Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Στις 9 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η εισήγηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στους αρχηγούς των «27»

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit
Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει η εισήγηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, όπου σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους αρχηγούς για την εσωτερική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξόδου.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει σήμερα τους αρχηγούς είναι η κάλυψη του κενού που αφήνει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας ως προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε εξάμηνο ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει την Προεδρία και δρα ως οργανωτής της ατζέντας του Συμβουλίου.

Κλείσιμο
Αμέσως μετά τη Σλοβακία, που αναλαμβάνει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα και τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αμέσως επόμενο και εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει, καθώς δεν νοείται κράτος μέλος προς αποχώρηση να κρατάει τη Προεδρία της ΕΕ την ίδια στιγμή.

Παράλληλα, το ζήτημα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 αποτελεί ένα πονοκέφαλο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει στη Μεγάλη Βρετανία να μην χρονοτριβεί, χωρίς όμως να διαθέτει κανένα μέσο πίεσης.

Η πρώτη συνάντηση των «27»
Την Τετάρτη οι «27» (πλέον) αρχηγοί θα συναντηθούν ανεπίσημα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουσιώδης συζήτηση θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο των «27» που ζήτησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ κατά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη Σύνοδο αυτή θα εξεταστεί εις βάθος η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «οι αρχηγοί δεν μπορούν να δρουν σαν να μην έγινε τίποτα». Τέλος, θα εξεταστεί επίσης και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης