Τσίπρας: Έκκληση στους εφοπλιστές να εμπιστευθούν την κυβέρνησή του

Τσίπρας: Έκκληση στους εφοπλιστές να εμπιστευθούν την κυβέρνησή του

Ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» - «Έστησε» τους παριστάμενους μία ώρα ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Έκκληση στους εφοπλιστές να εμπιστευθούν την κυβέρνησή του
«Προσκλητήριο» στους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα και να εμπιστευθούν την κυβέρνηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» στα Σπάτα.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην εκδήλωση με καθυστέρηση μίας ώρας (λίγο μετά τις 19:00, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00), με αποτέλεσμα τόσο να προκαλέσει τη δυσφορία των παριστάμενων (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης), όσο και η υποδοχή της οποίας έτυχε να είναι ιδιαιτέρως «ψυχρή», με ελάχιστα, «χλιαρά» χειροκροτήματα.

Κλείσιμο
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην έκθεση, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προσεγγίσει τους Έλληνες πλοιοκτήτες, μιλώντας τους για ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις και στηρίζοντας, ταυτόχρονα, τους ναυτικούς, με την ανάδειξη της ανάγκης για αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο της ναυτικής βιομηχανίας και να προσελκύσει επενδύσεις.

Εν γένει, στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εστίασε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να εμπιστευθούν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει νέο κεφάλαιο, η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε μία συνολική αποτίμηση: «Από το 2009 υπήρξε απότομη απομείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%, ενώ ο ελληνικός λαός υπέστη θυσίες που συνετέλεσαν στη ραγδαία φτωχοποίησή του. Η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση επάνοδο της χώρας μας στις αγορές».  

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στο θέμα του χρέους, προβάλλοντας ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση». Πρόσθεσε ότι «καμία κοινωνία και κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο, όταν στηρίζεται στην υπόθεση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% πολλές δεκαετίες...Με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους, όποτε κρίνεται σκόπιμο και μάλιστα καθ' όλη της διάρκεια της αποπληρωμής του, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη. Η ρήτρα του 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους εξασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του θα γίνεται με όρους βιώσιμους και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις, ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ρόλο και στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική κοινωνία: «Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν, εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε ένα μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Σημείωσε ότι το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, καθώς οι συντελεστές τις ναυτιλίας πέτυχαν την κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η ποντοπόρος ναυτιλίας αντιπροσωπεύει το 7% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά, άμεσα ή έμμεσα, στην απασχόληση.

Οι πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας τοποθετούν τη χώρα μας στο κέντρο των κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε τις προοπτικές ενίσχυσης του χαρακτήρα της χώρας μας ως στρατηγική πύλη εισόδου των προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Επενδύσεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός, που θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων (clusters), με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. «Ένα παγκόσμιο κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών με φόντο την ελληνική ναυτιλία» είπε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας και σημείο συνάντησης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Είπε ότι για το 2016 καταγράφεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, περισσότερες από 1.800 εταιρείες και οργανισμοί από τουλάχιστον 90 χώρες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, άφησε αιχμές για την ΕΕ, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, θα πρέπει να στηρίζει τη ναυτιλία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

Παράλληλα, με το βλέμμα και πάλι στην Ευρώπη, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μην καταρρεύσει ο κλάδος της ναυτιλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης