Τουρκικό πολεμικό έκανε βολές δύο μίλια από το Φαρμακονήσι

Τουρκικό πολεμικό έκανε βολές δύο μίλια από το Φαρμακονήσι

Το περιπολικό «Κουσάντασι» έκανε βόλες δύο μίλια ανατολικά από το ελληνικό νησί - Τώρα το τουρκικό πλοίο που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει αποχωρήσει - Στην περιοχή η κανονιοφόρος «Νικηφόρος»

Τουρκικό πολεμικό έκανε βολές δύο μίλια από το Φαρμακονήσι
Σε νέα πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Άγκυρα. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Κουσάντασι» να κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μόλις δύο μίλια από το Φαρμακονήσι!

Περίπου στις 07:30 το τουρκικό παράκτιο περιπολικό «Κουσάντασι» ξεκίνησε πυρά, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στο ελληνικό νησί. Το πλήρωμα της ελληνικής κανονιοφόρου «Νικηφόρος» που κινείται στην περιοχή εξέπεμψε μήνυμα προς το τουρκικό περιπολικό ενημερώνοντάς το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής χωρικής θάλασσας, ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια να εκτελέσει βολές.

Αδιαφορώντας πλήρως για τους διεθνείς κανόνες, οι Τούρκοι ναυτικοί προχώρησαν στην εκτέλεση των πυρών σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους. Απλώς δεν στόχευαν το Φαρμακονήσι αλλά τα πυρά γίνονταν με ανατολική διεύθυνση.

Κλείσιμο
Το παίγνιο διήρκεσε μερικά λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο από την περιοχή.

«Έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες» έλεγαν αξιωματικοί από τληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι Τούρκοι πάντως είχαν προειδοποιήσει ότι θα εκτελέσουν πυρά στην περιοχή του Φαρμακονησίου με την Navtex 221/17.

Δείτε την τουρκική Navtex με αριθμό 221/17 με την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προαναγγείλει την εκτέλεση πυρών ανατολικά του Φαρμακονησίου


Με απλά λόγια, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνώριζα για την πρόθεση των Τούρκων να εκτελέσουν πυρά στην περιοχή του Φαρμακονησίου και μάλιστα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν εκδόσει αντι-Navtex με την οποία ενημέρωναν ότι η τουρκική αγγελία με αριθμό 221/17 είναι άκυρη.

Παρ' όλα αυτά, το τουρκικό περιπολικό «Κουσάντασι» εμφανίστηκε στο Φαρμακονήσι και εκτέλεσε πυρά χωρίς να έχει άδεια. Το προφανές μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Άγκυρα είναι ότι δεν χρειάζεται νομιμοποίηση από την ελληνική πλευρά για να στείλει πολεμικά πλοία μια ανάσα από τις ακτές των ελληνικών νησιών και ότι επίσης δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει ασκήσεις με πυρά, ακόμη και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ το πρωί της Παρασκευής, το τουρκικό περιπολικό, πλέοντας ανατολικά του Φαρμακονησίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

Διαβάστε πώς αναφέρεται στο προκλητικό περιστατικό το ΓΕΕΘΑ:




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης