Deutsche Welle: Μηδαμινές οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Deutsche Welle: Μηδαμινές οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής

O Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τη Bild

Καλαμάτα: Συλλήψεις αλλοδαπών για πλαστογραφία
Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει σήμερα λόγο η γερμανική Bild, αποκαλύπτοντας ότι ήδη χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας
επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ντόναλντ Τουσκ. Την επικοινωνία επιβεβαιώνει και το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση. 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την άμεση σύγκληση έκτακτης
Συνόδου Κορυφής
προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Η Die Welt γράφει ότι στην Αθήνα ο χρόνος τρέχει και διερωτάται αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παίξει εκ νέου το χαρτί των εκλογών.  

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

Πηγή Deutsche Welle

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπήρξε συμφωνία λόγω εφεδρικών μέτρων και χρέους

Τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα, αλλά και το ζήτημα του χρέους, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, ανέφερε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, Αθήνα και θεσμοί έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα του συνολικού πακέτου μέτρων, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, φόρος εισοδήματος, κόκκινα δάνεια κ.λπ.). Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων (2% του ΑΕΠ), το οποίο οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.
 
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι «τεράστιες αποκλίσεις» που έχουν μεταξύ τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι, επίσης, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του Eurogroup, που ήταν δρομολογημένη για αύριο. Το ζήτημα του χρέους επρόκειτο να συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Eurogroup, εφόσον Αθήνα και θεσμοί συμφωνούσαν στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό πακέτο.
 
«Υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα, όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία γενική ιδέα όσον αφορά τα μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών και τα μέτρα που θα αφορούν τα έσοδα του κράτους» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες οι θεσμοί θα πρέπει «να δουλέψουν» πάνω στα διάφορα «μοντέλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τα νέα στοιχεία της Eurostat και τα διάφορα σενάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης