυλλάκης 


Ο Ισίδωρος Κούβελος
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Λουστας Στέργιος30/05/201712:57

Τα συλλυπητήρια δεκτά είναι αλλά περισσότερο λέγονται από συνήθεια και από ευγένεια και από εμένα τά ίδια κυρίως όταν πρόκειται για έναν πολύ ηλικιωμένο άνθρωπο, εγώ γεννηθείς το 1970 και ενεργός πολιτικά σέ μεγάλο βαθμό από το 1984 τήν περίοδο των τεράστιων προεκλογικών συγκεντρώσεων που ή κάθε εφημερίδα ανάλογα με το που ανήκε έκανε σχεδιαγράμματα μέχρι που έφτανε το πλήθος και τί πυκνότητα είχε και απευθείας μεταδόσεις και κλειστά τα καφενεία για να μή πλακωθουμε και εγώ παρόλο που έχασε ή Ν.Δ τίς εκλογές του 81 εγώ μέχρι και κλάμα έριξα 11 χρονών, μετά από λίγο έγινα φανατικός ΠΑΣΟΚτζης με την αυριανή στό χέρι και τσακονωμουν με φίλους και γνωστούς στά 13-4 και όταν γινόντουσαν εκλογές επειδή μέναμε σέ ένα χωριό κοντά στην Λειβαδιά όπου δούλευαν όι γονείς μου ψήφιζαν στή Θήβα και πάντα πήγαινα και εγώ και μετά με σημαίες του ΠΑΣΟΚ να ανεμίζουν έξω από το αμάξι και κορναρισματα γυρνούσαμε σπίτι νά δούμε τά πρώτα αποτελέσματα τά μεσάνυχτα τότε δεν υπήρχαν ούτε exit polls ούτε ροή αποτέλεσμα των από το πού έκλειναν όι κάλπες και βέβαια ήμουν φανατικά αντίθετος με το Μητσοτάκη κυρίως για το θέμα της αποστασίας και για κάποια άλλα, και διαφωνούσα με τίς πολιτικές του επιλογές παρόλο που κάτι μου έλεγε ότι γιατί να σκέφτεται έτσι και μήπως λέω μήπως έχει δίκιο? Αλλά ή μεροληψία δεν μέ άφηνε να δω καθαρά τά πράγματα και αναφέρω τά εξής ενδεικτικά: Όταν τά έβαλε με τον Κολα και γενικά αυτό ήταν μία πρώτη σύγκρουση με τίς συντεχνίες και τους συνδικαλιστές και ότι πρεσυεαβαν για το δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους που στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκλογές τή πλοίοψηφια τήν είχε το ΠΑΣΟΚ, και παρόλο που η πρόταση του ήταν υπέρ των οδηγών, δηλαδή τους έλεγε πάρτε στην ουσία αυτό που ανήκε στον ελληνικό λαό από ένα λεωφορείο ή κάντε εταιρείες ή συνεργαστείτε όπως θέλετε και πληρώστε 5.000.000 δραχμές τή κάθε άδει μαζι με το λεωφορείο και τους έδινε και τά συνεργεία και το μόνο που ήταν έξτρα ήταν ότι πλήρωνες τήν άδεια λίγο διαφορετικά από το δρομολόγιο που θα επέλεγες να πλειοδοτησεις γιατί άλλο το ένα άλλο το άλλο αλλά αυτά ήταν πράγματα που θα τά κανόνιζαν μεταξύ τους καθαρά πράγματα και εξηγήσεις γιατί εκείνη την εποχή ό μισθός ενός οδηγού με τά επιδόματα και τά νυχτερινά που είχαν φτιάξει έτσι τά μισθολόγια επί Παπανδρέου κυρίως όπου ή κάθε συντεχνία πρόσθετε και ότι επίδομα ήθελε δηλαδή οι οδηγοί είχαν και δέ νομίζω ότι έχει καταργηθεί γιατί πριν λίγο καιρό ενώ είχαμε ΣΥΡΙΖΑ το είχαν στή δημοσιότητα, το επίδομα προθέρμανσης της μηχανής άν είναι

Απάντηση
ΣΤΕΡΓΙΟΣ30/05/201709:18

...Έσφαλε όταν έγινε πρωθυπουργός στις 08/04/1990 και ενώ άλλαξε το εκλογικό σύστημα δεν προχώρησε πάλι σε εκλογές για να εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ είχε το 47% που το δικαιούτο.Αυτό όχι για προσωπική του υπεροχή,αλλά για να προχωρούσε με ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που εάν γινόντουσαν σήμερα ,η Ελλάδα ίσως να ήταν η Ελβετία των Βαλκανίων,πάντως σίγουρα δεν θα είχαμε μνημόνια. Οι νεότεροι να μάθουμε να ζούμε και με το ΌΧΙ όπως είπε τον Φεβρουάριο του 2013 στην παρουσίαση του βιβλίου του Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 1990-1993 ΜΠΡΟΣΤΑ από την εποχή της. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΜΑΣ!!!!!!

Απάντηση
ΓΙΩΡΓΟΣ30/05/201707:55

Θέλω και εγώ να τιμήσω την μνήμη του ασφαλώς ήταν μεγάλος πολιτικός διορατικός ρεαλιστής φιλελευθερος συμφωνώ με τους περισσότερους έπρεπε να είχε την δυνατότητα να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις του αλλά εκτός των αντιπάλων του είχε και την εσωκομματική αντιπολίτευση, ποιός τολμούσε τότε να πάει κόντρα στον ιδιοκτήτη της παράταξης που ήταν χειρότερος κρατιστής. Αμάρτησα για το παιδί μου'', ελπίζω απο καρδιάς να μας έχει γίνει μάθημα (δεν το πιστεύω) και ο άξιος υιός του Κυριάκος να αντιμετωπίσει με περισσότερη επιτυχία τον λαϊκισμό προς όφελος όλων μας. Αιωνία η μνήμη στον ΑΡΧΟΝΤΑ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Απάντηση
SOTIS30/05/201705:53

Το τέλος ενός πολιτικού , που έβλεπε μπροστά τουλάχιστον μισό αιώνα . Πόσο καθυστερημένοι θα πρέπει να νοιώθουμε ΟΛΟΙ που ποτέ δεν τον καταλάβαμε !!! Καλό ταξίδι Πρόεδρε !!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία