Τζανακόπουλος: Ισχύει η δέσμευση Τσίπρα ότι χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα

Τζανακόπουλος: Ισχύει η δέσμευση Τσίπρα ότι χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα

Χαρακτήρισε ως καλύτερη λύση την αναβολή λίγων ημερών για το χρέος και έκανε λόγο για «επιτυχία» τη συμφωνία για πλεονάσματα 3,5%

Τζανακόπουλος: Ισχύει η δέσμευση Τσίπρα ότι χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα
Σε μια προσπάθεια να κάνει το «άσπρο-μαύρο» σχετικά με όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Δευτέρας όταν η κυβέρνηση είπε «ναι σε όλα» και δεν πήρε τίποτα
επιδόθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο
Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κλείσιμο
Αρχικά χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018 αν και όπως είπε «είναι δύσκολος στόχος» ενώ στη συνέχεια όσον αφορά το χρέος είπε ότι «ήταν προτιμότερη μια αναβολή λίγων ημερών για να έχουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε μια απόφαση που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα».

Κληθείς να διευκρινίσει έτι περαιτέρω την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «υπήρξε μια πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι αλλά κατά την άποψη της κυβέρνησης και των εταίρων δεν έδινε μια σαφή και καθαρή λύση για το πρόβλημα αλλά τη μετέθετε στο μέλλον. Θεωρήθηκε ότι δεν αποδίδει αυτά που θα έπρεπε να αποδοθούν στην κυβέρνηση μετά από όσα ψήφισε».

Ισχύει η δέσμευση Τσίπρα ότι αν δεν υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα

Υποστήριξε, δε, ότι όσον αφορά τα μέτρα μέχρι το 2018 είναι προφανές ότι μας δεσμεύουν προσθέτοντας ότι «εφόσον δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη και δεν έχουμε γεφύρωση των διαφορών το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι για τις αναγκαίες προσαρμογές».

«Επομένως νομίζω ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα μετά το 2019 εφόσον δεν πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τελεί εν ισχύ» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Προανήγγειλε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την καλύτερη δυνατή κατάληξη, ολοκληρώνοντας την εισαγωγή του με τη φράση ότι «η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της είναι οι εταίροι που έχουν ηθικό και πολιτικό καθήκον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είχε υπερεκτιμήσει το ενδεχόμενο συμφωνίας στις 22 Μαΐου ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «απο την κυβέρνηση και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ήταν σαφές ότι επιδιώκουμε μια λύση αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού, γνωρίζαμε ωστόσο ότι από την πλευρά του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ προετοιμαζόταν τα τελευταία 24ωρα μια λύση που δεν θα έδινε έναν καθαρό διάδρομο. Γι' αυτό λέγαμε ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση ή υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Η διαφωνία Γερμανών-ΔΝΤ είναι μια πραγματική διαφωνία και ακριβώς αυτές τις διαφορές προσπαθούμε να γεφυρώσουμε».

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δόση
Επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και την εκταμίευση της δόσης λέγοντας ότι «15-20 προαπαιτούμενα ολοκληρώθηκαν τη χθεσινή ημέρα με δημοσίευση διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων αλλά υπάρχουν και κάποια για τα οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να υλοποιηθούν αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση. Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει σύνδεσή της με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η τεχνική συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς έχει εγκριθεί είμαστε βέβαιοι ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε θετική κατάληξη».

Ο κ. Κικιλίας εμφανίστηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς
Ερωτηθείς για την κριτική από τη Νέα Δημοκρατία όπως ασκήθηκε από τον Βασίλη Κικιλία την Τρίτη ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν επιλέξαμε να πάρουμε μια κακή συμφωνία για να την διαχειριστούμε επικοινωνιακά και να κάνουμε την τρίχα τριχιά. Όσο για το αν είμαστε ικανοί να κάνουμε διαπραγμάτευση, ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς γιατί το σύνολο του διεθνούς τύπου δεν ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για ό,τι συνέβη στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Σόιμπλε στο πρόσωπο του κ. Κικίλια βρήκε έναν αναπάντεχο - δεν ξέρω πόσο αναπαντέχος ήταν - σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Κικίλια».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης