«Παγωμάρα» στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup

«Παγωμάρα» στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει πλέον το βάρος του στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την οργάνωση της πορείας για τους επόμενους μήνες

«Παγωμάρα» στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup
Μία «επόμενη μέρα», που δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμεναν στην κυβέρνηση ήταν αυτή που ακολούθησε την απόφαση του Eurogroup
, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να… αναβάλει τους «πανηγυρισμούς», όπως εκείνους στους οποίους είχε επιδοθεί μετά την πρώτη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αξιολόγηση, στις 9 Μαΐου.

Οι υψηλές προσδοκίες διαψεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ το μπέρδεμα με το «συμπληρωματικό» ή το «συμπλήρωμα» του μνημονίου, θόλωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα για το πώς ακριβώς έληξε η περίφημη αξιολόγηση και τι θα γίνει στην πορεία. Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση απέφυγε τα πολλά - πολλά χθες, Τετάρτη, και τα πρώτα non paper, που εκδίδει το Μέγαρο Μαξίμου για να υποστηρίξει επικοινωνιακά τις κυβερνητικές κινήσεις, εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις και χωρίς αποθεωτικούς τόνους περί των όσων έγιναν την προηγούμενη μέρα στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Δεν υπάρχει βέβαια απογοήτευση στο Μαξίμου, παρά το συγκρατημένο κλίμα και την περίσκεψη που επικράτησε για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών και τη φειδωλή υπόσχεση για ρύθμιση του χρέους το 2018. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα
εκτιμούν ότι η απόφαση του Εurogroup είναι θετική, ότι πρόκειται για επιτυχία και ότι ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές «έκλεισε η αξιολόγηση που εκκρεμούσε από πέρυσι τον Ιούνιο, παίρνουμε μία σημαντική δόση που θα μας δώσει δημοσιονομική ανάσα και τέλος έχουμε οδικό χάρτη για το χρέος».

Την ωραιοποίηση της συμφωνίας που πήρε τελικά η Αθήνα ανέλαβε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, με δηλώσεις του και τη συνάντησή του με τον Έλληνα κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης» και επεσήμανε ότι «έχουμε σαφείς ενδείξεις πια, και γεγονότα, που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία, αρκεί να δουλέψουμε, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την δύσκολη περίοδο και να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξανα-οικοδομήσουμε μια οικονομία σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται, αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά, το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια».

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει πλέον όλο το βάρος του στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την οργάνωση της πορείας για τους επόμενους μήνες, ώστε να αξιοποιηθεί το νέο κλίμα που αρχίζει να διαφαίνεται στις αγορές και στην οικονομία. Θεωρεί δεδομένο ότι η σταθερότητα που διασφαλίζεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά θα επιδράσουν θετικά στην προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αρκεί στο μεταξύ να γίνουν όσα πρέπει από μέρους της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί το πρόγραμμα με την προώθηση μίας σειράς νομοσχεδίων, όπως είναι αναπτυξιακός νόμος, και εκείνα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης