Κανένας έλεγχος: Νέα μαχαιρώματα στον Πειραιά

Κανένας έλεγχος: Νέα μαχαιρώματα στον Πειραιά

Η κατάσταση χειροτερεύει την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται εκκένωση του λιμανιού και αποσυμφόρηση της Ειδομένης μέχρι το Πάσχα - Στη Λέσβο η προσοχή λόγω της άφιξης του Πάπα

Κανένας έλεγχος: Νέα μαχαιρώματα στον Πειραιά
Αν και το προσφυγικό
προσωρινά βρίσκεται σε ύφεση είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να προλάβει νέα επεισόδια στα σύνορα και παράλληλα να δημιουργήσει τις 30.000 θέσεις φιλοξενίας που είχε υποσχεθεί ώστε να αποσυμφορήσει την Ειδομένη, τον Πειραιά και το Ελληνικό. 

Εν τω μεταξύ,
νέα επεισόδια με μαχαιρώματα είχαμε τη νύχτα στον Πειραιά
Κλείσιμο
καθώς ένας Αφγανός μαχαιρώθηκε από συμπατριώτη του.

Οι δυο Αφγανοί συνεπλάκησαν κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, στην πέτρινη αποθήκη του λιμανιού, με αποτέλεσμα ο ένας να τραβήξει μαχαίρι και να καρφώσει τον άλλο στο στήθος.

Ο τραυματισμένος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ οι άντρες του λιμενικού συνέλαβαν τον δράστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται τάσεις αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, με ομάδες προσφύγων και μεταναστών να αναχωρούν για το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στον Σκαραμαγκά, οι εντάσεις δεν έχουν εκλείψει, κυρίως μεταξύ Σύρων και Αφγανών.

Είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι βγήκαν και μαχαίρια μεταξύ ομοεθνών.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ ξέσπασαν νέα επεισόδια αυτή τη φορά μεταξύ ομάδων Αφγανών, οι οποίοι έπαιζαν ποδόσφαιρο μεταξύ τους και για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν έναν καβγά που γρήγορα πήρε διαστάσεις. Στο σημείο έφτασαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού, η παρουσία των οποίων διέκοψε τις συμπλοκές και έτρεψε σε φυγή τους Αφγανούς μετανάστες.



Παρά τη δύσκολη κατάσταση στον Πειραιά, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή στο νησί της Λέσβου όπου σήμερα φθάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.  

Αύριο θα βρίσκεται στο νησί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τους δύο ιεράρχες θα υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι σαφώς ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολιτικά οφέλη αλλά και μείωση της πίεσης που εξακολουθεί να δέχεται η χώρα, καθώς λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος για λογαριασμό της Ευρώπης. 

Καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την χώρα πλησιάζει τους 54.000, το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία έχει προσωρινά σταματήσει και η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς στον Πειραιά και στην Ειδομένη. 

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός αν και διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Ο εκπρόσωπος του οργάνου Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του ανέφερε ότι καθημερινά αποχωρούν από την Ειδομένη περίπου 500 άτομα για άλλες δομές. Σημείωσε ότι αναζητούνται πρώην βιομηχανικοί και εμπορικοί χώροι κοντά στην Θεσσαλονίκη για να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Καθώς όμως οι 30.000 θέσεις που είχε υποσχεθεί το κυβερνητικό συμβούλιο πριν από τρεις εβδομάδες δεν έχουν παραδοθεί ακόμη και αν οι πρόσφυγες δέχονταν να αποχωρήσουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά δεν θα είχαν που να πάνε. Είναι ενδεικτικό ότι οι 1000 θέσεις που δημιουργήθηκαν στον Σκαραμαγκά κοντά στον αστικό ιστό και με καλές συνθήκες διαβίωσης γέμισαν αμέσως.

Πάντως οι υπεύθυνοι επιμένουν ότι μέχρι το Πάσχα το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει. Εν τω μεταξύ προκύπτει κι άλλο θέμα με το Ελληνικό καθώς η συγκέντρωση εκεί 4.000 προσφύγων δημιουργεί ενόχληση στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Βίτσας πάντως ανέφερε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.

Η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει νέα επεισόδια στα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ οι αρχές καταγράφουν τις ΜΚΟ και ελέγχουν τους “αλληλέγγυους” για να περιορίσουν την δράση όσων έχουν πολιτικούς σκοπούς ή απλώς εκμεταλλεύονται οικονομικά την κατάσταση. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.770 άτομα, στο κέντρο του Σκαραμαγκά 1.050, στην Αττική συνολικά 14.936, στην Ειδομένη (εντός καταυλισμού) 10.411, στα νησιά του Αιγαίου 7.178. 

Πάντως τα κλειδιά του προβλήματος εξακολουθεί να κρατά η Τουρκία που προς το παρόν έχει μειώσει την ροή στα νησιά -περί τους 80-120 περνούν κάθε μέρα-, ωστόσο η στάση της θα εξαρτηθεί από το αν θα πάρει από την Ευρώπη τα ανταλλάγματα που ζητά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης