Μετά την αυταπάτη φέρνουν νέα φοροκαταιγίδα

Μετά την αυταπάτη φέρνουν νέα φοροκαταιγίδα

Από το «καταργούμε τα μνημόνια με ένα νόμο» στο «κόφτης, κόκκινα δάνεια και έμμεσοι φόροι με ένα νόμο στη Βουλή» - Σε 10 μέρες η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Μετά την αυταπάτη φέρνουν νέα φοροκαταιγίδα
Η πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup της περασμένης Δευτέρας και η βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με μία καλή συμφωνία για το χρέος, δίνει σιγά σιγά τη θέση της σε ένα άγριο παρασκήνιο, όπου κυριαρχούν οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές για τη νέα φοροκαταιγίδα ύψους 1,8 δισ ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, το ρόλο και τη λειτουργία του περίφημου αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», αλλά και το τι θα περιλαμβάνει η περίφημη συμφωνία με το χρέος, για την οποία οι προσδοκίες μειώνονται διαρκώς.

Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει και να ψηφίσει (το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο λένε οι πληροφορίες) το πολυνομοσχέδιο, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες, η διευθέτηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική συμφωνία στο eurogroup της 24ης Μαΐου. Η νέα βροχή έμμεσων φόρων – κατ’ επιταγήν της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – ύψους 1% επί του ΑΕΠ, πρέπει να είναι πειστική για την αποδοτικότητά της, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα, ενώ στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα προβλέπονται και τα σχετικά με τον «κόφτη». Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο παρασκήνιο ώστε αυτός ο λεγόμενος «κόφτης» να μην διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα προβλέπονται και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Επιδιώκει να λειτουργεί μία φορά κάθε χρόνο και συγκεκριμένα την άνοιξη με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, μετά τη δημοσιοποίηση των οποίων ο εκάστοτε υπουργός θα έχει ένα δεκαήμερο για να κάνει τις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις χρειάζονται εφόσον υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση στα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιγράφονται στην τωρινή συμφωνία όσα γίνεται πιο γενικά οι τομείς επί των οποίων θα μπορεί να παρέμβει ο υπουργός και να κόβει δαπάνες για αυτή τη δημοσιονομική διόρθωση, ώστε να αποφύγει το Μαξίμου την κριτική πως θα την πληρώνουν αναπόφευκτα οι μισθοί και οι συντάξεις σε αυτή την περίπτωση.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί επίσης με προσοχή τη δημόσια συζήτηση και τις δηλώσεις Ευρωπαίων για το χρέος, καθώς αρχίζει να θολώνει ο… θρίαμβος περί ιστορικής ρύθμισης, με άμεσα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Κάποιοι εκφράζουν μία ελαφρά ανησυχία ότι στο eurogroup της 24ης Μαΐου να μην είναι έτοιμη καν η τελική συμφωνία για τον περίφημο οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους και να χρειαστεί να περιμένει η Αθήνα μερικές ημέρες ακόμα, έως ότου διαμορφωθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο. Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ορισμένων, ότι η συμφωνία θα έχει χειροπιαστές κινήσεις για το χρέος, που θα αλλάξουν την ψυχολογία και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιμένει να εδράζει το αφήγημά της για την επόμενη ημέρα πάνω σε αυτή τη ρύθμιση.

Με βάση άλλωστε αυτή τη συμφωνία για το χρέος μιλά για αλλαγή σελίδας, οριστική έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις εξελίξεις στο eurogroup πραγματοποιείται το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξεύρεση επενδυτών, που θα εμπιστευτούν την Ελλάδα, στο νέο τοπίο. Το επόμενο διάστημα επίσης αναμένεται να προωθηθεί και ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Κλείσιμο


   

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης