Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Τουσκ για το Brexit

Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Τουσκ για το Brexit

Συμφώνησαν να μην κάνουν καμία ενέργεια πριν το Λονδίνο υποβάλλει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 - Συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν το έδαφος για την Σύνοδο Κορυφής για τη Βρετανία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες

Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Τουσκ για το Brexit
Η διαχείριση του Brexit και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούνται απόψε στο Βερολίνο, στη συνάντηση των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματτέο Ρέντσι, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της καγκελαρίου. 

Η σύσκεψη γίνεται πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και όπως έχει ήδη κοινοποιηθεί θα είναι μία πρώτη συζήτηση για τις συνέπειες του Brextit και για την όσο το δυνατόν κοινή αντιμετώπιση από την πλευρά της ΕΕ. Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες. 

Ωστόσο, το Brexit παράγει ήδη αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι στην σημερινή σύσκεψη εκλήθη και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνήθως έμενε εκτός, ενώ διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν λίγο πριν τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να μην κάνουν καμία ενέργεια πριν το Λονδίνο υποβάλλει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50.

Κλείσιμο
Πάντως, ήδη από χθες υπήρξε η πρώτη επικοινωνία Μέρκελ και Ολάντ. Αν και Βερολίνο και Παρίσι θέλησαν να δείξουν ότι είναι σε συναντίληψη, φαίνεται ότι το Παρίσι επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας με την υποβολή αίτησης από την πλευρά του κράτους για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ενώ αντίθετα το Βερολίνο φαίνεται να μην επιθυμεί να δώσει την εντύπωση ότι πιέζει τους Βρετανούς.

Σε σημερινές της δηλώσεις η Ανγκέλα Μέρκελ είπε ότι θα δείξει «κάποια κατανόηση», για τον χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών. Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», ανέφερε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι πρέπει «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

Μέχρι στιγμής, όμως, το Λονδίνο δεν δείχνει να βιάζεται και  οι διαπραγματεύσεις θα είναι σε κάθε περίπτωση μακρές και δύσκολες και δεν αφορούν μόνο την σχέση ΕΕ-Βρετανίας, αλλά και τις σχέσεις της κάθε χώρας χωριστά με την ΕΕ. 

Η άλλη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να προλάβει επόμενα δημοψηφίσματα και αποσχιστικές τάσεις. Το Βερολίνο έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εντός του σημερινού πλαισίου. Αντίθετα Παρίσι και Ρώμη επιθυμούν μία συνολική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με αλλαγή των δομών της ΕΕ, στην κατεύθυνσης της μείωσης της λιτότητας και της ομοσπονδιοποίησης, αν και δεν είναι βέβαιο ότι το εννοούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι αμφίβολο όμως εάν πετύχουν να συμπήξουν ένα δικό τους άξονα κάτι που δεν πέτυχαν στο παρελθόν. 

Ο Ματέο Ρέντσι έδωσε το στίγμα του σε ομιλία του στην Ιταλική Γερουσία όπου ανέφερε: «Τώρα είναι η στιγμή του αισθήματος ευθύνης, πρέπει να πιστέψουμε σε μια Ευρώπη ικανή να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μην είναι μόνον πηγή φόβων». Παράλληλα, ζήτησε η αυριανή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών να μην αφιερωθεί μόνον στους κανόνες εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στο να δοθεί μια αναγκαία, νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Είναι ανάγκη να καταλάβουμε, έπειτα απ' όσα συνέβησαν, ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνική διάσταση και όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές μάχες», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης