Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση -Αρνητικές οι προβλέψεις για το Eurogroup

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση -Αρνητικές οι προβλέψεις για το Eurogroup

Η διαφωνία του ΔΝΤ είναι στο τραπέζι και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες που επικαλείται ο πρωθυπουργός είναι αμφίβολο εάν μπορούν να υποχρεώσουν το Ταμείο σε αλλαγή στάσης

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση -Αρνητικές οι προβλέψεις για το Eurogroup
Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει ασκήσεις αισιοδοξίας και ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και έρχονται καλύτερες ημέρες, ωστόσο οι οιωνοί από το πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν είναι καλοί. 

Το στίγμα έδωσε το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προχωρούν πολύ αργά, έτσι ώστε η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν είναι καθόλου βέβαιη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων.

Η διαφωνία του ΔΝΤ είναι στο τραπέζι και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες που επικαλείται ο πρωθυπουργός είναι αμφίβολο εάν μπορούν να υποχρεώσουν το Ταμείο σε αλλαγή στάσης. Από την άλλη κυβερνητικές πηγές διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες ότι προληπτικά μέτρα για το 2017, 2018 και 2019, όπως ζητά το Ταμείο αποκλείεται να νομοθετηθούν και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο δικό της πλαίσιο που ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού. Ωστόσο με το ΔΝΤ να μην υποχωρεί και το Βερολίνο να επιμένει στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου εκτός εάν υπάρξει τελικά ακόμη μία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς. 

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα αρχίζουν από σήμερα το πρωί οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν μία εβδομάδα νωρίτερα πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ματαιωθεί το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε όπως και στο παρελθόν πολιτική διέξοδο και ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για να πετύχει να δοθεί ημερομηνία για το Eurogroup στις 9 Μαΐου. Εάν στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν δοθεί λύση που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ξανά την σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στο διάστημα μέχρι το Eurogroup ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του για την αναζήτηση συμμαχιών που πάντως προς το παρόν περιορίζονται στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που δηλώνουν, διά του προέδρου τους, Πιτέλα, ότι δεν θα αφήσουν το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε να καταστρέψουν την Ελλάδα. 

Κλείσιμο
Όπως έχουν τα πράγματα υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα:

-Το θετικό, το Eurogroup να δώσει λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα θριαμβολογεί ότι πέτυχε την διαπραγμάτευση που ήθελε με μέτρα 9 δις εκ των οποίων τα 3,6 προληπτικά. Η συμφωνία θα έλθει στην βουλή και το πιθανότερο είναι να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

-το αρνητικό, να μην κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup  και η εκκρεμότητα να παραταθεί όλο το Μάιο. 

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πιέζεται να δεχθεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα που όμως δύσκολα θα περάσουν από τους 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στην εξέλιξη αυτή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες. Ακόμη και αυτό όμως για τον πρωθυπουργό είναι αδιέξοδο. Εάν πάει με ερώτημα προς τον ελληνικό λαό να του δώσει εντολή να αρνηθεί την συμφωνία ακόμη και με ρήξη με το ευρώ, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αλλά την επόμενη ημέρα θα πρέπει να διαχειριστεί την χρεοκοπία της χώρας. Εάν πάει σε εκλογές προκειμένου να ανανεώσει την εντολή για να εφαρμόσει μία ακόμη πιο σκληρή συμφωνία, το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως υπάρχουν οι εισηγήσεις, στην περίπτωση που το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε επιβάλλουν την γραμμή τους, να αρνηθεί την συμφωνία και να κάνει ηρωική έξοδο με εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγεί και το επιχείρημα ότι ακόμη κι αν μία ακόμη χειρότερη συμφωνία περάσει από την Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα μπορεί να την υλοποιήσει στην πράξη αφού θα έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Θα απομένει μόνο το τυχαίο γεγονός που θα δώσει την αφορμή για την αποχώρηση από τη εξουσία σε συνθήκες όμως κατάρρευσης. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης