Διχάζει το νέο παιχνίδι της κυβέρνησης με Σύνταγμα και δημοψήφισμα

Διχάζει το νέο παιχνίδι της κυβέρνησης με Σύνταγμα και δημοψήφισμα

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να διαμορφώσει εκείνο την πολιτική ατζέντα του επόμενου διαστήματος και να αναδείξει και πάλι τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «νέο» και το «παλιό»

Διχάζει το νέο παιχνίδι της κυβέρνησης με Σύνταγμα και δημοψήφισμα
Τα πρώτα κρούσματα της νέας πολιτικής μετωπικής κόντρας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αιχμή τις πολιτικές πρωτοβουλίες της πρώτης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και κυρίως τη συνταγματική αναθεώρηση με προσφυγή σε δημοψήφισμα, άρχισαν πλέον να εμφανίζονται.

Η κυβερνητική προσπάθεια να μετατοπιστεί το βάρος της δημόσιας συζήτησης από τις επιπτώσεις των νέων μνημονιακών μέτρων σε λιγότερο «επώδυνα» πεδία, όπως οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αφού το Μέγαρο Μαξίμου έριξε στο τραπέζι «βαριά χαρτιά» και αμφιλεγόμενες ιδέες, όπως η δημοψηφισματική διαδικασία για την αναθεώρηση.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να διαμορφώσει εκείνο την πολιτική ατζέντα του επόμενου διαστήματος και να αναδείξει και πάλι τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «νέο», που φέρνει η κυβέρνηση με τις προβαλλόμενες ως ριζοσπαστικές προτάσεις, που ενισχύουν τη διαφάνεια και βαθαίνουν τη δημοκρατία, έναντι του «παλιού», που επιμένει σε αποτυχημένες δομές του πολιτικού συστήματος.

Κλείσιμο
Ως προς τον εκλογικό νόμο οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι πιο γρήγορες, αφού προτίθεται να φέρει την πρότασή της στη Βουλή πιθανόν μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο θέμα αυτό υπόσχεται τουλάχιστον ένα πιο αναλογικό σύστημα από το σημερινό (με μείωση του μόνους των 50 εδρών), ίσως και την απλή αναλογική σε πλήρη εφαρμογή, κάτι που θεωρεί ότι θα διαμορφώσει συμμαχίες στον κεντροαριστερό χώρο και θα της επιτρέψει να αλλάξει τους όρους του πολικού παιχνιδιού. Στο μέτωπο αυτό η στάση έστω των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πιο θετική.

Εκείνο που συναντά όμως αντιδράσεις είναι η πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση από το λαό των αλλαγών στο σύνταγμα, σε περίπου ένα χρόνο, που θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα αρχίσει στις 24 Ιουλίου, με την επίσημη κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων. Ισχυρές δυνάμεις της αντιπολίτευσης (από τη ΝΔ έως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τον Ε. Βενιζέλο και το Ποτάμι) διαφωνούν κάθετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες και την προβλεπόμενη από το σημερινό σύνταγμα, διαδικασία αναθεώρησής του.

Υπό αυτή την έννοια έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο αυτό, όπως μία σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ιδίως μάλιστα που και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως συνταγματολόγος είχε εκφράσει ήδη από το 2011 τη διαφωνία του σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση -σχολιάζοντας τότε ιδέα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης