Τουσκ: Αποκλείονται οι μαζικές απελάσεις - Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον

Τουσκ: Αποκλείονται οι μαζικές απελάσεις - Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον

Εξήγησαν τις παραμέτρους της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «ιστορική» ημέρα

Τουσκ: Αποκλείονται οι μαζικές απελάσεις - Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον
Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας επί του προσφυγικού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Σήμερα καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» σχολίασε αρχικά ο κ. Τουσκ.

Και συνέχισε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι αποκλείονται έτσι οι μαζικές απελάσεις.

Κλείσιμο
«Η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άσχετα με το μέγεθός τους. Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33» ανέφερε, και προσέθεσε, όσον αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την ΕΕ στην Τουρκία και από την Τουρκία στην ΕΕ: «Θα εφαρμοστεί η αρχή ένας προς έναν».

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχαρίστησε τους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ, κάνοντας λόγο για μια σημαντική και ιστορική ημερομηνία, γιατί, όπως είπε, «μοιραστήκαμε τα οράματά μας».

«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον» τόνισε, προσθέτοντας πως η συμφωνία για το προσφυγικό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση.

Είπε ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων στο δικό της έδαφος και πως το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να ορίζονται δικαίως, ενώ πρόσθεσε ότι τα τρία δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά... «τα χρήματα αυτά θα πάνε για το καλό των Σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημείωσε ακόμη, μιλώντας για την ενταξιακή διαδικασία: «Έως τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει όλα όσα απαιτούνται και η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας πως νιώθει απογοήτευση για το γεγονός ότι εκατομμύρια Τούρκοι θρηνούν απώλειες Τούρκων στρατιωτικών.

«Εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου προς τους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία διάκριση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε είναι Χριστιανοί είτε είναι Μουσουλμάνοι» τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης