PROTOTHEMA

Πολιτική

Μετά από περίπου πέντε χρόνια

Ξανανοίγουν οι πόρτες του Προεδρικού για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ξανανοίγουν οι πόρτες του Προεδρικού για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

«Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία- πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος», τονίζει στο μήνυμά του για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά από περίπου πέντε χρόνια επανέρχεται ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε διεκόπη τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου. Την Κυριακή  συμπληρώνονται σαράντα δύο χρόνια  από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτακτορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών.  Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους και να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία - ένα τέλος που σηματοδοτήθηκε πάντως και από την τραγωδία της Κύπρου.


Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ξανανοίγουν και 1.400 προσκεκλημένοι, αυστηρώς επιλεγμένοι, θα φιλοξενηθούν στον κήπο, για να τιμήσουν την ημέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα πολιτικά πηγαδάκια στους κήπους του Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε ένα “συμβούλιο πολιτικών αρχηγών”.Αυτή τη φορά  η δεξίωση θα είναι λιτή, άνευ συζύγων  και γενικά δεν θα θυμίζει σε τίποτα την υπερβολή της ανέμελης, προ Μνημονίου,  εποχής. Ο εορτασμός θα είναι συμβολικός, με το ελάχιστο κόστος και ο μπουφές  θα έχει τα απολύτως απαραίτητα. 


Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ 


«Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία- πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος», τονίζει στο μήνυμά του για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχει ανάγκη και τώρα η Δημοκρατία μας: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι χρειάζεται μια ηγεσία που κινείται πέρα και πάνω από μικροκομματικές λογικές, μακριά από καιροσκοπισμούς και λαϊκισμό.

«Στις ημέρες μας, όμως, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Αντί μεγάλων αποφάσεων αλήθειας, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχουμε μικρούς τακτικισμούς παραπλάνησης και κομματισμού που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν λύνουν προβλήματα, προσθέτουν προβλήματα. Δεν δίνουν προοπτική, στερούν προοπτική. Με αυτές τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας πρέπει να τελειώνουμε οριστικά. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την εθνική επανεκκίνηση που χρειάζεται η πατρίδα. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μία ουσιαστική και όχι προσχηματική εθνική συναίνεση, όπως δικαίως την επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Συμπληρώνονται σαράντα δύο χρόνια  από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας 
Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου αποτέλεσε την ιστορική καμπή για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος στην χώρα μας. Τα γεγονότα μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο άρχισαν να τρέχουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς.  Στην βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για την άμεση επιστροφή του στην χώρα, ο φίλος του και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο. Το νέο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, και σιγά σιγά αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Ο Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον αντιμετώπισε περίπου ως Μεσσία. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε ένα μέρος από την κυβέρνησή του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία και των υπολοίπων υπουργών.  Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια. Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία (και ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις).


Από τα βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων μηνών της μεταπολίτευσης όπως συνηθίστηκε να ονομάζεται, ήταν η νομιμοποίηση του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς και τον υπόλοιπων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΕΔΕ, ΚΚΕ Εσωτ., ΕΚΚΕ, κ.λπ.), η ψήφιση του νέου συντάγματος, καθώς και το δημοψήφισμα του 1974 με το οποίο αποφασίστηκε ότι η μορφή του πολιτεύματος θα ήταν η Προεδρευομένη Δημοκρατία κλείνοντας οριστικά την παρουσία της Βασιλείας στην ελληνική πολιτειακή ιστορία.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Μασκότ 24/07/201616:24

Μασκότ των φετινών εορτασμών Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ πάκης!!!!

Απάντηση
Αρχιδαμος24/07/201612:01

ΠΑΚΗΣ...Ο ΣΥΡΙΖΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΞΕΥΤΙΛΑ.ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΥ ΠΕΙΝΑΕΙ....!!!

Απάντηση
Lefteris24/07/201603:50

Ο Γκιζηκης δεν ήταν αντιβασιλέας μιας και ο Παπαδόπουλος είχε καταργήσει την βασιλεια χωρις δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 1973.

Απάντηση
Στάσου... μύγδαλα!!!24/07/201603:08

42 χρόνια μνημόσυνο! Αν η εξαετία και όχι επταετία (ο Ιωαννίδης είναι ντροπή να ανήκει στη χρυσή μεταπολεμική περίοδο της χώρας 1967-1973), διαρκούσε άλλα 10 χρόνια, τώρα θα ήμασταν κράτος με @@ και όχι @@ κράτος!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία