Politiken: Ανάθεμά σε Αλέξη, νέα κρίση απειλεί την Ελλάδα

Politiken: Ανάθεμά σε Αλέξη, νέα κρίση απειλεί την Ελλάδα

Όλα έχουν αλλάξει από πέρυσι εκτός από τον Τσίπρα, τονίζει η εφημερίδα της Δανίας σε σημερινό της άρθρο 

Politiken: Ανάθεμά σε Αλέξη, νέα κρίση απειλεί την Ελλάδα
Αν πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το σήμερα θα είχαμε μείνει έκπληκτοι, σημειώνει η εφημερίδα Politiken της Δανίας σε σημερινό της δημοσίευμα. 

Δείτε την είδηση της περασμένη εβδομάδας όπου ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά κι αυτή που πλέον το Λονδίνο έχει τον πρώτο Μουσουλμάνο Δήμαρχο μετά τη νίκη του Sadiq Kahn.

Και σημειώνει: αλλά μέσα στις εκπλήξεις ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει από πέρυσι και δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα
που πάλι διαφωνεί με τους πιστωτές, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μία χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. 

Αν στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν βρεθεί λύση τότε όπως σημειώνει διπλωματική πηγή από την
Κλείσιμο
ΕΕ «το περσινό τσίρκο θα ξεκινήσει και πάλι». 

Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές σύναψαν πέρυσι τον Αύγουστο «σύμφωνο ειρήνης», έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα να έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. 

Η συμφωνία προέβλεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της και σε αντάλλαγμα οι Έλληνες θα έπρεπε να εφαρμόσουν μία σκληρή «δίαιτα» ώστε να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. 

Τώρα, όπως αναφέρει,  βρισκόμαστε μπροστά σε... νέες φασαρίες καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούν να εκτροχιαστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας. Έτσι το ΔΝΤ ζήτησε επιπλέον μέτρα και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τίθενται αυτόματα σε εφαρμογή  αν δεν επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι. Την παραπάνω απαίτηση εγκρίνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ όχι όμως και η Ελλάδα που την απορρίπτει. Είναι αδύνατο να ψηφιστούν στη Βουλή μέτρα που οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν, λέει η ελληνική κυβέρνηση. 


Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει τον Ιούλιο 


Αυτή κατάσταση οδήγησε σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, για το ελληνικό χρέος, την περασμένη εβδομάδα η οποία όμως ακυρώθηκε γιατί υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Αν οι πιστωτές σταματήσουν να δίνουν δόσεις στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα διαφωνίας τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της ούτε και την επόμενη δόση στις 20 Ιουλίου. 

Φτάνοντας σε αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλτ Τουσκ, να συγκαλέσει Σύνοδος Κορυφής η οποία απορρίφθηκε από την πλευρά του λέγοντας πως η περσινή φρίκη δεν πρέπει να επαναληφθεί. 

Η κατάσταση έχει οδηγήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου όλα θα κριθούν από το αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταφέρεις να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και η Ελλάδα δεν εκτροχιαστεί από τους αρχικούς στόχους της. 

Παραλύει η Αθήνα από απεργίες και διαδηλώσεις 


Ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στα νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανές την τελευταία εβδομάδα, γράφει η δανέζικη εφημερίδα. 

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της υποστήριξης στον μέχρι πρότινος δημοφιλή λαϊκό ηγέτη. 

Από την περασμένη Πέμπτη, έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες, έπειτα από γενική απεργία των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα φορολογικά πακέτα αλλά και στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τα οποία ψηφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής. 


Την ίδια ώρα η εφημερίδα τονίζει πως ο λόγος που ο λαός είναι οργισμένος είναι το γεγονός ότι η κατάσταση είναι απελπιστική για τους περισσότερους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 22% των Ελλήνων είναι αντιμέτωπο με συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Πρόκειται για έναν αριθμό που τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχώς αυξάνεται και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανεργία η οποία εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στο 25%  επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη. 

Τέλος η εφημερίδα συνδέει την ελληνική κρίση με το Brexit. Μια κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, αναφέρει. Όλα μπορεί να κριθούν στις 22 Ιουνίου, δηλαδή μια ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ένα νέο ελληνικό δράμα θα είναι το αποφασιστικό χτύπημα το οποίο θα οδηγήσει τους Βρετανούς εκτός ΕΕ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης