ΝΔ: Καταγγέλλει αντισυνταγματικές πρακτικές στη Βουλή

ΝΔ: Καταγγέλλει αντισυνταγματικές πρακτικές στη Βουλή

Με επιστολή του στο Νίκο Βούτση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για ευτελισμό του Κοινοβουλίου και καυτηριάζει τη «βροχή» Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, άσχετων τροπολογιών και νομοτεχνικών βελτιώσεων

ΝΔ: Καταγγέλλει αντισυνταγματικές πρακτικές στη Βουλή
Επιστολή με την οποία καυτηριάζει την κατάχρηση διαδικασιών και την παράβαση κανόνων ακόμα και συνταγματικού επιπέδου που παρατηρούνται στη Βουλή από τις πράξεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προς τον
Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας για ευτελισμό του Κοινοβουλίου.
Κλείσιμο

Στην τετρασέλιδη επιστολή του ο
Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει την «βροχή» Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση η οποία, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «με δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2012 έλεγε ότι "συρρικνώνουν τη Δημοκρατία"» και με δήλωση του ίδιου του Νίκου Βούτση τις χαρακτήριζε «χουντικής εμπνεύσεως».

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Νέας Δημοκρατίας από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 34 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου όταν η προηγουμενη κυβέρνηση υπέγραψε 33 σε 2,5 χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Μηστοτάκης καυτηριάζει την τακτική της εισαγωγής «λάθρα» εκπρόθεσμων τροπολογιών για κρίσιμα θέματα σε άσχετα νομοσχέδια στη Βουλή.

«Την βουλευτικη περίοδο που διανύουμε έχουν εισαχθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές. Μάλιστα το ποσοστό επί των δεκτών τροπολογιών είναι το υψηλότερο των τελευταιών περιόδων φτάνοντας το 98% στις υπουργικές και το 23% στις βουλευτικές» γράφει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκορύφωμα των τακτικών της κυβέρνησης κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι η χρήση των νομοτεχνικών βελτιώσεων καθώς μόνο στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο υποβλήθηκαν 180 νομοτεχνικές βελτιώσεις «πολλές εκ των οποίων ρύθμιζαν ουσιαστικά ζητήματα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ καρφώνει επίσης τον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία του από τη Βουλή όταν πρόκειται για επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι από τις 46 που έχουν κατατεθεί ο πρωθυπυργός έχει απαντήσει μόνο στις 3.

Τέλος η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «επιλεκτική συζήτηση αιτημάτων σύστασης εξεταστικών επιτροπών» παρατηρώντας ότι η μοναδική που έχει προωθηθεί είναι αυτή που αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων - στην οποία η ΝΔ συμφώνησε - ενώ αντίθετα εδώ και δύο μήνες έχει «παγώσει» η διαδικασία για τη σύσταση της εξεταστικής για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο.

«Σας καλούμε να εφαρμόσετε τον Κανονισμό της Βουλής ώστε να σταματήσουν οι στρεβλές και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές. Ελπίζουμε να προχωρήσετε και στις δέουσες συστάσεις προς την κυβέρνηση» καταλήγει στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε εδώ την επιστολή



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης