Καβγάς χωρίς όρια στη Βουλή για «ύποπτη» τροπολογία

Καβγάς χωρίς όρια στη Βουλή για «ύποπτη» τροπολογία

Υπουργείο Οικονομικών: Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι μεγαλοοφειλέτες-Κουτσούκος: «Να μας εξηγήσει ποίους καλύπτει o Αλεξιάδης» - Για «ντροπολογία» μίλησε η Κεραμέως - Καραθανασόπουλο: «Η τροπολογία εκτός από περίεργη είναι και σκανδαλώδης» - Για «τροπολογία ξέπλυμα», μίλησαν Αμυράς και Καρράς - Αμηχανία Σκουρλέτη



Καβγάς χωρίς όρια στη Βουλή για «ύποπτη» τροπολογία
Έντονο καβγά προκάλεσε στη Βουλή «ύποπτη» τροπολογία που προτείνει ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων μεγαλοοφειλετών με διπλασιασμό των δόσεων για την ρύθμιση των υποχρεώσεών τους.

Την βουλευτική τροπολογία αν και αρχικά έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης που την ενέταξε στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο παραπέντε της σχετικής ψηφοφορίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις την απέσυρε.

Την ρύθμιση είχαν κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδης που πρότειναν «Βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις», έναντι 12 δόσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ή 24 εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.

Κλείσιμο
Οι κ.κ. Μηταφίδης και Μορφίδης επικαλέστηκαν προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταφίδης υποστήριξε ότι «Η τροπολογία έχει επείγοντα χαρακτήρα για να εισπράξει το Δημόσιο οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις τελωνειακές αρχές. Οι οφειλές προέρχονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν μπορούσαν να τις καταβάλλουν οι επιχειρήσεις λόγω τραπεζικής αργίας. Με την ρύθμιση λύνεται αυτό το ζήτημα».
 
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και το γεγονός ότι πέραν του διπλασιασμού των δόσεων προτείνουν και την υπό προϋποθέσεις άρση ενδεχόμενης κατάσχεσης. «Για τις περιπτώσεις αυτές, μετά την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση, οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αίρονται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το τρία τοις εκατό (3%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ενέργεια της κυβέρνησης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο παραπέντε της ψηφοφορίας και του κλεισίματος της Βουλής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης και την ανατροπή της συνεδρίασης.

Το σύνολο των κομμάτων ζήτησε εξηγήσεις για το ποιους αφορά η ευνοϊκή ρύθμιση. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται αμήχανος ενώ στην αίθουσα έσπευσε ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης για να υποστηρίξει ότι η ρύθμιση βοηθά τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους και το Δημόσιο να εισπράξει έσοδα. Ο ίδιος δε επέμεινε στην κατάθεση της τροπολογίας παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης τον κάλεσε να την αποσύρει και να την επαναφέρει με κανονικές διαδικασίες.

Ωστόσο, οι απαντήσεις δεν έπεισαν. Σαν να μην έφτανε αυτό λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Σκουρλέτης είπε «αντιλαμβάνομαι ότι δεν είχαμε δυνατότητα να την συζητήσουμε. Επειδή οι τροπολογίες αυτές έρχονται με καλή πρόθεση και δεν πρέπει να σκιάζονται από άλλου είδους σκοπιμότητες πρέπει να αποσυρθεί και ο αρμόδιος υπουργός με την έναρξη των εργασιών να την επαναφέρει» αδειάζοντας με τον τρόπο αυτό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών
 
Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος που είπε «ο κ Αλεξιάδης μας κουνούσε το χέρι αλλά τώρα πρέπει να μας εξηγήσει ποιούς καλύπτει αυτή η τροπολογία. Πάτε να ξεπλύνετε συγκεκριμένους οφειλέτες».

Ακολούθως οι Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) και Γιώργος Καρράς (Ένωση κεντρώων) μίλησαν για «τροπολογία ξέπλυμα».

Για «ντροπολογία» μίλησε η κυρία Νίκη Κεραμέως από την ΝΔ.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είπε ότι «εάν δεν δοθούν εξηγήσεις για την εξαιρετικά ύποπτη τροπολογία η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποχωρήσει»

Ο κ. Νικος Καραθανασόπουλος ΚΚΕ σημείωσε «να αποσυρθεί γιατί εκτός από περίεργη είναι και σκανδαλώδης».
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Αλεξιάδης που είπε «η συγκεκριμένη τροπολογία βοηθά στο να εισπραχθούν οφειλές που είναι στα τελωνεία. Βοηθά να εισπραχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν συγκεκριμένη περίοδο. Χωρίς την ρύθμιση οι επιχειρήσεις που έδωσαν επιταγές και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν το ΕΦΚ λόγω καπιταλ κοντρολ θα έχουν πρόβλημα».

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του υπουργοί στο protothema.gr η συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο δεν αφορά μεγαλοοφειλέτες, αλλά αντιθέτως έρχεται να ρυθμίσει εκκρεμότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου οι οποίες λόγω των τεχνικών προβλημάτων που δημιούργησαν τα capital controls στις πληρωμές, δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Όχι μόνο δεν πρόκειται για ρύθμιση που βοηθά τους μεγάλους οφειλέτες αλλά αντιθέτως υπερασπίζει τις μικρές επιχειρήσεις του χώρου οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση και εάν δεν περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση θα βάλουν λουκέτο, θα υπάρξει πρόβλημα ανεργίας και τελικά θα ενισχυθούν οι πραγματικά μεγάλοι του κλάδους τους», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι

 

 
Αναλυτικά η τροπολογία των δύο βουλευτών έχει ως εξής:
 
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.»
      
 
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
 
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις τελωνειακές αρχές από 1.6.2015 μέχρι 31.8.2015, προερχόμενες από Δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε  Ε.Φ.Κ.,  οι οποίες δεν καταβλήθηκαν λόγω της τραπεζικής αργίας (ΠΝΠ της 28.6.2015 ΦΕΚ 65/28.6.15) και του περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων καθώς και της πραγματικής οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.   
 
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
 
ΑΡΘΡΟ…..
 
Βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται  από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 1 της Υποπαραγράφου Α2 της Παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (Α΄ 107), με την προϋπόθεση η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και η καταβολή της πρώτης δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος.  Για τις περιπτώσεις αυτές, μετά την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση, οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αίρονται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το τρία τοις εκατό (3%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις των διατάξεων της πάγιας ρύθμισης του ν. 4152/2013 (Α΄ 107). 
 
Αθήνα 4 Αυγούστου 2016
 
Οι προτείνοντες Βουλευτές
 
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
 
Μορφίδης Κωνσταντίνος

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύον νόμος αναφέρει : 1. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Κ.Ε.Δ.Ε.), δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης προγράμματος δόσεων, να ρυθμίζονται άπαξ και να καταβάλλονται:

Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.





 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης