Βίτσας: να επεκταθεί στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας η Νατοϊκή παρουσία

Βίτσας: να επεκταθεί στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας η Νατοϊκή παρουσία

Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό οι ροές προς τα νησιά έχουν περιορισθεί- «Δεν μπορώ να ησυχάσω για το προσφυγικό», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Βίτσας: να επεκταθεί στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας η Νατοϊκή παρουσία
Την επέκταση της Νατοϊκής παρουσίας στο Αιγαίο ώστε να επιτηρεί το σύνολο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας
κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιείται στην Βουλή με μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του
ΝΑΤΟ
.
Κλείσιμο

Ο ίδιος είπε ότι πριν το κλείσιμο των συνόρων τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας ήταν περίπου 30.000 ενώ σήμερα, δυόμιση μήνες μετά είναι περίπου 60.000.

«Το κρίσιμο είναι να μην έχουμε 2.000-3.000 ανθρώπους κάθε μέρα. Σ' αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία όμως δεν έχει βρει την ολοκλήρωσή της» ανέφερε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας για να προσθέσει « Στα νησιά τις τελευταίες 12 μέρες υπάρχει αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών κατά 200. Στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα έχουν έρθει 700».

Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν κυρίως στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία 44 κέντρα φιλοξενίας στα οποία προστίθενται τα 5 hot spots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλα 3 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

«Ανακατασκευάζουμε σήμερα όσα χτίστηκαν πρόχειρα, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες και κάνουμε την κατανομή τους σε όλη την χώρα» είπε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι στο επόμενο διάστημα θα αντιμετωπιστούν «ζητήματα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και άλλων δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες».

Αναφορικά δε με τα σχολεία, είπε ότι σε δομές που διαμένουν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι εγκαταστάσεις θα γίνουν εντός του κέντρου φιλοξενίας ενώ «όταν μια δομή έχει 200-300 άτομα θα χρησιμοποιήσουμε πλησιέστερες δομές του Δήμου ή της περιφέρειας για εκπαίδευση».

Τέλος, επανέλαβε ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ έχει συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε η Νατοϊκή αποστολή να περιλάβει όλη την ακτογραμμή», ενώ επισήμανε ότι αν και νιώθει περήφανος για την εως τώρα αντιμετώπιση του φαινομένου από την κυβέρνηση και τους πολίτες «δεν μπορώ να ησυχάσω ούτε δευτερόλεπτο γιατί η ρευστότητα επιβάλλει διαρκή ετοιμότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης