Ψάχνουν πληροφοριοδότες-«ήρωες» για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής

Ψάχνουν πληροφοριοδότες-«ήρωες» για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής

Μέσα από δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, η κυβέρνηση αποκαλύπτει την πρόθεσή της να «θωρακίσει» νομικά τους πληροφοριοδότες - Κούλογλου: Τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν»

Ψάχνουν πληροφοριοδότες-«ήρωες» για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής
Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers») ως «όπλο» κατά της διαφθοράς ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε χθες βράδυ, στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με το ίδιο αντικείμενο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή, Βιρζινί Ροζιέρ, και ο «whistleblower» Ρούντολφ Έλμερ.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ξεκίνησε την ομιλία του από κάποιες αφορμές που έδωσε τις προάλλες η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα. «Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό (σ.σ. αναφορά στον Κώστα Σημίτη) να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο... προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, "αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε;". Αντίληψη που διατυπώθηκε και μέσα από την περίφημη φράση ενός άλλου... αξιόλογου ανθρώπου, τη φράση "μαζί τα φάγαμε"» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, «καρφώνοντας» και τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό, το παλαιό πολιτικό σύστημα αθωώνει τις καταστάσεις αυτές, υποστήριξε ο υπουργός, για να συμπεράνει: «Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό-φυσικό φαινόμενο».

Κατά την άποψη Βερναρδάκη, μάλιστα, η μεταφορά πόρων από τους φτωχούς στους πλούσιους δεν γίνεται μόνο μέσω του κλασικού μηχανισμού της υπεραξίας, αλλά και μέσω της διαφθοράς. «Κάθε ευρώ της Novartis είναι ευρώ που αποσπάται από τη δημόσια Υγεία, εν γένει από το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα» τόνισε, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση.

Ο ίδιος εξήγγειλε την ψήφιση, μέσα στο 2017, πληρέστερης νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη συμβολή της κοινωνίας στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τον εξόχως σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εποχή μας οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε, με τη σειρά του, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε την αλήθεια» ανέφερε και έφερε μερικά τέτοια παραδείγματα (Σνόουντεν, Ασάνζ, Μάνινγκ). Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής «τα κράτη κερδίζουν χρήματα και, αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη», συμπλήρωσε.

Γι' αυτό, τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν», ενώ «υπάρχει ανάγκη για προστασία των whistleblowers, χωρίς "παράθυρα"», επισήμανε.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε όμως και για υποθέσεις που απασχολούν ή απασχόλησαν τη χώρα μας: Panama Papers, Novartis. Για την τελευταία αυτή υπόθεση ανέφερε πως μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από εκείνην της Siemens και πως «εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρώην υπουργοί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης