Σκληρή κόντρα ΝΔ - κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Σκληρή κόντρα ΝΔ - κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

«O διαγωνισμός είναι ο ορισμός της διαπλοκής», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση - Ότι επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες, καταγγέλλει την ΝΔ η Όλγα Γεροβασίλη

Σκληρή κόντρα ΝΔ - κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες
Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. 

Η ΝΔ επιμένει ότι η κυβέρνηση με την χορήγηση τεσσάρων μόνο αδειών, ενώ οι τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν περισσότερες, αποσκοπεί στον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και εν τέλει στην φίμωση της κοινωνίας. Σε tweet που είχε και φωτογραφία που έδειχνε μπάρες, σύμβολο φίμωσης των καναλιών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι “ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο ορισμός της διαπλοκής”. 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάζοντας τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, και κλείνοντας παρεμπιπτόντως κανάλια που είχαν συνδεθεί με την παλιά διαπλοκή, τηρεί συγκεκριμένη υπόσχεσή της και κερδίζει πολιτικούς πόντους ενώ διαμορφώνει και ένα πιο φιλικό τηλεοπτικό τοπίο. 

Κλείσιμο
Η ΝΔ από την πλευρά της εστιάζει στον αυταρχικό χαρακτήρα της διαδικασίας,  που ενέχει και στοιχεία αντισυνταγματικότητας και στον στόχο της κυβέρνησης που είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διαμόρφωση ενός ανελεύθερου τοπίου στην ενημέρωση. 

Η μάχη των ανακοινώσεων άρχισε από νωρίς χθες το πρωί με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να καταγγέλλει από τον ΣΚΑΙ ότι «υπάρχει έντονη η οσμή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης...υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς αλλά η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη”. 

Η απάντηση ήλθε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως “επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες”. Βέβαια από την στιγμή που οι υποψήφιοι είναι αποκλεισμένοι στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας, είναι ερώτημα πώς μπορεί οποιοσδήποτε να επηρεάσει τις προσφορές. 

Πάντως η ΝΔ εγκατέλειψε την αρχική της θέση ότι “δεν αναγνωρίζει δε νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού”, κάτι που θα την έφερνε σε αδιέξοδο και ενδεχομένως και αντιμέτωπη με τους τέσσερις νέους ιδιοκτήτες καναλιών που θα προκύψουν από την διαδικασία. 

Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για  “γκεμπελικές μεθόδους στην προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης” και εξηγεί: “Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”. 

Ακολούθως περιγράφει τις επόμενες κινήσεις της. Κατ αρχή θεωρεί ότι η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι “ξεκρέμαστη” διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει, λέει η ΝΔ και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΝΔ, δεν θα καταργήσει τα αποτελέσματα του παρόντος διαγωνισμού αλλά θα ανοίξει την αδειοδότηση των καναλιών στην ελεύθερη αγορά, θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, αφού  καταργηθεί ο νόμος Παππά και αποκατασταθεί ο ρόλος του ΕΣΡ. 

Η απάντηση ήλθε ξανά από την κυβερνητική εκπρόσωπο η οποία σε tweet ρώτησε:  “Τι εννοείτε; Τι ακριβώς τάζετε και σε ποιον;”. Επιπροσθέτως η κα Γεροβασίλη εξήγησε ότι εντός 90 ημέρων θα εκπέμπουν τα νέα καναλιά που θα πάρουν άδεια. Στη νέα απάντηση η ΝΔ επισημαίνει ότι  «Η κυρία Γεροβασίλη, για λογαριασμό της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Παππά, ομολόγησε, ότι σε 90 ημέρες θα ρίξει “μαύρο” σε όσους σταθμούς δεν πάρουν άδεια. Παραδέχθηκε, επομένως, ότι ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα Μ.Μ.Ε. και στην κοινωνία. Ομολογεί ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος είναι στην κυριολεξία στον αέρα, είναι ο ορισμός της διαπλοκής, γιατί στηρίζεται στην λογική της πλειοδοσίας. Οι πολίτες αναρωτιούνται ποιο είναι το αντάλλαγμα που θα πάρουν όσοι αποκτήσουν την τηλεοπτική άδεια για να καλύψουν τα εκατομμύρια που θα προσφέρουν γι’ αυτήν”. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης