Τώρα και ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση!

Τώρα και ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση!

Θέατρο του παραλόγου: ο υπουργός θα παραιτηθεί για τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε και την οποία θα ψηφίσει - Σε σύγχυση η κυβέρνηση μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών

Τώρα και ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση!
Μόνο εύκολη και δεδομένη υπόθεση δεν είναι η ομόθυμη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ
μιας σκληρής συμφωνίας με τους δανειστές και η διατήρηση της συνοχής του κυβερνώντος κόμματος, αν και εξακολουθεί να φαντάζει δύσκολη έως απίθανη η πτώση της κυβέρνησης "από τα μέσα"!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Κλείσιμο
έχει ενημερώσει - προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
απο την προηγούμενη εβδομάδα οτι θα επανεξετάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, εαν παραβιαστούν σοβαρές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου.

Ενδεχόμενη διαφοροποίηση και παραίτηση από το οικονομικό επιτελείο, δεν σημαίνει αυτόματα πάντως και απόσυρση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση, έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου  - δηλαδή ακόμα κι αν φύγει από υπουργός θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, άρα δεν τίθεται θέμα μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος.

Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη από την οργανωμένη κίνηση που έκανε η εσωκομματική τάση "53+" στην οποία ανήκει ο κ. Τσακαλώτος, την περασμένη Παρασκευή, επικρίνοντας την κυβερνητική ηγεσία μεταξύ άλλων και για υπερβολικές υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στάση είναι πιθανόν να επιλέξουν και άλλοι υπουργοί μέλη των "53+" όπως ο Θοδωρής Δρίτσας. Η αριστερών κλίσεων εσωκομματική ομάδα, που έχει ουσιαστικά το ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις που εχει παράσχει προς το κόμμα, για ανυποχώρητη στάση σε κρίσιμα θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Απέχει ωστόσο αρκετά από την επιλογή να "ρίξει" την κυβέρνηση - για την ακρίβεια δεν είναι μέσα στη στρατηγική της μια τέτοια κίνηση.

Νέα γραμμή "αντίστασης" η ανταλλαγή "ρητρών"

Πιθανόν πιεσμένη κι από την εσωκομματική αμφισβήτηση και κριτική η κυβερνητική ηγεσία στέλνει τώρα μηνύματα προς τους δανειστές, ότι δεν θα δεχθεί καμιά πρόβλεψη, ούτε θα δεσμευτεί για πρόσθετα μέτρα, αν στο μεταξύ δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση και να περιγράφει από τώρα επιπλέον μέτρα για κλείσιμο ενός ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού το 2018, το οποίο θεωρείται βέβαιο από το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα προκύψει λόγω της ανάπτυξης στην οποία θα μπει στο μεταξύ η ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά δηλαδή η Αθήνα θέλει να παράσχει την "ρήτρα" των επιπλέον μέτρων, που θέλουν οι δανειστές, μόνο εάν και κείνοι δεσμευτούν για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης