Κομισιόν: Τη Δευτέρα επαναπροωθούνται οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία

Κομισιόν: Τη Δευτέρα επαναπροωθούνται οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία

Στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία - Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 500 άτομα που θα επιστρέψουν στην Τουρκία 

Κομισιόν: Τη Δευτέρα επαναπροωθούνται οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία
Το πρώτο «κύμα» μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την
Ελλάδα στην Τουρκία
στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, επιβεβαίωσε η
Κλείσιμο
Κομισιόν

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα θα επαναπροωθηθούν οι πρώτοι μετανάστες, γεγονός που θα σημάνει και την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου που προβλέπει ότι για κάθε έναν πρόσφυγα και μετανάστη που επιστρέφει στην Τουρκία, η Ε.Ε. θα δέχεται έναν αεροπορικώς. Το Γαλλικό Πρακτορείο ωστόσο κάνει λόγο για 500 άτομα που θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτό σημαίνει ότι στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων, οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η κυρία Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα.

Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα τη Δευτέρα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθεί στην Άγκυρα για τις τελευταίες ρυθμίσεις για το ζήτημα. 

Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα λάβει οικονομική βοήθεια, ταχύτερη κατάργηση της βίζας για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ και άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δεν θίγει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα μεταφερθούν στο Ντικιλί, βορείως της Σμύρνης, αλλά δεν είναι σαφές πού θα μείνουν. 

Στο μεταξύ η Γερμανία έχει ήδη προτείνει στην Κομισιόν να στείλει άμεσα τουλάχιστον 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα για να στηρίξουν τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέματα Ασύλου (EASO) όπως επίσης και 200 αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής όμως η ΕΕ δεν έχει ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει αυτό το προσωπικό στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης